Sweet Tooth

Interview Nico van den Brink (Sweet Tooth)

Sweet ToothTijdens de eerste Horror Night van Kinepolis werd voorafgaand aan de eerste vertoning van Hereditary de Nederlandse korte horrorfilm Sweet Tooth vertoond. In Utrecht was regisseur Nico van den Brink aanwezig die geheel terecht met trots zijn creatie liet zien. Sweet Tooth duurt slechts 5 minuten, maar de film is goed in elkaar gezet, spannend en zelfs eng! Het roept een akelig en herkenbaar gevoel op door het verhaal dat op een bijzondere manier ontstaan is.

Nico: “Het verhaal voor Sweet Tooth is ontstaan door de huilende baby van mijn bovenburen. Die huilde veel en bovendien waren er andere kinderen die tot laat onrustig waren. Tot het op een dag akelig stil werd. Toen werd het zaadje voor dit verhaal geplant.” Als horror fan laat de regisseur dan ook graag mensen schrikken. Nico: “Voor mij is horror een confrontatie met dingen die me onrustig maken. Bovendien vind ik griezelen gewoon heel erg leuk. Op de basisschool vertelden wij elkaar al griezelverhalen in het donker waarbij je de anderen zo hard mogelijk wilde laten schrikken. Dat doe ik nu nog steeds, maar dan met film.”

Nu doen filmmakers overal ter wereld dappere pogingen om het publiek de stuipen op het lijf te jagen. Films zoals Lights Out, It Follows en Get Out slagen daar uitstekend in hoewel succes niet altijd gegarandeerd is. Er zijn ook genoeg horrorfilms die er niet in slagen en zelfs teleurstellen. Waar moet volgens de filmmaker dan een horror aan voldoen? Nico: “Een echt enge horrorfilm is voor mij een film die je op een fundamenteel niveau angst inboezemt. De Engelse term daarvoor is dread. Ik weet niet of er een Nederlandse vertaling voor is. Het moet een confrontatie zijn met een verborgen angst. Met het onbekende. Daarom houd ik ook vooral van spookverhalen. Die gaan over wat er na de dood met ons gebeurt. Als nuchtere Nederlander geloof ik niet in een hiernamaals, maar het idee van een oneindig niets is ook weer onbevattelijk. En hartstikke eng. Dat gevoel wil ik graag opzoeken met een horror ervaring.”

Met Sweet Tooth slaagt Nico er in ieder geval wel in om de kijker een onbehagelijk gevoel te bezorgen en het smaakt dan ook naar meer. Het is naar mijn mening ook wonderbaarlijk te noemen dat er in Nederland nog niet veel met het genre wordt gedaan. Nico: “Ik geloof dat er een geweldige markt is voor Nederlandse horror en onze cultuur is rijk aan sagen en legendes die rijp zijn voor verfilming. Het genre is bovendien internationaal erg in ontwikkeling en films als Herditary, It Follows en The Babadook laten zien hoe gelaagd je zo’n film kunt maken. Daarnaast is er ook nog eens een gigantisch publiek voor, dus investeren in horror juich ik altijd toe. Volgens mij begint dat ook langzaam te komen.”

Na de succesvolle vertoning tijdens het Fantasia Film Festival in Montreal krijgt de filmmaker dan ook de kans om zijn droom te verwezenlijken. Het verfilmen van zijn korte verhaal en te debuteren als regisseur van een full lenght horrorfilm! Productiemaatschappij New Line Cinema heeft het script opgepakt en niemand minder dan James Wan zal als producent gaan samenwerken met Nico. Wan heeft natuurlijk een uitstekende reputatie met bloedstollende films zoals Saw en Insidious achter zijn naam. Nico heeft er dan ook veel zin in hoewel het samenwerken met grote studio een compleet ander verhaal is.

Nico: “Als regisseur heb je dan een andere positie. Nu krijg ik gigantisch veel vrijheid van New Line om dit plan te ontwikkelen en bovendien weten ze daar heel goed wat ze doen. De ervaring die zo’n studio heeft met het ontwikkelen van (horror)speelfilms gaat decennia terug. Ik merk dat ik heel veel van ze kan leren.” De voorbereidingen zijn in volle gang en de eerste plannen worden gemaakt. Maar op het moment weet hij nog niet wanneer de horrorliefhebbers Sweet Tooth mogen verwachten. Nico: “Op het moment zijn we nog aan het script aan het werken. Voordat we daar groen licht op krijgen zijn we wel even verder, dus voorspellingen kan ik nu niet doen. Hopelijk zo snel mogelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.