Once Upon A Time

Interview Sean Maguire (Once Upon A Time)

Dutch Comic ConSean Maguire heeft in zijn carrière uiteenlopende rollen gespeeld en hij geniet momenteel van het succes met de serie Once Upon A Time. Daarin speelt hij de rol van Robin Hood. Dit weekend was Sean Maguire aanwezig op Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht om zijn fans te ontmoeten.

Sean: “Ik denk dat het meer de fans van de show zijn en ze zijn geweldig. Iedereen is zo vriendelijk en het zijn trouwe supporters. Het is een heerlijke ontvangst! Het is zo mooi om te zien dat de serie indruk maakt over de hele wereld. Ik heb natuurlijk in een aantal series gespeeld, maar ik heb nog niet eerder gezien dat de kijkers zo’n emotionele band met de personages hebben. Het is heerlijk.”

Sean draait natuurlijk al een poosje mee, want op zijn vijfde kreeg hij al zijn eerste rol in A Voyage Round My Father. Iets waar hij niet bewust voor koos. Sean: “Wie weet wat hij of zij wil op zijn vijfde. Je wil ijsjes en tekenfilms. Mijn vader en moeder hadden in Londen een Ierse dansschool, zoals in Riverdance. Ik danste met mijn broer en zus en een casting agent zag ons dansen en hij was benieuwd of wij geïnteresseerd waren in acteren. Mijn vader vond het prima zolang het niet in de weg stond van school. Een paar weken later deed ik auditie en kreeg ik de rol. Dat was het! Het gebeurde gewoon. En ik begon het geweldig te vinden.”

Sean moet dan even lachen als ik even inhaak op het Riverdance verhaal, want hij kan dan toch ook een aardige pasje dansen dacht ik. Sean: “Dat is een beetje een beladen vraag, want als ik zeg dat ik het kan vragen mensen gelijk of ik het wil doen. En dan zeg ik gelijk nee! Maar natuurlijk kan ik dat. Ik heb het van mijn ouders geleerd en mijn broer en zus zijn professionele dansers, maar voor mij was het meer een soort voetbalkamp of zomerkamp. Ik had ook weinig keuze, maar ik ben blij! Het was een geweldige manier om mijn jeugd door te brengen.”

Sean heeft in Britse soapseries gespeeld en hij was zelfs als een politieagent te zien in Scott & Bailey. Om Robin Hood in Once Upon A Time te spelen is natuurlijk wel even andere koek. Sean: “Niet echt! De voorbereiding op iedere rol is hetzelfde. Het verschil is wel dat een productie zoals Once Upon A Time groter is en dat er meer geld mee gemoeid is. Het publiek is ook groter. Maar voor mij is er verder geen verschil. Ik krijg het script, ik leer de tekst en ik doe mijn onderzoek om het personage tot leven te brengen. Ik zie Robin Hood ook niet als een icon of een held. De geschiedenis heeft hem zo gemaakt. En wellicht heeft hij niet bestaan, we weten het niet. Het was waarschijnlijk een vent die goed overweg kon met een pijl en boog. Het verhaal zal wel overdreven zijn. Zoals ik hem speel is het een echte man, een vaderfiguur. Dus zo heb het ook benaderd.”

Toch lijkt mij het wel zwaar om veel in Vancouver te zijn terwijl je in Los Angeles woont. Hoe gaat Sean daarmee om? Sean: “Er zijn zoveel voordelen om mee te mogen werken aan Once Upon A Time. Zoveel dingen om van te genieten. Maar de cast is het meest aantrekkelijke aan de serie. Voor mij althans. Ik geniet ervan en ik ben ook met iedereen goede vrienden. En ik vind het fijn dat ik nu werk voor een breder publiek. Daar geniet ik het meeste van. Natuurlijk slaap ik het liefste in mijn eigen bed en ben ik in de buurt van mijn vrienden en familie, maar de afstand dwingt mij om naar mijn collega’s toe te groeien. Dat zie ik als een voordeel. Het is ook leuker om uren op de set door te brengen met mensen die ik leuk vind.”

Nu heeft Sean succes met Once Upon A Time, maar wil hij niet meer doen met film? Sean: “Ja, natuurlijk! De meeste acteurs worden acteurs, omdat ze op het grote scherm te zien willen zijn. Maar we zitten in een tijd waarin televisie nog niet eerder zo goed is geweest. En ik vind de films van tegenwoordig toch minder als je deze vergelijkt met die van vroeger. De studios lijken alleen nog maar oog te hebben voor grote franchises en mensen met een cape. Ik vind het gewoon jammer dat ze het niet meer aandurven om meer geld te investeren in een project tenzij het een vervolgdeel of remake is. Er zijn enorm veel goede schrijvers en goede verhalen. Ik ben gek op verhalen over mensen, zoals The Godfather en Kramer vs. Kramer. En er zijn nog steeds genoeg goede films, maar de onafhankelijke films zijn toch steeds moeilijker te vinden of überhaupt te financieren. Ik denk ook dat veel acteurs terugkeren naar televisie, omdat daar goede dingen gebeuren. En met een groot flatscreen aan de muur is het voor de kijker ook minder interessant om naar de bioscoop te gaan.”

Dus met een remake maken we Sean ook niet blij. Sean: “Ik ben ze zat! Ik wil niet respectloos zijn, want ik vind het wel leuk wat ze met Ghostbusters hebben gedaan. Vier meiden die de hoofdrol krijgen en de helden mogen zijn. Maar waarom wordt er geen originele film met vier meiden gemaakt! Dat kunnen we echt wel. En ik snap ook niet waarom men kritisch was op het feit dat vier vrouwen de hoofdrollen spelen. Daar is toch niets mis mee! En ik wil dat we nieuwe classics maken voor de nieuwe generatie. Niet een remake van een film waar wij mee zijn opgegroeid.”

Maar ik vroeg mij dan wel af wat Sean zou doen als hij de keuze zou krijgen om een hoofdrol te spelen in een onafhankelijke film of een superheld in een blockbuster. Sean: “Als die dag aanbreekt dan ben ik al blij dat ik twee aanbiedingen heb en een keuze mag maken!” zegt hij lachend. Sean: “Maar je moet iedere aanbieding afwegen. Ik wil gewoon goed werk leveren en iets achterlaten. Ik ben wel een fan van de superhelden. Ik ben een groot kind en ik houd van die films. Maar voorheen was ik echt lyrisch over een nieuwe trailer van een nieuwe superhelden film, maar er zijn er zoveel nu! En het is allemaal zo nep. Laatst keek ik samen met mijn zoontje naar de originele Superman en het is nog steeds tof! De nieuwe films moeten duisterder zijn en meer diepgang hebben. En dat hoeft voor mij niet! Begrijp mij niet verkeerd, The Dark Knight trilogie van Christopher Nolan is echt mijn favoriet en hij heeft het geweldig gedaan. Alles klopt! Maar misschien heeft het er ook wel een beetje mee te maken dat ik ook een dagje ouder word en alles al heb gezien. De kinderen van nu zullen wel zeggen dat die oude films verschrikkelijk zijn en dat de nieuwe films geweldig zijn.”

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.