Live by Night

Live by Night (2016) recensie

Live by NightWat maakt een misdaadfilm goed? De sfeer? De cast? Het verhaal? Waarom is The Godfather zo geniaal. Waarom is Goodfellas een film waar je kippenvel van krijgt en waarom boeit Casino van minuut tot minuut. Oké, nu noem ik wel even wat titels op, maar in de afgelopen jaren zijn er ook goede misdaadfilms verschenen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over films zoals Gangster Squad en The Town. Deze kunnen de eerdergenoemde toppers wellicht niet evenaren, maar vermakelijk zijn ze des te meer. Hoe zit dat dan met de door Ben Affleck geregisseerde misdaad/thriller Live by Night?

Ben Affleck heeft inmiddels bewezen dat hij kan regisseren, want The Town en Argo zijn toch goede films waar ik in ieder geval van genoten heb. Live by Night heeft hij eveneens geregisseerd, maar ook geschreven en na het zien van deze film ben ik opnieuw aangenaam verrast door de filmmaker die tevens de hoofdrol voor zijn rekening neemt. En het pakt opnieuw goed uit, want deze misdaad/thriller is intrigerend, spannend en vermakelijk. Zoals een goede misdaadfilm hoort te zijn.

Affleck speelt de rol van bandiet Joe Coughlin, een Ier die zowel de Ierse als de Italiaanse maffia in Boston ontloopt, maar ongewild in het wereldje van de keiharde gangsters terechtkomt als hij met Emma (Sienna Miller), de vrouw van maffiabaas, het bed deelt. Terwijl de Ieren hem op de huid zitten start Joe met zijn werk voor Maso Pescatore (Remo Girone) en binnen een mum van tijd zwaait hij de scepter aan de kustlijn. Ondanks dat het hem voor de wind gaat zijn er gevaren die op de loer liggen en Joe komt al snel tot de ontdekking dat hij niemand kan vertrouwen.

Het verhaal van Live by Night kent veel overeenkomsten met genoemde misdaadfilms, maar dat neemt niet weg dat de balans deze keer niet klopt. Een aantal hoofdstukken worden flink uitgesmeerd over een langere speeltijd terwijl er ook gebeurtenissen in rap tempo voorbij schieten. Er worden zelfs delen overgeslagen om een film te creëren die niet langer dan twee uur duurt. Dat is naar mijn mening zonde, want dat zorgt ervoor dat Live by Night zich niet mag scharen naast de toppers in het genre.

Dat neemt verder niet weg dat het er weer prima uitziet. De klassieke wagens inclusief een spectaculaire achtervolging, de kostuums en de shoot-outs worden allen in de jaren ’20 en ’30 stijl in beeld gebracht en dat zorgt ook voor veel kijkplezier. Het acteerwerk is eveneens op orde. Ben Affleck speelt weer solide terwijl ook Elle Fanning, Sienna Miller, Zoe Saldana en Chris Cooper uitstekend acteren. Live by Night is dus zeker de moeite waard, maar je mag wel in het achterhoofd houden dat Ben Affleck’s misdaad/thriller zeker niet foutloos is. Live by Night is vanaf nu verkrijgbaar op een kwalitatief uitstekende Blu-ray Disc die naast een prachtige beeld- en geluidskwaliteit ook mooie specials bevat waarin men verteld over de cast, het verhaal, en de klassieke auto’s. Het bonusmateriaal wordt gecompleteerd door verwijderde scènes en audiocommentaar.

Waardering: 3.5 uit 5.

6 reacties

  1. Heb nog maar weinig positieve recensies gezien over deze film, maar als ik zo naar je score kijk ben jij positief. Moet ‘m zelf nog gaan bekijken…ben erg benieuwd.

  2. Om de positieve noot voorop te zetten, de film ziet er inderdaad prachtig uit, met name in het production design (de voertuigen, gebouwen). Ik vond het scenario echter zo matig en fragmentarisch dat het een lange zit werd. Daarnaast was het voor Affleck in mijn ogen duidelijk een brug te ver om goed te regisseren en ook nog een sterke hoofdrol te spelen.

      1. Nouja, hij kán het wel, The Town vond ik namelijk wel goed. Live by Night alleen niet. Misschien voelde Affleck ergens wel aan dat het toch niet ideaal was wat ‘ie in Live by Night deed, want iets na de release kondigde ‘ie aan ‘the Batman’ niet meer te gaan regisseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.