Jurassic-World_-Fallen-Kingdom_ps_1_jpg_sd-low_©-2017-Universal-Pictures

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) recensie

Jurassic-World_-Fallen-Kingdom_ps_1_jpg_sd-low_©-2017-Universal-PicturesIn 1993 stond de wereld op zijn kop. Met de komst van Steven Spielberg’s Jurassic Park werd de populariteit van dinosauriërs naar een ongekend hoog niveau getild en je kon werkelijk geen locatie bezoeken en niet geconfronteerd worden met het promotiemateriaal van de spektakelfilm. Natuurlijk volgden enkele vervolgdelen en 3 jaar geleden werd de franchise nieuw leven ingeblazen met Jurassic World. Het succes van de kaskraker met Chris Pratt en Bryce Dallas Howard zette de deur voor het vervolg dat dit jaar verscheen dan ook wagenwijd open. Maar is Jurassic World: Fallen Kingdom een waardig vervolg of is het definitieve einde van de gedigitaliseerde dinosauriërs nabij?

In het vervolg borduurt men voort op de goede weg die de makers van Jurassic World zijn ingeslagen. Nu het amusementspark is overgenomen door de prehistorische dieren gooit voormalig pretpark directrice Claire (Bryce Dallas Howard) alles in de strijd om hen te beschermen. Terwijl de kapers op de loer liggen om te kunnen profiteren van de genetische wonderen wordt het eiland bedreigd door een vulkaan die op uitbarsten staat. Samen met gedragsspecialist Owen (Chris Pratt) gaat Claire terug naar het eiland om de dieren van een onvermijdelijke dood te redden, maar zij zijn niet de enige die van plan zijn om de dinosauriërs van het eiland te halen.

Na een kort en spectaculair avontuur op het eiland verplaatst het verhaal zich naar de bewoonde wereld waar de inmiddels gevangengenomen dinosauriërs tentoongesteld worden aan invloed- en schatrijke zakenmannen die van de dieren willen profiteren. Hoewel de eerste 45 minuten veelbelovend zijn, gaat het vanaf dat punt een beetje mis met Jurassic World: Fallen Kingdom. Hoewel het acteerwerk op orde is zwabbert het verhaal alle kanten op terwijl de schurken in het verhaal nauwelijks een vuist weten te maken. Ondanks dat Ted Levine als de sadistische jager Ken nog wel een aardige toevoeging is. Het grootste manco is te wijten aan het feit dat na 45 minuten het kenmerkende Jurassic World sfeertje volledig verdwenen is.

Als liefhebber en fan van de franchise hoop je op meer van hetzelfde. Blijf op het eiland, laat dinosauriërs ontsnappen en de hel ontketenen. Dat is de succesformule van de voorgaande delen die zowel nagelbijtend spannend als betoverend waren. Jurassic World: Fallen Kingdom weet dat gevoel helaas niet meer op te roepen, wat naar mijn mening ook een gemiste kans is. Dat gezegd hebbende blinkt de film wel uit in overtuigende visuele effecten, prachtige CGI-animaties en geweldige animatronics. Sinds kort is het vervolg op het ijzersterke Jurassic World verkrijgbaar op een kwalitatief uitstekende Blu-ray Disc die naast een prachtige beeld- en geluidskwaliteit ook een enorme hoeveelheid bonusmateriaal bevat. Een must voor de liefhebber. Ondanks dat de door J.A. Bayona geregisseerde film het niveau van zijn voorganger bij lange na niet haalt.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.