Robotfilms – Deel II

Een poosje terug heb ik een overzicht gemaakt van de vijf leukste robot films, maar er zijn natuurlijk genoeg leuke en goede films te noemen waarin machines met een kunstmatige intelligentie, cyborgs en robots een hoofdrol opeisen. En nu de door Neill Blomkamp geregisseerde sciencefictionfilm Chappie in de bioscoop draait, vind ik het een goed moment om opnieuw vijf leuke robot films in het zonnetje te zetten!

AliensAliens

In de zeer vermakelijke en spannende sciencefictionfilm Aliens van regisseur James Cameron zien we naast de slijmerige buitenaardse gedrochten die een hoofdrol opeisen ook een mooie rol van Lance Henriksen als de androīde Bishop. Hij krijgt de taak om het gezelschap te begeleiden in de expeditie naar de afgelegen planeet waar de levensgevaarlijke monsters een complex hebben bezet en iedereen die daar aanwezig was hebben vermoord. Bishop vind ik één van de meest sympathieke en interessante robots die de filmgeschiedenis rijk is.


RoboCopRoboCop

De door Paul Verhoeven geregisseerde actiefilm RoboCop mag niet in dit lijstje ontbreken. Nadat Alex Murphy (Peter Weller) is vermoord door de bende van Clarence Boddicker (Kurtwood Smith), gebruikt de politiemacht OCP zijn lichaam om hem te transformeren in de geavanceerde cyborg RoboCop die met een geavanceerd programma en oersterk pantser de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad in Detroit.


ChappieChappie

Neill Blomkamp heeft met Chappie een geweldige film gemaakt waarin de relatie tussen mens en machine centraal staat. De politierobot krijgt nadat het is afgeschreven een nieuw programma toegewezen waarmee het kan redeneren en kan voelen als een persoon. En naarmate Chappie steeds meer leert over zijn gedrag, leert hij ook over het deconstructieve gedrag van de mens, onvoorwaardelijke liefde voor een ouder en over zijn onvermijdelijke dood.


Terminator 2; Judgment DayTerminator 2; Judgment Day

In het tweede deel uit de Terminator-reeks speelt Arnold Schwarzenegger opnieuw de robot die hij ook in het eerste deel speelde, maar deze keer is hij niet de meedogenloze moordmachine die er alles aan doet om Sarah Connor (Linda Hamilton), de moeder van de toekomstige verzetsleider John Connor (Edward Furlong), te vermoorden, maar om John zelf op jonge leeftijd te beschermen tegen het geavanceerde prototype de T-1000 (Robert Patrick), die naar het verleden is gestuurd om hem te elimineren.


A.I. Artificial IntelligenceArtificial Intelligence: A.I.

Artificial Intelligence: A.I. is een sciencefictionfilm met een hartverscheurend verhaal. David (Haley Joel Osment) is een androïde met een kunstmatige intelligentie en de karakteristieken van een tienjarig jongetje. David leert elke dag meer over het menselijke gedrag, maar hij realiseert zich dat hij nooit een echte jongen wordt. Daarom besluit hij om op zoek te gaan naar de waarheid over zijn bestaan en hij hoopt dat hij ooit verandert in een jongetje van vlees en bloed.


Staat jouw favoriete robot film hiertussen?