John-Wick-3_-Parabellum_ps_1_jpg_sd-low

John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019) recensie

John-Wick-3_-Parabellum_ps_1_jpg_sd-lowOngeveer 5 jaar geleden werden de liefhebbers van de klassieke actiefilm toch aangenaam verrast door John Wick. Een snoeiharde actiefilm waarin Keanu Reeves de rol van de gelijknamige, vindingrijke en meedogenloze huurmoordenaar speelt. Het betekende tevens zijn comeback en hij is inmiddels één van de populairste actieve actiehelden die in Hollywood rondloopt. Eén met een drukke agenda voor de boeg, want in 2021 zal hij opnieuw de rol van Neo spelen in het vierde deel van The Matrix, maar hij keert in hetzelfde jaar (en zelfs op dezelfde dag) ook terug als John Wick.

Samenvatting van het verhaal
Nadat hij de regels heeft overtreden wordt John Wick (Keanu Reeves) het doelwit van zijn concurrenten. Hij slaat op de vlucht, maar met zijn reputatie is het niet alleen lastig om zich voor de huurmoordenaars te verbergen, maar hij kan ook niemand om hulp vragen. Er is maar één persoon tot wie hij zich kan wenden. De Elder staat boven de High Table en hij heeft als enige de macht om het contract ongedaan te maken. Maar om zijn doel te bereiken moet de gevallen huurmoordenaar een beroep doen op de mensen waar hij een lastige geschiedenis mee heeft. Terwijl de jacht op de man met een prijskaartje van 14 miljoen dollar op zijn hoofd onverbiddelijk doorgaat en hij flinke obstakels moet trotseren om zijn doel te kunnen bereiken.

En… actie!
John Wick en het vervolg zijn snoeiharde actiefilms die een overdosis aan actiemomenten bevatten. Dat bedoel ik zeer positief, want in alle realiteit is de klassieke actiefilm een uitgestorven genre. Maar regisseur Chad Stahelski weet met de relatief nieuwe franchise een universum te creëren waarin een haast onoverwinnelijke man op zowel sierlijke als dodelijke wijze zijn vijanden één voor één om zeep helpt. Het succes is mede te danken aan hoe Keanu Reeves de rol van John Wick invult, maar ook aan de verbluffende special effects en de praktische stunts. Iets dat je tegenwoordig toch in mindere mate ziet.

Explosiever
Het nadeel van vervolgdelen is wel dat men het voorgaande deel wilt overtreffen. Dat houdt in dat er nog meer spektakel wordt toegevoegd en het aantal slachtoffers toeneemt. In een mate dat het ook niet meer realistisch te noemen is. Het verhaal dat ooit begon als een klassieke wraakfilm transformeert langzaam maar zeker in een warrig verhaal over een huurmoordenaar die overal wel vrienden en vijanden heeft en op één of andere wijze toch iedere uitzichtloze situatie het hoofd kan bieden. Iets dat ik persoonlijk minder interessant vind, maar dat doet verder geen afbreuk aan het kijkplezier. John Wick: Chapter 3 – Parabellum is een heerlijk spektakel dat lekker wegkijkt en ik kijk dan ook met veel plezier uit naar het aangekondigde vierde deel.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.