Interview Team Chaos

Team Chaos © Aryan Shiri Photography
© Aryan Shiri Photography

Nog 2 weken en dan is het weer zover. Dan wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgetoverd in de winter editie van Dutch Comic Con. Het popcultuur evenement voor liefhebbers van games, films, series, manga, fantasy en cosplay. Tijdens iedere editie van Dutch Comic Con wordt een ding duidelijk. Namelijk de stijgende populariteit van cosplay. Een kunstvorm waarin bezoekers verkleed komen als hun favoriete personage uit films, series, games en comics. Om meer inzicht te geven in deze kunstvorm en om startende cosplayers te motiveren, ging ik in gesprek met Team Chaos. Een bedrijf dat de focus heeft op cosplay en de verschillende aspecten die het heeft.

Team Chaos: “Team Chaos is een bedrijf dat de focus heeft op cosplay en de verschillende aspecten die het heeft. Zoals het maken van costumes, maar ook zeker het faciliteren van tutorials over het maken van costumes en het gebruiken van bepaalde materialen. Daarnaast werken we veel in de filmindustrie en voor verschillende bedrijven in promotie zoals Blizzard. We reizen vaak de wereld over en bezoeken verschillende evenementen als gast, jury maar ook ter promotie van verschillende spellen of series.

Het team bestaat uit een core van 3 personen: Deathstrike, Sakuraflor en Karel. Maar daarnaast werken we ook samen met verschillende individuen die een extra toevoeging zijn op de beleving die wij met cosplay naar buiten proberen te brengen. Deathstrike was in het begin al iemand die Sakuraflor en karel advies gaf over het maken van kostuums en naarmate we meer kostuums maakte kwamen we er eigenlijk wel achter dat die samenwerking erg goed beviel. We werden ook steeds vaker samen naar evenementen gevraagd en op een gegeven moment merkte we ook wel dat mensen ons al als team zagen. Dus toen hebben we besloten om het toch officieel te maken en als team verder te gaan.”

Team Chaos cosplayen van alles. Variërend van anime, naar series en videospellen. Team Chaos: “Het is maar net waar de markt naar vraagt of waar we promotie voor moeten staan. Aangezien we afgelopen jaar veel met blizzard hebben gewerkt is onze focus voornamelijk gegaan naar overwacht om hun spel te promoten.” Team Chaos zijn dan ook specialisten in het vak. Team Chaos: “Om te beginnen, specialisten is een raar word om te gebruiken, want wat is een specialist. We zien onszelf meer als mensen die een uit de hand gelopen hobby hebben en daar nu hun werk van hebben gemaakt, haha. De workshops en tutorials die wij doen is puur om andere te kunnen helpen. We weten immers zelf ook hoe fijn het is om, wanneer je ergens tegen aan loopt, hulp te krijgen of advies te krijgen van andere en zeker in het begin. We hopen mensen te kunnen inspireren dat zou natuurlijk heel tof zijn maar meer dan dat hopen we te kunnen helpen om op die manier meer mensen te motiveren!”

Moeten cosplayers dan ook altijd kwalitatief goed en accuraat zijn? Team Chaos: “In cosplay gaat het erom dat jij het naar je zin hebt. Het maakt verder helemaal niet uit of een kostuum gekocht, zelf gemaakt of bij elkaar geraapt is. Een ieder heeft een ander tijdbestek die ze erin kunnen of willen steken en dat is prima. Zolang jij het naar je zin hebt terwijl je het doet ben je goed bezig.”

Jullie merken dan ook vast en zeker dat er steeds meer evenementen komen waar cosplayers naartoe kunnen? Team Chaos: “We hebben zelf inderdaad meegemaakt dat het aantal evenementen extreem is toegenomen in de afgelopen jaren. Dit is erg tof om te zien want het laat toch wel zien dat meer mensen plezier hebben in dit soort evenementen. Omdat er ook zo veel evenementen zijn bied het ook een goeie mogelijkheid voor eenieder om te kiezen waar ze naar toe willen gaan en op die manier ook binnen de verschillende evenementen uit te kunnen vinden wat zei nou precies leuk vinden.”

En wat zouden jullie de startende cosplayer willen meegeven? Team Chaos: “Begin met een personage waar je echt veel affiniteit voor hebt want hoe meer jij je in het personage kunt vinden, hoe leuker het is om dat personage te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je het naar je zin hebt!”

Team Chaos organiseert tijdens de winter editie van Dutch Comic Con de cosplay contest. Een vast onderdeel op de agenda. Team Chaos: “We hebben een top jury klaargezet voor onze spectaculaire deelnemers en kijken er erg naar uit om ze op ons podium te mogen verwelkomen.”

De winter editie van Dutch Comic Con vindt plaats op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor tickets en meer info: www.dutchcomiccon.com.