Bridge of Spies

Interview Tom Hanks (Bridge of Spies)

Bridge of SpiesOscarwinnaar Tom Hanks blinkt weer uit in de Koude Oorlog thriller Bridge of Spies van regisseur Steven Spielberg. Hanks speelt de rol van James B. Donovan, een advocaat en een familieman die de Russische spion Rudolf Abel – die terechtstaat voor verraad – verdedigt, maar hij belandt ongewild in een wereld van internationale spionage. James B. Donovan is een normale man onder buitengewone drang en het personage kent dan ook veel overeenkomsten met de rollen die Hank eerder heeft gespeeld zoals Jim Lovell in Apollo 13, John Miller in Saving Private Ryan en Chuck Noland in Cast Away.

Tom Hanks houdt van spionagefilms, het spelen van realistische personages en de geschiedenis. Bridge of Spies is misschien wel het grootste verhaal over de Koude Oorlog dat niet eerder is vertelt. De vraag is dan ook wat Tom Hanks allemaal wist over James B. Donovan toen hij de rol in Bridge of Spies accepteerde.

Tom: “Ik had nog nooit iets gehoord over James Donovan en ik wist niets over het verhaal. Ik zag alleen hoe realistisch het verhaal is. De daadwerkelijke overdracht duurde maar 6 dagen, maar mijn God, wat een 6 dagen waren dat! Ik dacht echt dat het screenplay het onmogelijke bevatte en ik zei ‘No way!’. Maar ik kwam erachter dat Donovan dit echt had gedaan.”

Donovan is een rol die je op het lijf is geschreven. Het is een typische Tom Hanks held. Wat is het verschil in het spelen van een realistisch personage ten opzichte van een fictief karakter? Tom: “Dat verschilt ja, want soms zijn de mensen waar de personages op gebaseerd zijn nog in leven en dat is moeilijk. In het geval van James Donovan waren we niet bang om zijn leven op zijn kop te zetten door dit verhaal te vertellen, want hij is overleden. Er is ook genoeg materiaal beschikbaar en de grap is dat ik nog geen eens op hem lijk! Maar dat geeft ook niet. Mijn eerste opdracht was om het niveau van integriteit te borgen, want hoe hij zijn missie aanpakt heeft een enorme impact op de film gehad.”

De druk op Donovan was enorm, omdat hij een Russische spion vertegenwoordigde. Tom: “De angst voor de Koude Oorlog was misplaatste paranoïde. ‘Waarom help je deze mensen die ons vermoorden?’ was het oordeel dat men gaf als je een spion zou verdedigen. Donovan kreeg veel hate mail en iemand heeft op zijn huis geschoten. De politie moest komen om hem te beschermen. Hij lag onder vuur, omdat hij een man verdedigde die had gezworen om de Verenigde Staten pijn te doen.”

Hoe is de chemie tussen jou en Mark Rylance – die Abel speelt – ontstaan? Tom: “Donovan en Abel hebben genegenheid voor elkaar. Met de goedkeuring van de baas (Steven) heb ik Mark gebeld om met elkaar af te spreken en het script door te nemen. We hebben elkaar in New York ontmoet en hij is een artiest die je met niemand kunt vergelijken.”

Opgevoerde sportwagens met schietstoelen en machinegeweren achter de koplampen ontbreken in Bridge of Spies. Tom: “Toen ik het script las was ik onder de indruk van het feit dat de film spionage niet naar een ander niveau tilt dan het verbranden van een telefoonnummer zodra je het onthouden hebt. Dat is alles wat hij moest doen. En dan de momenten dat hij door de paspoortcontrole moest of op een auto aan de andere kant van de burg moest wachten. Dat is gewoon geweldig en ik heb ook het gevoel dat dit goed weergeeft waar spionage om draait. Het is een kwestie van wachten totdat er iets gebeurt of dat er informatie komt.”

En ben je altijd al fan geweest van spionagefilms en spionage? Tom: “Tijdens het succes van James Bond had ik een OM Spy koffertje van Mattel. het was van plastic en er zat een pistool met een demper in die je elkaar kon zetten, maar er zat ook een werkende camera in. Je moest er een filmpje in doen, het koffetje sluiten en het op een tafeltje neerleggen. Er stak een knopje uit en als je dan op het koffertje ging leunen maakte het een foto. Het was het gaafste ding in de wereld.”

Nog even over het einde van Bridge of Spies. Een typische scène voor Spielberg om de spanning rondom een telefoontje op te bouwen. Hoe voelt het om deze scènes te spelen? Tom: “Geweldig. Acteurs willen vaak praten, praten en nog eens praten, want ja, als ze praten dan zijn ze in beeld. Maar het is heerlijk om met mijn mimiek en lichaamstaal te acteren.”

Saving Private Ryan, Band of Brothers, Catch Me If You Can en nu Bridge of Spies. Allemaal films die over de geschiedenis gaan. Hoe bereiden Steven en jij jullie voor op dit soort verhalen? Tom: “We vinden het leuk om hierover te lezen. Ik ga naar bed en dan lees ik soms 1400 pagina’s. Rita (Tom’s vrouw) vraagt mij dan waar het over gaat en ik zeg dan dat het over iets geheimzinnigs in de 14e eeuw gaat. Rita vraagt weleens of ik ooit nog een boek ga lezen. En dan zeg ik alleen maar ‘I’ve tried, baby, I’ve tried. But that stuff is just made up!’”

Bridge of Spies is vanaf nu verkrijgbaar op VOD, DVD en Blu-ray Disc.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.