Jeruzalem

Jeruzalem (2015) recensie

JeruzalemHet leuke aan een abonnement op Horrify is dat je af en toe een heerlijke film krijgt voorgeschoteld. De streamingdienst en specialist op het gebied van horror laat de abonnee’s kennismaken met onbekendere titels die vaak in Nederland niet in de bioscoop zijn verschenen. Zo ook de horrorfilm Jeruzalem van The Paz Brothers. Een zombiefilm die zich afspeelt in de Israëlische stad.

De vriendinnen Rachel (Yael Grobglas) en Sarah (Danielle Jadelyn) willen graag naar Tenerife voor een wild weekend, maar onderweg maken zij kennis met de charmante student Kevin (Yon Tumarkin). Die de meiden overhaalt om met hem mee te gaan naar Jeruzalem. Sarah ziet een avontuur met Kevin wel zitten terwijl Rachel haar oog laat vallen op de zoon van de hoteleigenaar waar zij verblijven. Maar het plezier is van korte duur als de luchtalarmen afgaan en het leger de strijd aangaat met een leger van bloeddorstige zombies. Die zijn uitgebroken en de straten van Jeruzalem onveilig maken.

Jeruzalem is een zogenaamde found footage horrorfilm. Vergelijkbaar met genregenoten zoals [Rec], maar misschien nog wel de meeste raakvlakken heeft met de monsterfilm Cloverfield. De kijker wordt meegenomen in een bizar avontuur dat aan hand van de slimme bril van Sarah wordt vastgelegd. Ze draagt de technologie vol trots. Zelfs als haar eigen leven op het spel komt te staan als zij samen met haar vrienden worden opgejaagd door vreemde wezens. Iets dat vreemd is, maar wel interessante en spannende fragmenten oplevert. Te danken aan de overtuigende effecten en de zorgvuldig geplaatste schrikmomenten.

De schoonheid van Jeruzalem is duidelijk zichtbaar. Vooral in de openingsfase als de reis van de vriendinnen van start gaat. Maar de sfeer slaat snel om als er een virus uitbreekt. Dat mensen transformeert in bloeddorstige en gevleugelde wezens die afzichtelijk en angstaanjagend zijn. Door de nauwe straatjes en steegjes van Jeruzalem probeert het gezelschap aan de ellende te ontkomen en het zorgt voor een beklemmend gevoel bij de kijker. The Paz Brothers hebben dan ook een effectieve film afgeleverd hoewel zij zich overduidelijk hebben laten inspireren door genregenoten. Maar in dit geval is dat geen probleem.

  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.