Star Wars The Rise of Skywalker

Star Wars-films in de juiste volgorde

Star Wars The Rise of SkywalkerTik het voor de grap eens in op Google, want er zijn al tientallen berichten en pagina’s beschikbaar waarin wordt verteld in welke volgorde de Star Wars-films bekeken moeten worden. Dan zul je ook snel ontdekken dat iedereen er wel zijn mening over heeft. Waar de één zegt dat alleen A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi er toe doen, schrijft de ander dat er meerdere volgordes zijn waarin de films die tot op heden zijn verschenen zijn te bekijken. Waarom schrijf ik hierover dan een wellicht overbodig bericht?

Star Wars: The Rise of Skywalker
Eigenlijk is het heel simpel. We zijn nog slechts een paar maanden verwijdert van de release van de laatste film in de zogenaamde Skywalker-saga, want in december verschijnt Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker in de bioscoop. Dus is het ook een mooi moment om niet alleen over deze film te schrijven, maar ook om de Star Wars-films opnieuw te bekijken. Als trouwe fan kijk ik de films regelmatig, maar ik moet ze natuurlijk allemaal weer zien voordat ik naar de bioscoop verkas om het laatste deel te kijken. Maar in welke volgorde kijk ik ze dan?

De juiste volgorde
Er is niet één juiste volgorde en daarom is de franchise ook zo leuk. Nu is het geen goed idee om alles door elkaar te kijken. Zeker als je nu pas begint met het kijken van de Science Fiction films. Dat overigens heel eenvoudig kan via de streamingdienst Disney+. Maar nu zijn er wel genoeg mogelijkheden om de volgorde een beetje door elkaar te husselen. Zo kan je de films op verschijningsdatum (dat ik overigens niet adviseer), in chronologische volgorde en in de populaire ‘Machete Order’ bekijken. Tot op heden heb ik de films allemaal in de chronologische volgorde gekeken, maar voor de beginnende kijker kan er wellicht verwarring ontstaan. Zeker door de komst van de spin-offs Rogue One en Solo.

De geschiedenis
De oplettende kijker heeft vast wel geconstateerd dat de oudste Star Wars-film feitelijk het vierde hoofdstuk is in de Skywalker-saga. Maar waarom heeft bedenker en regisseur George Lucas destijds gekozen om te beginnen middenin het verhaal? Waarom is hij niet gewoon bij deel 1, dat uiteindelijk in 1999 verscheen, begonnen? Volgens de berichten op het Internet was dat een bewuste keuze, omdat het verhaal The Phantom Menace niet het spektakel kon bieden als A New Hope dat doet. Daarnaast zouden de technologieën in die tijd niet toereikend genoeg zijn geweest om de karakters en werelden in The Phantom Menace te verfilmen.

Het begin
Maar in de chronologische volgorde is Star Wars Episode I The Phantom Menace het begin. Volgens velen fans de slechtste film in de reeks die door veel van hen ook wordt genegeerd. Zo ontbreekt dit deel ook in de zogenaamde ‘Machete Order’. Toch begin ik altijd met deze film, omdat het nu eenmaal Star Wars is en ik toch wil zien hoe de jonge Anakin Skywalker uiteindelijk op de academie van de Jedi belandt. In Star Wars Episode II Attack of the Clones zien hoe de inmiddels jongvolwassen Anakin en zijn meester Obi-Wan Kenobi herenigd worden met de personages uit Episode I en de eerste scheurtjes in de republiek ontstaan. In Star Wars Episode III Revenge of the Sith wordt uiteindelijk uit de doeken gedaan hoe het Galactische Keizerrijk is ontstaan en we zien hoe de jonge Anakin Skywalker overloopt naar de duistere kant van The Force en transformeert in de meedogenloze Sith Lord Darth Vader.

Opvulling van het gat
Er zit een groot gat tussen de gebeurtenissen in Star Wars Episode III Revenge of the Sith en Star Wars Episode IV A New Hope. Daarom zijn er veel later extra films gemaakt die het verhaal verrijken, maar officieel niet tot de Skywalker-saga behoren. In Solo draait het vooral om een jonge Han Solo en hoe hij uiteindelijk zijn beste maatje Chewbacca ontmoet en hoe hij in het bezit komt van het iconische ruimteschip de Millennium Falcon. Toch klopt de film niet helemaal, omdat we in Revenge of the Sith een glimp opvangen van een gehavende Millennium Falcon die neerdaalt bij een luchthaven op Coruscant terwijl het schip in Solo nog tiptop in orde is. Nu zou je kunnen zeggen dat Solo tussen Attack of the Clones en Revenge of the Sith geplaatst kan worden, maar ook die zon gaat niet op. Gezien het feit het Galactische Keizerrijk in Solo al actief is terwijl dat in het slot van Revenge of the Sith pas ontstaat.

Spin-off met meerwaarde
Rogue One is daarentegen een spin-off die tussen Revenge of the Sith en A New Hope geplaatst kan worden en een verrijking is op het bestaande verhaal. In de spectaculaire film zien we namelijk hoe de rebellen de plannen voor de constructie van de Death Star bemachtigen en hoe Darth Vader de jacht inzet op het moment dat Princess Leia en de rebellen er met de plannen vandoor gaan. Door direct afscheid te nemen van de hoofdpersonages die in Rogue One geïntroduceerd worden is het ook goed te verklaren waarom deze personages niet in de originele trilogie te zien zijn. Na Rogue One kunnen we dan ook direct doorpakken met Star Wars Episode IV A New Hope, Star Wars Episode V The Empire Strikes Back en Star Wars Episode VI Return of the Jedi. De originele trilogie waarmee het in 1977 begon en waarin de jonge Luke Skywalker het samen met de rebellen en smokkelaar Han Solo opneemt tegen het Keizerrijk. Hoewel ik ook nog twee relatief onbekende films moet benoemen die zich tussen het vijfde en zesde deel afspelen.

The Ewok Adventure
In 1984 en 1985 werden de films Caravan of Courage en The Battle of Endor gemaakt waarin de Ewoks een belangrijke rol spelen. Hoewel het verhaal verder niets toevoegt aan de Skywalker-saga is het wel leuk om de Ewoks en nieuwe personages in actie te zien. Want ook hier geldt dat het toch Star Wars is. Volgens de tijdlijn spelen de verhalen zich vlak voor de gebeurtenissen in Return of the Jedi af en uiteraard kennen we de schattige Ewoks uit het laatste deel van de originele trilogie. Waarin zij het samen met de rebellen opnemen tegen het Keizerrijk en een sluw plan bedenken om de tweede Death Star te vernietigen.

Na het Galactische Keizerrijk
Het gat tussen Star Wars Episode VI Return of the Jedi en Star Wars Episode VII The Force Awakens is gigantisch. Na de val van het Galactische Keizerrijk ontstaat The First Order. De vijand in de nieuwe Star Wars-film die tevens het begin is van een nieuwe trilogie. Draaiend om het personage Rey. Zij ontdekt dat The Force sterk bij haar is en wellicht in staat is om The First Order en de Sith Lord Kylo Ren tot een halt toe te roepen. Hoewel ze driftig op zoek gaat naar de verdwenen Jedi Luke Skywalker en van General Organa de opdracht krijgt om de hulp van haar tweelingbroer in te schakelen. Een verhaal dat zich verder ontwikkelt in Star Wars Episode VIII The Last Jedi en wordt afgerond in het nog te verschijnen deel Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker.

Wil de echte Skywalker opstaan?
Nu doet de titel van de nieuwe Star Wars-film vermoeden dat er een Skywalker opstaat en de vrede in het universum herstelt. Maar wie is deze held? Zal dan Luke Skywalker op miraculeuze wijze terugkeren en de dag redden of is Rey wellicht een verloren nageslacht van de Skywalker-familie die in het slot van de Skywalker-saga de First Order voor eens en altijd vernietigt? Of is het dan toch Ben die zijn rode lichtzwaard inruilt voor een blauwe en de duistere kant van The Force de rug toekeert? Er gaan zelfs geruchten rond dat Anakin Skywalker zijn opwachting gaat maken in het slot. De tijd zal het leren, maar met regisseur J.J. Abrams weer aan het roer heb ik er alle vertrouwen in dat The Rise of Skywalker een spectaculair slot gaat worden! Zeker gezien het feit dat een oude bekende in de persoon van de kwaadaardige Lord Sidious terugkeert.

Rijtje
Dan nog even alles op een rijtje om het duidelijk te maken. Dit is de (chronologische) volgorde waarin ik de Star Wars-films kijk.

 • Star Wars Episode I The Phantom Menace
 • Star Wars Episode II Attack of the Clones
 • Star Wars Episode III Revenge of the Sith
 • Solo: A Star Wars Story
 • Rogue One: A Star Wars Story
 • Star Wars Episode IV A New Hope
 • Star Wars Episode V The Empire Strikes Back
 • The Ewok Adventure: Caravan of Courage
 • The Ewok Adventure: The Battle of Endor
 • Star Wars Episode VI Return of the Jedi
 • Star Wars Episode VII The Force Awakens
 • Star Wars Episode VIII The Last Jedi
 • Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker

Machete Order
Dan wil ik als laatste nog iets kwijt over de ‘Machete Order’ die ik zelf nog niet heb toegepast. Deze volgorde wordt door velen fans geprezen, omdat Star Wars Episode I The Phantom Menace wordt genegeerd en de spin-offs niet bestaan. The Phantom Menace zou volgens hen en evenals de spin-offs geen toegevoegde waarde bieden. De juiste volgorde van de ‘Machete Order’ is Episode IV, Episode V, Episode II, Episode III, Episode VI, Episode VII, Episode VIII, Episode IX. Volgens de kenners wordt het verhaal met alle onthullingen en plotwendingen dan op de juiste manier in beeld gebracht.

In welke volgorde kijk jij de Star Wars-films en welke films zijn jouw favorieten?

2 reacties

 1. Ik ga het denk ik ook weer eens in chronologische volgorde kijken. Kwam idd van alles tegen online. En als echte fan vind ik dat alle films meetellen. Phantom Menace was zo slecht nog niet. Ben blij met jouw uitleg, bedankt Paul!
  Ik ben er nog niet uit welke mijn favoriet is, ben blij met de saga op zich. Wil niet dat het stopt, dus ook aan the Mandalorian begonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.