Murderous Trance

Murderous Trance (2018) recensie

Murderous TranceHypnose is een interessant onderwerp. Het is fascinerend om te zien hoe mensen beïnvloedt kunnen worden, maar daar schuilt naar mijn mening ook het gevaar in. Want het is heel goed mogelijk dat iemand je hypnotiseert en dingen laat doen, die je normaal gesproken niet zou doen. In het op waarheid gebaseerde Murderous Trance van regisseur Arto Halonen staat dit centraal. Als een meesterdief en hypnotiseur iemand anders een bankoverval voor hem laat plegen.

Samenvatting van het verhaal – Rechercheur Anders Olsen (Pilou Asbæk) staat voor een raadsel als een bankovervaller twee medewerkers doodschiet en na zijn arrestatie claimt dat hij alleen heeft gehandeld. Terwijl ooggetuigen zeggen dat hij tijdens de misdaad in een soort van trance verkeerde. Olsen ontdekt dat de misdadiger in een cel heeft gezeten met de charismatische hypnotiseur Bjørn Schouw Nielsen (Josh Lucas) en hij is ervan overtuigd dat hij iets met de overval te maken heeft. Maar zijn speurtocht lokt een gevaarlijk kat- en muisspel uit terwijl Nielsen het persoonlijk opneemt tegen de rechercheur, die vastberaden is om hem in de kraag te vatten.

Recensie – Murderous Trance is een vermakelijke thriller, die soms te kampen heeft met een te laag tempo. Maar de mooie decors, de naargeestige sfeer en de overtuigende acteerprestaties maken een hoop goed. Het is bijzonder dat het op waarheid gebaseerde verhaal is verfilmd, want de misdaad is op zijn zachts uitgedrukt uniek. En het stelt de serieuze vraag in hoeverre hypnose een gevaar is. Kunnen mensen zodanig worden beïnvloed dat ze bijvoorbeeld in opdracht van een ander een misdaad plegen?

De spanning in Murderous Trace, die de international titel The Guardian Angel draagt, is te danken aan de voortdurende strijd tussen de twee hoofdprotagonisten. Pilou Asbæk speelt de rol van rechercheur Anders Olsen meer dan uitstekend en zijn wanhoop is niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. De charmante hypnotiseur Bjørn Schouw Nielsen is hem telkens te slim af en drijft hem zelfs tot waanzin wanneer hij een vriendschap ontwikkelt met zijn vrouw. Dat Nielsen de touwtjes in handen geeft. De rol van de misdadiger wordt meer dan uitstekend gespeeld door Josh Lucas, die soms al met een bepaalde blik laat zien hoe geslepen hij is.

Voor de liefhebbers van een ietwat trage misdaad-thriller is Murderous Trance zeker de moeite waard. Het is mooi om te zien dat de film, die in 2018 werd geproduceerd, nu eindelijk zijn weg heeft gevonden naar het publiek. Door middel van een release op de welbekende video-on-demand kanalen en op een kwalitatief goede dvd.

Beoordeling
  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.