Let The Right One In

Låt den rätte komma in (2008) recensie

Let The Right One InDe Zweedse horrorfilm Låt den rätte komma in is beter bekend als Let The Right One In en werd 10 jaar geleden voor het eerst getoond. Sindsdien wordt de film bestempeld als één van de betere horrorfilms te allen tijde en het is dan ook meer dan terecht dat de Nederlandse filmdistributeur Source 1 Media het pareltje opnieuw onder de aandacht brengt door de film zowel op DVD als op Blu-ray Disc uit te brengen. Tot groot genoegen van de fans van Tomas Alfredson’s creatie en de liefhebbers van het horrorgenre.

Samenvatting van het verhaal
Oskar (Kåre Hedebrant) is een introverte jongen die op school wordt gepest door zijn klasgenootjes en een bijzondere fascinatie voor de dood heeft. Zijn krantenknipsels over beruchte en bloederige moordzaken doen vermoeden dat hij zelf het verlangen heeft om zich te revancheren. Hij komt met de dood oog in oog te staan als hij zijn buurmeisje Eli (Lina Leandersson) ontmoet. Het 12-jarige meisje is namelijk een vampier en verantwoordelijk voor de moorden die in de wijk plaatsvinden. Ondanks dat koestert Oskar zijn nieuw verworven vriendin en er ontstaat dan ook een onmogelijke vriendschap.

Thema’s
Låt den rätte komma in zit vol met thema’s. Natuurlijk is daar het voor de hand liggende vampier thema dat gepaard gaat met bloederige beelden, maar ook op emotioneel vlak weet Alfredson de gevoelige snaar te raken. Door het zeer overtuigende acteerwerk van de jonge Kåre Hedebrant is Oskar een aandoenlijk jongetje dat feitelijk gevaarlijker is dan Eli. Als kijker vraag ik mij dan ook af of ik sympathie voor hem moet hebben of op mijn hoede voor zijn. Door zijn uitspraken en zijn gedrag kan hij namelijk opgroeien tot een krankzinnige seriemoordenaar. Dat hij dan ook gefascineerd raakt en zelfs verliefd wordt op Eli is niet zo vreemd.

Kalverliefde
Een ander belangrijk thema is kalverliefde. De onmogelijke vriendschap die tussen Oskar en Eli ontstaat zorgt er tevens voor dat de tieners veel tijd doorbrengen. Voor Oskar meer dan genoeg reden om zijn enige vriendin om verkering te vragen. Zonder zich er van bewust van te zijn wat dat inhoudt stemt Eli in en zij leert hoe het is om als een relatief simpele tiener door het leven te gaan. Het is dan ook hartverscheurend om te zien dat ondanks dat zij voor elkaar geschapen zijn hun vriendschap geen toekomst heeft. Dat maakt Låt den rätte komma in een sterk en emotioneel beladen horrorfilm waarin ook expliciete beelden van Eli’s gruweldaden niet worden geschuwd.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.