Rogue One - A Star Wars Story

Interview Spencer Wilding (Rogue One)

Hij is nog maar 12 jaar actief in de filmwereld, maar acteur Spencer Wilding heeft in deze relatief korte periode al veel gedaan. Hij heeft in Guardians of the Galaxy, Batman Begins, Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Pan, Victor Frankenstein en Doctor Who gespeeld. En hij heeft ook de rol van de iconische villain Darth Vader gespeeld in Rogue One – A Star Wars Story. Dit weekend was hij op de Winter Edition van Dutch Comic Con aanwezig om zijn fans te ontmoeten. Spencer: “Ik hou van holland!”

Het is nog vroeg op zaterdagochtend als Spencer naar het hoofdpodium gaat voor de Q&A. Spencer: “Het was voor mij de eerste keer dat ik zo vroeg een Q&A deed. Mensen liepen nog naar binnen. Maar ik zag dat de mensen het leuk vonden en dat is goed!” Met meer dan 40 rollen achter zijn naam heeft Spencer al veel gedaan. Veelal monsters en personages waar hij protheses en make-up voor moest dragen. Spencer: “In de helft van de rollen ben ik onherkenbaar en in de overige rollen ben ik gewoon mezelf. Ik vind het niet erg om make-up en protheses te dragen. Een karakter is een karakter. Natuurlijk is het leuk dat je zelf in beeld komt, maar ik heb iconische monsters gespeeld! En die hebben ook fans. Zoals Vader! Iedereen kent hem.”

Maar hoe heeft Spencer de rol van het Star Wars-personage weten te bemachtigen. Spencer: “Ik heb er auditie voor gedaan. Ze waren erg geheimzinnig over het personage en ik moest een aantal takes doen. Dat is natuurlijk wel raar. Dat ik auditie ga doen, maar niet weet waar ik eigenlijk auditie voor doe. Maar ik wist dat het Vader was! Toen ik voor een tweede keer terug moest komen wist ik het gewoon. Ik had het gevoel! Geweldig man! Het is Darth Vader, kom op! Ik kon niet wachten om de force te gebruiken!” zegt hij vol enthousiasme.

Toch lijkt het mij lastig om een iconische personage te spelen dat in al die jaren door Dave Prowse – de acteur die Darth Vader heeft gespeeld in de originele trilogie – is gespeeld. Hoe heeft Spencer zich hierop voorbereid. Spencer: “We hadden een zogenaamde movement coordinator. Het karakter sprak tot mij, maar we hebben ervoor gezorgd om Vader’s bewegingen hetzelfde te houden. Ik weet niet of Dave dat ook had, maar ik voelde Vader’s aanwezigheid. Zijn spirit was bij mij. Hij heeft mij gekozen, niet andersom en hij nam mijn lichaam over.” Want een verschil tussen hoe Spencer en Dave Prowse de rollen hebben gespeeld is nauwelijks te zien. Spencer: “Dan hebben we het goed gedaan!”

De geruchten over een Darth Vader spin-off nemen toe. Keert Spencer dan terug? Spencer: “Het is niet aan mij en ik laat het maar aan de Goden over. Misschien willen ze mij weer gebruiken of niet. Maar ik ben een fan van Star Wars dus enthousiast ben ik toch wel! Ik kan niet wachten om Darth Vader weer op het scherm te zien.” Spencer heeft natuurlijk veel meer gedaan dan Darth Vader en hij heeft al gewerkt aan grote franchises zoals Guardians of the Galaxy, Harry Potter en Batman. Maar zijn er nog projecten en franchises waar hij graag aan wilt meewerken? Spencer: “Ik blijf mijn ding doen en ik mag hopelijk nog iconische personages spelen. En ook als het geen iconisch personage is. Dan nog ben ik blij dat ik mijn droom kan waarmaken. Als de rit morgen over is heb ik een geweldige tijd gehad. Ik zou niets veranderen. Ja, mijn ondergoed misschien.” zegt hij lachend.

Spencer heeft overduidelijk plezier in zijn werk en hij is heel blij dat hij Wolfman en Frankenstein mocht spelen. Spencer: “Maar ik zou ook nog graag een soort mummie willen spelen en betrokken zijn bij een Dracula film. Dan heb ik ze allemaal gehad. Maar je weet maar nooit. Misschien bellen ze nog wel!” Dus ik vroeg Spencer of hij op een belletje zit te wachten. Spencer: “Ik ga niet bij de telefoon zitten, maar gelukkig hebben we mobiele telefoons he!” zegt hij lachend.
En op de vraag of hij toch niet meer als zichzelf wil doen heeft hij het volgende te zeggen. Spencer: “Ik wil meer dialogen doen, want ik ben dyslectisch. Ik ontwikkel mezelf en dat wil ik blijven doen. Zo worden de rollen die ik speel ook sterker. En wat ik nog even kwijt wil aan alle kids out there… Volg je dromen, ga naar school en kijk uit bij het oversteken. May the force be with you all!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.