Untitled

Interview Monika Willi (Untitled)

UntitledUntitled is een bijzonder project. Ik schreef al eerder de recensie van de documentaire die gisteren op het IDFA werd vertoond en vanaf 20 november beschikbaar is op Video on Demand. De achtergrond van het project is hartverscheurend. Een filmmaker met een duidelijke visie die een jaar lang wilde rondreizen en alles wilde filmen waar zijn oog op viel. Het mocht niet zo zijn voor Michael Glawogger die na vier maanden kwam te overlijden aan de gevolgen van Malaria. Ver voordat hij zijn project kon afronden.

Monika Willi heeft ruim 18 jaar met Michael samenwerkt als zijn vaste editor en zij vond dat het noodzakelijk was om deze documentaire te maken. Daarom nam zij ook voor de eerste keer plaats in de regiestoel om Michael’s aantekeningen en 70 uur aan ruw beeldmateriaal om te zetten in een documentaire. Monika: “Het was nooit de bedoeling om deze film te maken. Het idee was dat Michael een jaar lang onderweg zou zijn en zou gaan filmen. Ik vroeg mezelf af – en ik denk dat we dat allemaal mogen doen – of het mogelijk is om op deze manier een film te maken? Ik heb 18 jaar met Michael samengewerkt, dus ik moest dit doen.”

Want met slechts een aantal aantekeningen en het ruwe materiaal is het lastig om te beginnen. Monika: “De aantekening waar je het over hebt had ik nog niet. Ik besloot om alleen het materiaal te gebruiken dat op dat moment beschikbaar was. Het materiaal dat tussen september 2013 en april 2014 gefilmd is. Ik wilde er verder niets aan toevoegen. Het was voor Michael belangrijk om beelden vast te leggen zoals hij ze zag en dat wilde ik zo houden.”

Untiteld duurt uiteindelijk iets meer dan anderhalf uur. Dus veel materiaal blijft ongebruikt. Monika: “Niet alles is “spectaculair” als je het zo mag noemen. Het was niet het idee om alleen maar bijzondere dingen die hij tijdens zijn reis zag te laten zien, maar ook het alledaagse leven. Veel mensen zien ook spectaculaire gebeurtenissen, omdat ze het niet gewend zijn. Wat de een spectaculair vindt, vind de ander wellicht alledaags. Het spectaculaire komt voort uit hoe het samengesteld is. Ik had ook als doel voor ogen om de overgangen tussen de verschillende locaties duidelijk te maken.”

Actrice Fiona Shaw heeft de voice-over ingesproken, maar was dat wel nodig? Monika: “We hebben een beslissing moeten maken om Michael’s stem te laten horen. Zijn visie. Het eerste idee was om met teksten te werken om het meer lading te geven. Het is ook geen voice-over die vertelt wat je ziet, maar om de beelden die je ziet meer betekenis te geven. En we hebben zelfs twee versies gemaakt. Actrice Fiona Shaw en de schrijver hebben een bepaalde autoriteit. Ik vond het belangrijk om het toe te voegen en het is natuurlijk een kwestie van smaak of je hiervan houdt of niet.”

Untitled is een mooie documentaire. Zonder thema en zonder verhaal, maar een die wel een betekenis heeft. Nu het project is afgerond keert Monika terug als editor, maar nu ze op de regiestoel heeft gezeten is er wellicht een kans dat ze dit nogmaals doet. Monika: “Ik ben een editor, maar ik wil het graag proberen als er een verhaal is dat verteld moet worden.”

Untitled is vanaf 20 november beschikbaar via Video on Demand. De recensie kan je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.