Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Interview Kevin McNally (Pirates of the Caribbean)

Paul meets Kevin McNally

Kevin: “Het regent! Dat is ongebruikelijk voor Nederland.” Zegt hij lachend terwijl hij plaatsneemt voor het interview. Dit weekend was de Pirates of the Caribbean acteur aanwezig op de Winter Edition van Dutch Comic Con om zijn fans te ontmoeten. Kevin McNally was tot op heden in alle Pirates films te zien, maar hij heeft in zijn loopbaan natuurlijk veel meer rollen gespeeld dan die van de goofy Master Gibbs.

Kevin: “Toen ik 45 jaar geleden begon was er wel een verschil in het werken aan een serie of een film. Het was een soort theater. Ik repeteerde de hele week en op zaterdagavond filmden we de hele show met verschillende camera’s. We deden er drie tot vier uur over. Na de jaren ’80 worden series op dezelfde manier gemaakt als films. Voor een film werk je misschien drie minuten per dag en bij een serie gemiddeld 6 minuten per dag. Het is ook leuk om aan jongere mensen uit te leggen hoe het er destijds aan toeging. Komedies worden overigens nog wel op ouderwetse manier gefilmd.”

Kevin McNally speelt vaak de rol van een bruut of een piraat. Stoort hij zich hieraan? Kevin: “Welnee. Als acteur wil je gewoon werken. Ik mag zoveel verschillende rollen spelen dat het ook variërend werk is. Pirates of the Caribbean is wereldwijd zo populair dat mensen mij altijd zien als Master Gibbs, maar ik heb heel veel gedaan. Ik herinner mij ook goed dat Christopher Lee ooit zei dat de mensen hem alleen herkennen uit de Dracula films. En ik heb maar in 7 films gespeeld in mijn loopbaan. Dus ergens is het ook logisch.”

In 2003 barstte het Pirates avontuur los. Kevin: “Ik werd gevraagd om auditie te doen voor de rol. Op dat moment deed ik veel audities voor Amerikaanse films, maar ik kreeg nooit de rol! Ik weet het nog goed, want ik was jarig. Het was een zonnige lentedag en ik zat in de tuin met mijn vrienden. Ik had al een slokje op. Een vriend zei dat ik een auditie had, maar ik had geen zin om te gaan. Ik krijg de rol toch niet dacht ik. Maar hij zei dat ik moest gaan. Terwijl ik dat niet meer kon, omdat ik dronken was en niet kon rijden. Hij heeft mij uiteindelijk gebracht. Ik kwam daar aan, ongeschoren en een beetje dronken en ik moest een speech doen. En het beviel hen zo goed dat ik de rol kreeg!” zegt hij lachend. Kevin: “Mijn advies aan alle acteurs is dan ook om voordat ze auditie doen dronken te worden.”

Master Gibbs is toch ook altijd een beetje dronken. Kevin: “Dronken van het leven ja, maar niet zo dronken als Jack Sparrow.” Jack Sparrow is dan ook meer high. Kevin: “Ja, daar heb je een punt.” Maar welke voorbereidingen treft Kevin als hij opnieuw de rol van Gibbs moet spelen. Kevin: “Het verhaal spreekt voor zichzelf. Maar ik heb weleens een discussie met de schrijvers. Vooral bij de laatste film als Gibbs besluit om Jack Sparrow te verlaten. Dat klopte niet voor mijn gevoel. Maar na een heldere uitleg begreep ik het. Er is altijd een uitdaging waar ik mee om moet gaan. En ik mocht paardrijden! En dat is natuurlijk wel raar, een piraat op een paard. Het was uitdagend om dat telkens opnieuw te doen. Ik had ook een van de langste zwaargevechten in de film. Het is best vermoeiend werk, maar het is fijn als je op de dag van de opname er klaar voor bent en het goed kan doen.”

De knotsgekke piraat is Jack Sparrow’s rechterhand. Maar is het voor Kevin niet lastig om als Master Gibbs in Jack’s schaduw te leven? Kevin: “Master Gibbs is een vaderfiguur voor Jack. Hij let op hem en hij helpt hem. Want aan Captain Teague had hij niet veel!” zegt hij lachend. Kevin: “Maar je zegt het goed hoor. Hij leeft in de schaduw van Jack en zo hoort het ook te zijn!”

De geruchten voor een zesde Pirates film nemen toe. Keert Kevin dan terug als Master Gibbs? Kevin: “We kunnen nog zoveel vertellen. En ik hou van de mensen waar ik mee gewerkt heb. Dus ik heb geen reden om nee te zeggen. De tweede film vond ik erg leuk om te doen, want ik had veel schermtijd. Maar ik heb inmiddels geleerd dat het er niet om gaat hoeveel je te doen hebt, maar dat het goed is wat je doet. Daar maak ik mij meer zorgen over.”

Ondanks dat Kevin geniet van zijn tijd op de set bij Pirates vraag ik hem of hij geen voorkeur heeft voor televisie, theater of film. Kevin: “Ik hoef gelukkig die moeilijke beslissing niet te nemen, maar als ik moest kiezen dan kies ik toch voor het theater. Dat doe ik dan toch liever dan voor iets meer geld acteren voor de camera.”

2 reacties

  1. Bizar om te lezen dat je als acteur maar 2 tot 3 minuten per dag werkt (als je een rol hebt). Zal vast afhankelijk zijn aan het soort rol, maar dat getal verbaast me toch wel een beetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.