Io

Io (2019) recensie

IoGaat het ooit gebeuren dat de Aarde onbewoonbaar wordt? Dat de ozonlaag verpest is en de lucht zo giftig is dat de mensheid geen andere keuze meer heeft dan om de planeet te verlaten? Hopelijk maak ik dat niet meer mee, want ik zie mezelf niet in één of andere ruimtevaartuig stappen om aan een onvermijdelijke dood te ontsnappen. Toch is de overlevingsdrang van een mens groot. Zo ook van de tiener Sam (Margaret Qualley) die alleen op Aarde achterblijft en zich voorbereidt om zich te scharen bij de laatste overlevenden op het ruimtestation Io.

Samenvatting van het verhaal
De Aarde is niet langer bewoonbaar. De lucht is zo giftig dat ademen niet meer mogelijk is. De tiener Sam (Margaret Qualley) is alleen achtergebleven om haar vader te ondersteunen in zijn zoektocht naar een manier om de Aarde weer bewoonbaar te maken. Terwijl ze zich voorbereidt op haar vertrek naar het ruimtestation Io waar de laatste overlevenden aanwezig zijn, ontmoet Sam Micah (Anthony Mackie). Evenals Sam één van de laatste mensen op Aarde die zijn laatste kans aangrijpt om de planeet te verlaten. Maar hij wil en kan dat niet alleen. Terwijl Sam zich krampachtig vasthoudt aan het plan van haar vader, probeert Micah haar te overtuigen dat het tijd is om naar Io te reizen.

Netflix Original
Io is één van de eerste Netflix Originals van 2019 en als liefhebber van verhalen die zich in een post-apocalyptische wereld afspelen, was ik enorm nieuwsgierig naar de door Jonathan Helpert geregisseerde film. Als onervaren filmmaker kreeg hij de kans om van het Science Fiction/drama iets bijzonders te maken, maar in alle eerlijkheid is hij daar naar mijn mening niet volledig in geslaagd. Ik bleef na ruim 2 uur dan ook met gemengde gevoelens op de bank zitten. Er zijn genoeg pluspunten te benoemen, maar Io greep mij niet helemaal aan. Iets wat juist cruciaal is als je met een simpel decor en een beperkte cast een onderhoudende film wilt voorschotelen.

Traag
Io is vooral traag. Er gebeurt weinig en het ingrijpende einde van de wereld is inmiddels geschiedenis. De film draait vooral om Sam die op haar jonge leeftijd durft te dromen en de hoop heeft dat de blauwe planeet ooit weer bewoonbaar zal zijn. Hoewel Margaret Qualley de rol goed invult, is de chemie met tegenspeler Anthony Mackie ver te zoeken. Als kijker vraag je jezelf ook af waarom zij bepaalde keuzes maken. Om bijvoorbeeld op een dorre planeet te blijven terwijl er een ruimteschip klaarstaat om hen te vervoeren naar het ruimtestation waar de overlevenden zich verschansen. Wellicht dat de boodschap mij dan ontgaan is, maar dat is dan te wijten aan de matige uitwerking van het verhaal dat naar mijn mening niets nieuws te bieden heeft.

Waardering: 2.5 uit 5.

6 reacties

 1. Tja hele film met grote verwachtingen zitten wachten op een soort plot-twist, dat hing in de ‘lucht’ maar helaas bleef het verhaal simpel, traag en saai. Volgende keer maar eerst de recensie lezen:)

 2. Goeie film om te kijken als je met griep in bed ligt, lekker rustig en je kunt best wat missen.

  Wel een fout in de film is dat ze met gemotoriseerde voertuigen met verbrandingsmotoren rondrijden, terwijl er geen zuurstof meer is! Haha

 3. Nu houd ik per definitie wel van “trage” verhalen in deze “alles moet hip en snel met veel actie” tijd, zo lijkt het althans, maar ik vond het wel een mooie kleine film.

  M.i. is de boodschap, waarom zou je niet proberen je eigen vertrouwde planeet te redden, hoe uitzichtloos ook, voordat je vlucht naar een andere plek, wat een makkelijke beslissing lijkt. Ik weet het niet zeker, maar deze boodschap (van de regisseur) zou zo maar met onze klimaat problematiek te maken kunnen hebben.

  Op het einde blijkt dat ze toch kan blijven, omdat ze blijkbaar immuun is (geworden) voor de vervuiling. Vond ik wel een mooi einde.

  Dat er geen chemie is vond ik wel logisch; het is een vreemde voor haar, die haar bovendien van haar plan wil halen.

  Het is geen grootse film, maar 3 sterren zou ik ‘m zelf zeker wel geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.