Lekker door de bakken struinen is er niet meer bij

LogoKen je dat gevoel nog? Een middagje shoppen, even langs de winkels en door de bakken vol met DVD’s en Blu-ray’s struinen. Altijd op jacht naar de beste koopjes en naar films en series die ik nog niet aan mijn collectie had toegevoegd. Helaas is die tijd wel een beetje voorbij, want de traditionele winkelier die zich specialiseert in de verkoop van DVD’s en Blu-ray’s verdwijnt steeds sneller uit het straatbeeld. Wat dan nog overblijft is het shoppen via Internet, maar dat is naar mijn mening toch een compleet andere ervaring.

Maar waarom zijn die winkels verdwenen? Het is een feit dat de markt zich al jaren in een neerwaarts spiraal bevindt en veel winkels hebben de deuren gesloten. En veel winkels verkleinen de ruimtes voor de bakken met schijfjes, omdat de omzetten niet meer worden gehaald. Enerzijds heeft dat te maken met illegale downloads, maar ook door de toename van digitale diensten, zoals Netflix en on demand-diensten. In ieder geval heeft laatstgenoemde ervoor gezorgd dat de videotheken grotendeels zijn verdwenen en ik mocht toch altijd graag de videotheek bezoeken.

Desalniettemin ben ik blij met de komst van het digitale tijdperk, want het gemak dient de mens. Niet meer de deur uit als het regent om een film in te leveren en de bestellingen die ik online plaats worden netjes op de deurmat afgeleverd. Oké, het aanbod van deze diensten laat soms nog wat te wensen over, maar het groeit wel met de dag. Daarnaast is de kwaliteit vaak in HD of zelfs Ultra-HD en dat is weer beter dan de kwaliteit van een DVD. En het assortiment van gespecialiseerde webwinkels is gigantisch, omdat hun schappen van elastiek zijn.

Toch mis ik die tijd dat ik door de bakken kon struinen en de geweldige acties die de winkeliers vaak hadden. En ook een praatje maken met de videotheekhouder is er niet meer bij. Tijden veranderen nu eenmaal, maar ik vind het wel jammer. Noem mij ouderwets, maar dat is hoe ik erover denk.

En wat vindt jij? Mis jij die goede oude tijd ook of maakt het je niet zoveel uit? En kijk je liever DVD’s en Blu-ray Discs of gaat jouw voorkeur uit naar digitale diensten, zoals Netflix? Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.

Advertentie

Paul Hauer

Filmrecensent en eigenaar. Hij kijkt 300 films per jaar en is een fanatieke filmverzamelaar. Heeft een voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

12 thoughts to “Lekker door de bakken struinen is er niet meer bij”

 1. Dat mis ik nou ook Paul. Ik kan heel goed merken dat er een hoop dvd’s weg zijn. En dat maakt het lekker snuffelen naar nieuwe films en goede dealtjes gewoon een stuk minder leuk. Ik ga ook niet zomaar voor de lol dvd’s bestellen bij een bol.com. Erg jammer!

    1. Altijd Frs. Ik vind het aanbod bij Media Markt erg achteruit gaan. V&D vind ik een leuke shop, maar erg duur 🙁 boekenvoordeel vult tot nu toe het gat dat Frs heeft geslagen niet geweldig op vind ik…

 2. ik ook frs en dus nu boekenvoordeel alleen klein gamma. in belgie is er nog fnac maar wel duur (vb: macgyver voor 30 per seizoen verkopen terwijl mediamarkt het voor 10 doet). de videotheek (onlangs bij mij juist gesloten, er zijn nu nog 3 in mijn buurt) was de place to be om een oude film te ontdekken (zo re-animator, robocop, evil dead en andere ontdekt). ik koop dvd en de reden is goedkoper en een goede film op dvd blijft goed op blu ray en een slechte wordt slechter op blu ray (vooral omdat ge de slechte cgi dan nog meer opvalt). de mediamarkt is de enige oplossing en dat is spijtig want nu bepalen zei de prijs en dat is gevaarlijk vooral voor de nieuwe films. netflix zou ik wel willen maar ge moet kredietkaart hebben (heb ik dus niet uit principe want dat kunt ge nog veel meer via amazon kopen en waar eindigt het dan). bol.com koop ik ook maar alleen als ik iets niet vind zoals beauty and beast (oude serie).

  1. Ja, dat is waar. Overigens mis ik bij Netflix wel de mogelijkheid om op genre te sorteren. Ik haak dan toch vrij snel af. De indeling van Videoland en Videoland Unlimited vind ik dan wel weer heel prettig.

 3. Tja het is dubbel. Het struinen door de bakken is heerijk. Ik maak er vaak een dagje Amsterdam van en ga dan eerst naar FAME. De hele bovenverdieping van het magna plaza vol met dvd’s. Daarna nog even naar Concerto waar ze ook lekker veel (filmhuis) films hebben. Voordeel van die laatste is dat je korting krijgt met je cineville pas. Sinds kort ook een leuke tweedehands winkel ontdekt die allen maar spellen, dvd’s en blue rays verkoopt. Dat is ook lekker struinen. Had laatst 8 dvd-tjes voor 5 euro. Ik vindt on-line kopen wel makkelijk, maar ik “verdwaal”altijd een beetje op die sites. Ik zie van alles en klik op alles voor ik het weet is mijn zoektocht ontaard in irritatie omdat ik teveel zie wat ik wil hebben 🙂

  1. Dat is echt ontzettend herkenbaar. Ik word ook echt hebberig als ik online shop. En 8 DVDtjes voor 5 euro is natuurlijk een mooie deal 🙂 Ik kijk ook regelmatig op Marktplaats, want er zijn veel mensen die hun collecties “dumpen”.

 4. Ik mis de tijd dat ik op mijn gemakje door de videotheek struinde en allerlei mooie, leuke films ontdekte! Ik ben nog wel regelmatig in de Media Markt te vinden waar ik alle rekken langs loop om te kijken of er nog iets bij zit voor mijn collectie, maar ik koop wel minder vaak dvds. Kopen via internet is makkelijk, maar lang niet zo leuk. Bij Netflix mis ik toch de nieuwere films, maar het is wel een goede source om wat onbekendere films of films die verder niet zo makkelijk te vinden zijn te zien.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.