The Raid

Een selectie van non-Amerikaanse actiefilms

Als je de gemiddelde filmkijker vraagt om goede actiefilms op te noemen, dan is de kans groot dat je een lijstje van Amerikaanse films voorgeschoteld krijgt. De rest van de wereld weet echter ook fantastisch actiespektakel af te leveren en de volgende vijf films zijn daar goede voorbeelden van. Ben je dus op zoek naar iets anders dan zijn de volgende films een mooie start:

The RaidThe Raid

Er zijn maar weinig films die van begin tot einde gevuld zijn met non stop actie, maar The Raid benut bijna elke minuut om de meest brute actie in beeld te brengen. Als je als actie fan wel wat gewend bent dan zal deze film je zeker een aantal keren versteld doen staan. Zelf vloekte ik toch wel een aantal keer hardop door het aanbod van actie die ik niet eerder gezien had. Het verhaal is minimaal, een swat team moet naar de bovenste verdieping van een gebouw zien te komen om daar een slechterik op te pakken, maar meer is ook niet nodig. Dit is één van m’n favoriete actiefilms van de afgelopen jaren en ik wacht dan ook met smart op het vervolg dat later dit jaar in de bioscopen zal gaan draaien.


Ong BakOng Bak

Dat actiesterren niet goed hoeven te kunnen acteren hebben de actiefilms uit de jaren tachtig wel bewezen. De hoofdrolspeler van Ong Bak, Tony Jaa, is misschien geen acteerwonder en mist charisma, maar de bewegingen waar hij toe in staat is zijn bijna als onmogelijk te beschrijven. Hij springt met gemak over auto’s, rent over de schouders van mensen en vouwt zich dubbel om door een cirkel van prikkeldraad te springen en dat is slechts een gedeelte van de film.


Sleepless NightSleepless Night

Deze Franse film kan het beste worden beschreven als een soort Die Hard die zich afspeelt in een drukke club. De hoofdpersoon moet zijn carrière en zijn zoon zien te redden en ondanks het relatief kleine gebouw weet de film geen enkel moment te vervelen.


Point BlankPoint Blank

Nog een Franse film, maar in deze raakt de hoofdpersoon, een verpleger, tegen zijn zin in verzeild in een situatie die hij niet onder controle heeft. Het enige wat hij kan doen is meewerken om zo zijn zwangere, ontvoerde vrouw te redden. Een film waarbij je constant op het puntje van je stoel zit en gevuld is met heerlijke actie.


Kung Fu HustleKung Fu Hustle

Een film met een heerlijke mix van actie en humor die af en toe uit stripboeken lijkt te komen. Stephen Chow (die ook al eerder een heerlijk film met Shaolin Soccer afleverde) pakt helemaal uit en vertelt het verhaal over hoe een groep bewoners van een huizencomplex zich met verschillende superkrachten verdedigen tegen een bende die hun gebied wil overnemen.


Wat is jouw favoriete non-Amerikaanse actiefilm? Laat het mij weten door hieronder een berichtje achter te laten. Dit artikel is geschreven door Nostra, blogger van De Filmkijker.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.