Le-Mans-66_ps_1_jpg_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-Reserved

Le Mans ’66 (2019) recensie

Le-Mans-66_ps_1_jpg_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-All-Rights-ReservedHet jaar 1966 is een belangrijke in de motorsport. Het is het jaar waarin de dominantie van Ferrari ten einde kwam tijdens de 24 uur van Le Mans. Een film over de rivaliteit tussen het Amerikaanse autobedrijf Ford en de Italiaanse autofabrikant Ferrari stond al langer in de planning, maar het project werd door omstandigheden in de ijskast geplaatst. In 2019 werd het project dan toch verwezenlijkt met regisseur James Mangold aan het roer en Christian Bale en Matt Damon in de hoofdrollen.

Samenvatting van het verhaal
Na het dreigende faillissement van de Ford Motor Company krijgt Lee Iacocca (Jon Bernthal) de taak om een poging te wagen om de prestigieuze autofabrikant Ferrari over te nemen. De dominantie van Ferrari op het circuit de la Sarthe waar jaarlijks de 24 uur van Le Mans gereden wordt zou Ford het imago geven waarnaar zij op zoek zijn. Maar als de deal mislukt geeft de getergde Henry Ford II (Tracy Letts) de opdracht om een snellere racewagen te bouwen. Daarop besluit Iacocca om de hulp in te schakelen van oud-coureur en auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon). Die samen met zijn beste coureur Ken Miles (Christian Bale) aan de slag gaat om de winnende GT40 te bouwen.

Biopic
Ford v Ferrari, de originele titel van Le Mans ’66, is een waarheidsgetrouwe biopic die op een aantal vlakken gedramatiseerd is, maar zich grotendeels aan de feiten houdt. Hoewel het racen centraal staat in het drama, is er een goede balans tussen de spannende en spectaculaire momenten op het circuit en het verhaal rondom de hoofdprotagonisten. Met overtuigende visuele effecten zijn de bolides uit de jaren ’60 op het scherm getoverd terwijl de zorgvuldig gekozen decors en kostuums bijdragen aan de authenticiteit van Le Mans ’66. Maar de paardenkracht zit toch echt in het acteerwerk van de veelzijdige cast.

Acteerwerk
Matt Damon speelt op overtuigende wijze de rol van Caroll Shelby terwijl Christian Bale echt fenomenaal is als de briljante doch lastige racecoureur Ken Miles. Een personage dat in zijn carrière veel verder had kunnen komen als zijn imago minder negatief was geweest bij de raceteams in de diverse klassen van de autosport. Zijn strubbelingen met de autoriteit van de hoge piefen bij de Ford Motor Company en zijn eigen geweten, brengen hem in lastige posities terwijl hij zichtbaar in zijn element is als hij achter het stuur van een raceauto kruipt. Ook Shelby’s uitdagingen met de directie van de autofabrikant blijven zeker niet onderbelicht terwijl ook het privé-leven van de inmiddels wereldberoemde auto-ontwerper en de inmiddels overleden coureur aan bod komt. Dat maakt Le Mans ’66 een veelzijdige, intrigerende en zeer onderhoudende biopic die niet alleen de liefhebbers van de motorsport zal bekoren.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.