Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Interview Lee Arenberg (Pirates of the Caribbean)

Lee ArenbergLee Arenberg heeft in zijn loopbaan uiteenlopende rollen gespeeld. Een bloeddorstige piraat in Pirates of the Caribbean, Grumpy in de serie Once Upon A Time en nog veel meer! En dit weekend sprak ik met hem tijdens de Dutch X-mas Con in de Jaarbeurs in Utrecht. En hij heeft het naar zijn zin!

Lee: “Het is een leuke trip tot nu toe! Ik ben met vrienden naar Vlaardingen en Delft geweest. Ik heb een gehaktbal en appeltaart gegeten.” Met slagroom natuurlijk? Lee: “Ja, natuurlijk! Zo lekker. Morgen nog een pannenkoek en dan heb ik alles gehad.”

Maar je bent erg druk met Once Upon A Time natuurlijk. Je speelt wel vaker bijzondere personages, want ook in de jaren voor Pirates en Once Upon A Time heb je uiteenlopende rollen gespeeld. Lee: “Ja, dat klopt. Ik heb voor mijn filmcarrière ook veel in het theater gedaan. Ik was 23 toen ik begon en mijn eerste filmrol kreeg ik in 1987. Dat is al een tijd terug! En ik ben inderdaad een character actor, dus ik speel wat er van mij verwacht wordt. Vooral slimeballs en sleezebags.” zegt hij lachend. Lee: “Maar het is een uitdaging om als jonge acteur te worden getypecast. Je wordt ook gedwongen een character actor te zijn als je niet groot of knap bent. Ik heb het nooit als iets slechts gezien. Ik heb veel hoofdrollen op het toneel gespeeld en ik weet dat ik de kwaliteiten heb om dat te doen. Toch was het wel een uitdaging, want ik speelde als twintigjarige oudere personages. Nu past het uiterlijk veel meer bij het innerlijke.”

En hoe bereid je jezelf dan voor op dit soort rollen? Lee: “Weet je wat ik doe? Ik lees gewoon het script en ik denk er niet veel over na. Soms werk ik met mijn coach of ik verdiep mij in de rol. Met Pirates heb ik mij een beetje in de geschiedenis verdiept. Maar ik laat mij ook inspireren door andere films en schilderijen. De acteurs denken er soms iets te veel over na. Wat er echt van je gevraagd wordt is concentratie, maar soms is het ook gewoon een kwestie van je tekst onthouden. Je huiswerk doen. Ik kom voorbereid naar de set en dan ben ik er klaar voor! En ik sta altijd open voor tips van de regisseur en de performance van mijn tegenspelers.”

Op Pirates kom ik nog terug, maar je hebt ook veel in Star Trek gedaan? Lee: “Ja, ik zat in Deep Space, Voyager, Enterprise, Generations. Wie kan zeggen dat ze in alle series hebben gespeeld?! Maar ik ben er blij mee! Ik was ook blij dat ik de make-up kon dragen. Dat zorgde er ook voor dat ik terug kon komen voor andere series. Niet iedereen kan dat, want het is wel een uitdaging om goed te presteren terwijl je onder de latex zit!”

Want CGI dat was er nauwelijks natuurlijk? Lee: “Nee, dat was er eigenlijk niet. Volgens mij werd het toen ook geen CGI genoemd! Dat kwam eigenlijk pas echt met Pirates. En het grote verschil tussen Pirates en Pirates 2 was de techniek die enorm verbeterd was. In de eerste Pirates waren de piraten in het maanlicht animaties en het ging om het stapelen van laagjes. In deel 2 kon de camera bewegen en waren er andere technieken. Het heeft de filmwereld veranderd!”

En daar was dan opeens Pirates! Lee: “Ja, dat was een mazzeltje. Ze konden geen kleine kale gekke vent in Londen vinden!” zegt hij lachend. Lee: “Dat is echt waar! Ze hebben veel Engelsen gesproken, maar ik had het geluk dat Gore Verbinski nauw betrokken was bij de casting. Dat was ongeveer 59 procent van zijn werk. Om de juiste mensen de juiste rollen te laten spelen. Dan hoefde hij zich geen zorgen te maken om de acteur te regisseren. De casting was key. Hij had Mackenzie al gecast. En ze bleven zoeken naar iemand voor de rol van Pintel. Grappig verhaal, er was een TV film en ze belden mij op om auditie te komen doen. Ze wilden mij voor de rol. Dus ik ging de volgende dag naar de auditie. Ik had al een poosje niet gewerkt en ik zat ook niet lekker in mijn vel. Dat gebeurd in het acteerwerk. Het gaat up en down. Ik baalde ervan. Er was nog een acteur die naar mijn mening veel beter was! Dus ik ging naar huis en toen kwam opeens de auditie voor Pirates! Ik had heel veel geluk dat de rol voor de TV film niet doorging, anders was ik niet beschikbaar voor Pintel. Dus mijn meevaller was dat ik geen baan kreeg! Dat was een goede les. Ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Dat hoort bij het spel. Je hebt er geen controle over. Maak je alleen zorgen over de dingen waar je wel controle over hebt. Het is een mindset die mij enorm geholpen heeft.”

Pintel is natuurlijk wel een iconisch personage. Lee: “Pintel is een echte piraat! Ze zijn bloeddorstig, maar toch goofy!” zegt hij lachend. Lee: “Het is een Shakespearean clown. Ragetti ook! Je hebt humor nodig! Daarom houd ik ook van Shakespeare. Hij sprak een breed publiek aan. Dat was ook zijn kracht! En Pintel en Ragetti zijn helemaal niet slim, ze delen samen één brein.” zegt hij lachend. Lee: “Komedie is als bacon. Je krijgt het alleen goed met het juiste ingrediënt. De juiste timing, het juiste woord. Drama is meer als koken. Een steak is een steak, maar je kan ‘m op verschillende manieren bakken. De één vindt medium lekker, de andere weer doorbakken. Maar het echte geheim zijn de schrijvers en hun werk.”

Vind je het jammer dat je niet in Pirates 4 en de komende Pirates zit? Lee: “Om heel eerlijk te zijn ben ik echt teleurgesteld. Ik haat het. Ik ben zelfs boos! Maar ik wil wel dat het een succes wordt zodat ze meer films kunnen maken. Je denkt een onderdeel te zijn van iets, maar ja… het kan je in de war brengen.” Ik vind het jammer, want 4 was eigenlijk helemaal niet zo goed. Lee: “De film heeft een miljard opgeleverd! Maar de marketing was super goed. Ik vind ook dat de eerste delen veel beter waren. Het was wel goed dat de film tegelijk met de US in première ging. Ook om piraterij tegen te gaan! Ironisch, toch?! In Brazilië, China en Rusland is dan ook het meeste geld verdiend! Daarom wil ik dat de vijfde een enorm succes wordt en dat ze meer gaan maken. En dan hoop ik dat ze Mackenzie en mij weer in de armen sluiten.” Ik hoop het ook voor je. Lee: “Ja, ik heb een piraten tattoo. Die wil ik wel een keertje showen!” zegt hij lachend.

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over Pintel en Ragetti. Misschien in een eigen film? Lee: “Ja, en om eerlijk te zijn hebben wij ook wel de kwaliteiten om een film te dragen. Mackenzie is briljant! Heb je de show Detectrists gezien? Briljant! Het is een rustige show, maar zo goed geschreven. Mackenzie heeft meegeschreven en geproduceerd. Het raakt je! Hij is echt getalenteerd.”

Ja, en wat jullie hebben gedaan voor Pirates is zo leuk en natuurlijk. Lee: “We houden van elkaar! We zijn goede vrienden. We gaan ook buiten het werk met elkaar om. Een hapje eten en naar elkaars babyshowers gaan. Dat is het geheim. Daarom is Once Upon a time ook zo succesvol, want we zijn allemaal vrienden van elkaar. Als je echt om iemand geeft, maakt dat het verschil op het scherm. Maar ook het publiek is belangrijk! Zonder publiek is de acteur gewoon een rare man. Dus als ik een Comic Con doe heb ik altijd respect voor de fans. Die momenten dat je hen raakt, dat ze moeten lachen of huilen. Het maakt niet uit wat de acteur denkt, het gaat erom wat het publiek denkt wat de acteur denkt. Grappig verhaal, we hadden een emotioneel geladen scène in Once Upon A Time. We waren verdrietig, we gingen uit elkaar. Maar we hadden allebei honger! Het was een lange dag en ze waren lekker Tacco’s aan het maken. We waren niet verliefd, we hadden honger! Maar het lijkt er wel op alsof we verliefd zijn.” zegt hij lachend.

Kan je misschien nog iets vertellen over het komende project 1066? Lee: “Dat wordt heel gaaf als ze ooit het budget rond krijgen. Ze zoeken 100 miljoen dollar om het goed te doen en dat is een smak geld. Ik heb al een poosje geleden getekend (met dank aan mijn goede vriend Marty Klebba) en ik hoop dat het ooit van de grond komt. Het staat al een poosje op mijn IMDb-pagina. Het wordt een groot project over de slag bij Hastings. Ik hou van historische en epische verhalen. Ik vind het geweldig om met een zwaard te zwaaien. En het is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis. Ik wil er graag aan meedoen. Dus ik hoop dat het gaat gebeuren!”

En heb je verder nog dromen? Lee: “Altijd, ik wil graag een privé-detective spelen of de baas in een politieshow. Dat lijkt mij erg leuk om te doen! Wat ik zo leuk vind aan deze business is dat ik iedere keer weer word verrast. Dat geeft aan dat ik nog veel kan leren en dat ik niet alles weet. Die momenten zorgen ervoor dat ik mij echt een mens voel. Het is oké om niet alles te weten en dat is nu een waarheid die ik ook achtervolg. Het geeft mij veel meer kracht om eerlijk te zijn. En ik voel mij dan ook goed! Dit spel is al zwaar genoeg. En ik wil deze wijsheid ook meenemen in de rollen die ik nog ga spelen.”

Lee zegt dat hij genoten heeft en we kletsen nog even na over de mooie geschiedenis van Nederland. Lee is enorm sympathiek en bescheiden en ik hoop dat we nog veel van hem te zien gaan krijgen! Met de rollen in Pirates of the Caribbean en Once Upon A Time heeft hij wel bewezen dat hij een geweldige acteur is.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.