Jigsaw (2017) recensie

Ik werd enorm nieuwsgierig naar Jigsaw toen deze aangekondigd werd, want het is officieus het achtste deel in de Saw franchise. In de 7 voorgaande delen konden we zien hoe de uiterst intelligente doch maniakale John Kramer (Tobin Bell) als de koelbloedige Jigsaw killer zijn slachtoffers met sadistische spelletjes en met behulp van huiveringwekkende marteltuigen om zeep hielp. De films waren bloederig en luguber, maar ook fascinerend. De grote vraag is dan ook of de door Michael Spierig en Peter Spierig geregisseerde film zijn voorgangers kan evenaren.

Het antwoord is nee. De titel is niet het enige wat veranderd is, maar ook het concept. Zo opent de film niet met een typisch Jigsaw spelterrein en heeft het eventjes nodig voordat de seriemoordenaar überhaupt in verband wordt gebracht met de lugubere moorden die plaatsvinden. Het is immers al 10 jaar geleden dat John Kramer is overleden en rechercheur Holloran (Callum Keith Rennie) probeert samen met lijkschouwer Logan (Matt Passmore) uit te zoeken wie het werk van Jigsaw kopieert.

Terwijl dat onderzoek loopt zien we hoe 4 mensen op een boerderij onderworpen worden aan lugubere test die Jigsaw voor hen heeft klaargezet. In tegenstelling tot de spelterreinen in de voorgaande films is de setting een stuk lichter en minder luguber. Hoewel de marteltuigen wel weer ouderwets huiveringwekkend zijn en bloederige taferelen niet worden geschuwd. De make-up effecten zijn evenals de visual effects zeer overtuigend. Op dat gebied scoort de film flinke pluspunten. Toch lijken de makers zich in te houden om het publiek echt te choqueren hoewel Jigsaw’s minpunten voortal te maken hebben met het krakkemikkige verhaal.

In de voorgaande delen was het verhaal altijd sterk, maar deze keer hebben de scenarioschrijvers het laten afweten. De tijdlijn klopt sowieso niet, want in de film spreekt men over het feit dat John Kramer al 10 jaar dood is terwijl dat eigenlijk al meer dan 11 jaar is. Daarnaast wordt het complete verhaal van Saw overboord gegooid en lijken de voormalige handlangers van Jigsaw nooit te hebben bestaan. En dat terwijl er veel koppelingen met de voorgaande delen worden gemaakt. Het klopt gewoon niet! Na het zien van Jigsaw heb ik dan ook gemengde gevoelens. Onaardig is de film niet, maar op een aantal punten stelt deze toch flink teleur.

Waardering: 2 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.