The Dark Tapes

Interview Michael McQuown (The Dark Tapes)

The Dark TapesAfgelopen week nam Michael McQuown, schrijver, producer en regisseur van The Dark Tapes, contact met mij op met de vraag of ik interesse had in het recenseren van de low-budget horrorfilm. Ik maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om hem een aantal vragen te stellen over dit project dat tot op heden alleen in de Verenigde Staten is uitgebracht en lovende recensies krijgt.

McQuown is geen onbekende in de filmwereld, want in 2005 schreef hij het verhaal van de romantische tienerkomedie The Perfect Man. Nu 12 jaar later komt hij met een duistere horrorfilm, The Dark Tapes. En ik vroeg hem waarom hij juist voor dit genre gekozen heeft.

Michael: “The Dark Tapes is meer mijn stijl. Ik heb The Perfect Man geschreven toen ik Heather Robinson in een AOL chat room heb ontmoet in 1999. Het verhaal is op haar leven gebaseerd en ik vond het een sterk concept dat naar mijn mening ook eenvoudig te verkopen was. En dat was ook het geval. The Perfect Man is weliswaar de romantische komedie waarvan ik dacht dat ik die nooit zou maken, maar door de situatie is het toch gebeurd. The Dark Tapes valt in een genre dat ik leuk vind en waar ik ook iets mee wilde doen. Ik ben een enorme Sci-Fi fan, maar ook van kwalitatief goede horror. Romantische komedies zijn daarentegen zeker niet mijn cup of tea.” zegt hij lachend.

Maar hoe ben je dan op het idee van The Dark Tapes gekomen? Michael: “Ik heb genoten van V/H/S en ik dacht dat ik iets vergelijkbaars kon maken dat door mezelf en mijn vrienden Nicole Odeku en Amon Mahmud gefinancierd kon worden. Meer dan de helft van de film is dan ook door ons drieën gedaan.

Is dat multitasken niet lastig of geeft het je meer vrijheid? Michael: “Het is moeilijk! Maar uiteindelijk heb ik meer vrijheid, omdat ik mij tegenover niemand hoeft te verantwoorden. Maar in de toekomst wil ik graag dat iemand anders produceert en dat ik ga samenwerken met een schrijver en mezelf ga concentreren op het regisseren.”

Voor deze film heb je samengewerkt met Vincent J. Guastini die al veel ervaring heeft in het maken van films en het maken van effecten. Was zijn ervaring belangrijk? Michael: “Absoluut belangrijk! Ik had helemaal geen kennis van praktische effecten en Vincent heeft natuurlijk al tientallen jaren ervaring. Dus hij had veel in te brengen.”

Nu loop je natuurlijk het risico dat mensen zeggen dat The Dark Tapes enorm op V/H/S en Paranormal Activity lijkt. Wat maakt jouw film zo onderscheidend? Kan je dat uitleggen zonder iets te verklappen? Michael: “Goede vraag! Het is ook mijn idee om de mensen dat te laten denken, maar wacht maar op de twist! Ze staan voor een verrassing. Omdat de films zo iconisch zijn helpt dat ons alleen maar. En wat ik kan verklappen is dat je The Dark Tapes moet zien als een combinatie van “The Twilight Zone”, “Outer Limits”, “Black Mirror” en “ V/H/S”.”

Tot nu toe ontvangt de film lovende woorden voor een film die met een klein budget is gemaakt. Denk je dat dit andere filmmakers inspireert om slimmer met het budget om te gaan of werk jij liever ook met een groot budget? Ondanks dat je dan ook te maken krijgt met de bemoeienissen van de studio. Michael: “Idealiter wil ik switchen tussen het maken van een grote film met beperkte vrijheid en het maken van een kleine film met alle vrijheid. Ik ben helemaal voor het samenwerken met investeerders, maar ik hoop ook dat The Dark Tapes filmmakers inspireert om de films op deze manier te maken. De kosten zijn echt enorm gedaald en is het dus mogelijk. Echter was dat een aantal jaren geleden niet het geval.”

En wat zijn de volgende stappen? Heb je voor de nabije toekomst al plannen? Michael: “We zijn aan het voorbereiden op een vervolg van The Dark Tapes genaamd The Darker Paths. En ik heb een actie/avontuur/Science Fiction script klaar om aan de studio’s te laten zien. Ik hoop dat de lovende recensies van The Dark Tapes blijven komen en dat deze mij in staat stellen om meer en snel kwalitatief goede films te maken!

Binnenkort lees je mijn recensie van The Dark Tapes dat tot op heden alleen nog in de Verenigde Staten is uitgebracht, maar ik houd jullie op de hoogte zodra er meer informatie beschikbaar is over een mogelijke Europese release.

The Dark Tapes trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.