Jay and Silent Bob Reboot

Jay and Silent Bob Reboot (2019) recensie

Jay and Silent Bob RebootZe zijn 14 jaar afwezig geweest, maar onze favoriete stoners Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Kevin Smith) keerde vorig jaar dan eindelijk terug in de komedie Jay and Silent Bob Reboot. Uiteraard geschreven en geregisseerd door Kevin Smith die na zijn hartaanval in 2018 het idee kreeg om de personages nogmaals terug te laten keren op het witte doek. Ondanks dat er veel grappen uit Jay and Silent Bob Strike Back en andere films van Kevin Smith worden herhaald, is het weer een fijn weerzien met deze grappige karakters.

Samenvatting van het verhaal
Jay en zijn hetero levensgezel Silent Bob komen flink in de problemen als zij in alle onwetendheid een document ondertekenen waarmee zij afstand doen van hen namen. Terwijl een filmstudio in Hollywood een reboot met Jay en Silent Bob in de planning heeft staan, zijn de stoners vastberaden om naar Californië af te reizen en hen namen terug te claimen. Maar de weg naar het bruisende Hollywood is niet zonder uitdagingen. Desalniettemin is er geen obstakel die de vrienden ervan weerhoudt om hen doel te bereiken.

Kritiek
Remakes, reboots en requels. Termen die vandaag de dag behoren tot de filmindustrie en fel bekritiseerd worden door zowel vriend als vijand. Het eeuwig uitmelken van bekende formules en het telkens opnieuw verfilmen van hetzelfde verhaal komt men de strot uit. Smith laat het niet na om in zijn eigen reboot felle kritiek te uiten op de industrie die met deze films het geld uit de zak van de filmkijker probeert te kloppen. Allemaal met een knipoog en een glimlach, maar het moge duidelijk zijn dat een gebrek aan inspiratie hem een doorn in het oog is. Hoewel hij zelf zich eveneens schuldig maakt aan het herhalen van wat hij al eerder heeft gedaan.

Prettig weerzien
Hoewel het een prettig weerzien is met de personages Jay en Silent Bob en de heren ondanks hen leeftijd nog steeds de rollen prima invullen, is Jay and Silent Bob Reboot Kevin Smith’s eigen hommage aan een filmografie vol met hilarische komedies. Bekende personages uit zijn eerdere films maken opnieuw hen opwachting. Evenals de acteurs die destijds de rollen hebben gespeeld. Zo keren Matt Damon, Jason Lee, Ben Affleck en Justin Long terug voor kleine rolletjes en zijn de verwijzigingen naar Smith’s eerdere films ontelbaar. Voor de fan een moment van herkenning, maar voor de onwetende kijker creëert het wellicht teveel chaos. In een film die zeker niet uitblinkt in een goed uitgewerkt verhaal en zelfs op sommige momenten een beetje kracht verliest. Jay and Silent Bob Reboot is dan ook een film voor de fans. Niets meer dan dat.

Waardering: 2.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.