Muidhond

Muidhond (2019) recensie

MuidhondTijmen Govaerts speelt misschien wel de meest intense en beste rol in zijn nog prille carrière als acteur. In het Belgische drama Muidhond speelt hij een ogenschijnlijk zorgzame jongeman. Die wegens een gebrek aan bewijs is vrijgelaten uit de gevangenis. Maar niet voordat hij binnen de muren van de inrichting nog even onder handen is genomen door zijn medegevangen. Dat resulteert in dat zijn personage Jonathan gehavend terugkeert naar huis. Waar hij kennismaakt met zijn nieuwe buurmeisje Elke (Julia Brown).

Jonathan ontfermt zich bij thuiskomt over een zeldzame vis. De Muidhond die in een veel te klein aquarium wordt gehouden, maar zijn liefde voor de vis lijkt authentiek. Het staat tevens symbool voor hoe verstikkend Jonathan’s leven eigenlijk is. Want regisseur Patrice Toye steekt niet onder stoelen of banken dat de hoofdprotagonist wel het één en het ander op zijn kerfstok heeft en ook in herhaling lijkt te vallen als hij kennismaakt met zijn 9-jarige buurmeisje.

Het meisje ziet geen gevaar in het omgaan met de onlangs vrijgelaten zedendelinquent die zich heeft vergrepen aan een minderjarig meisje. In ongemakkelijke scènes zien we hoe Jonathan worstelt met zijn lustgevoelens voor de kleine Elke die onschuldig haar bordje met kruimels van een schnitzel aflikt of als ze in haar badpakje met Jonathan in het nabijgelegen meer gaat zwemmen. Het is te danken aan het meer dan overtuigende acteerwerk van Tijmen Govaerts dat dit overkomt op het publiek. Hij worstelt zichtbaar met zijn gevoelens waarvan hij weet dat deze fout zijn.

De gewetensvraag is natuurlijk of je met Jonathan moet meeleven of hem aan de schandpaal moet nagelen. Want is hij een monster of een zachtaardige man met een vreselijke aandoening? Hij zorgt immers goed voor zijn vis en hij doet ook goede dingen voor zijn buurmeisje. Zoals het geven van zwemles of om voor haar te koken als haar moeder weer eens voor pampus op de bank ligt. Voor iemand met een zeer uitgesproken mening over pedofilie is het lastig om medelijden te creëren. Hoewel Muidhond wel suggereert dat het misschien niet altijd zo zwart/wit is. Het is dan ook aan jezelf om de keuze te maken of je wel of geen sympathie voor Jonathan kan opbrengen.

  • Film
3.5
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.