Luce

Luce (2019) recensie

LuceHet psychologische drama Luce van regisseur Julius Onah is een film die enorm actueel is. Waarin onderwerpen zoals etnische profilering en racisme worden behandeld. Het is een film die de kijker niet alleen vermaakt, maar ook aan het denken zet. Niet alleen over het feit dat racisme een serieus probleem is, maar ook over de integriteit van de hoofdprotagonist. Want is Luce (Kelvin Harrison Jr.) wel de voorbeeldige scholier die door iedereen op een voetstuk wordt geplaatst?

Luce is een voorbeeldige scholier en de trots van zowel de school als zijn ouders. Het echtpaar Amy (Naomi Watts) en Peter (Tim Roth) heeft hem op 7-jarige leeftijd vanuit het oorlogsgebied in Eritrea geadopteerd. Om hem een kans te geven op een beter leven. Het lijkt Luce allemaal voor de wind te gaan. Hij is populair, welbespraakt en een ster op de atletiekbaan. Maar dan lijkt zijn glansrijke toekomst in het water te vallen als zijn lerares Harriet Wilson (Octavia Spencer) op basis van zijn controversiële opstel zijn kluisje doorzoekt en een zak met illegaal en uiterst explosief vuurwerk vindt.

Luce wordt al snel in een hokje geplaatst door zijn lerares die na talrijke pogingen om de nabije omgeving te attenderen op Luce’s verontrustende gedrag en bedrog ontdekt dat ze er in haar eentje voorstaat. Want niemand wilt geloven dat Luce zich wellicht anders voordoet dan wie hij daadwerkelijk is. Niet alleen zijn ouders, maar ook de kijker wordt continu op het verkeerde been gezet en de vraag is natuurlijk of Luce een duistere kant heeft. De grote vraag is natuurlijk of het helemaal terecht is om iemand met een donker verleden zo snel te veroordelen?

Kelvin Harrison Jr. speelt de rol van Luce echt fenomenaal en als kijker twijfel je continu aan zijn integriteit. Hij lijkt een voorbeeldig individu te zijn en hij wordt veelvuldig vergeleken met Barack Obama. Maar de verhalen en het flinterdunne bewijs spreken in zijn nadeel. Maar Luce is niet het enige personage met vraagtekens, want ook de doortastende lerares Harriet Wilson en zijn ouders Amy en Peter lijken niet helemaal onschuldig te zijn. Rollen die eveneens uitstekend worden gespeeld door Octavia Spencer, Naomi Watts en Tim Roth.

  • Film
3.5
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.