Interview Ford Riley (The Lion Guard)

The Lion GuardIk ben een enorme fan van The Lion King, de hartverscheurende Disney Classic uit 1994 die inmiddels een aantal vervolgen kreeg. Begin volgend jaar verschijnt er op Disney Channel en Disney Junior een nieuwe serie waarin enkele personages uit deze films, maar ook nieuwe personages een hoofdrol gaan spelen. The Lion Guard moet het publiek (en dan vooral de jonge kijkers) weer kennis laten maken met de beroemde karakters van The Lion King. En ik mocht uitvoerend producent en schrijver Ford Riley daar een aantal vragen over stellen, want hoe is het idee over The Lion Guard eigenlijk ontstaan?

Ford: “Ik werd benaderd om een serie te maken en op een dag stond ik bij het aanrecht toen mijn zoontje met zijn vriendjes binnen kwam. Ze waren net buiten geweest en ze spelen altijd een soort superheldenavontuur. Dat zette mij aan het denken, want ook in het landschap van The Lion King is er genoeg ruimte voor helden en avontuur! Dat heeft de eerste film wel bewezen. Daarom kwam ik op het idee om in The Lion Guard de focus te leggen op Kion, de zoon van Simba en het jongere broertje van Kiara die in The Lion King 2 een hoofdrol speelde. Kion wordt de leider van The Lion Guard, een gezelschap waar niet alleen leeuwen, maar ook andere diersoorten onderdeel van uitmaken en samen avonturen in Pride Land beleven. Zie het maar als een soort The Avengers meets The Lion King.”

The Lion Guard gaat verder waar The Lion King eindigde. En er gaan dan ook geruchten rond dat beroemde personages zoals Mufasa en Scar terugkeren in de serie. Is The Lion Guard dan een soort prequel? Ford: “Nee. Zoals de Amerikanen het omschrijven is The Lion Guard een soort midquel dat zich afspeelt tijdens de gebeurtenissen in The Lion King 2.” Maar dan vraag ik mijzelf toch af waarom er gekozen is voor een serie en niet voor een nieuwe film. Helaas kon Ford daar geen antwoord op geven, maar hij kon mij wel vertellen wat ze hebben gedaan om dichtbij het origineel te blijven.

Ford:The Lion King is zo geliefd en zo mooi gemaakt dat voor ons de lat erg hoog lag. En we hebben dan ook aan Barry Atkinson, de background artist die ook aan The Lion King heeft gewerkt, gevraagd om met ons mee te werken aan The Lion Guard. Ons doel was om dichtbij het origineel te blijven, maar je kunt tegenwoordig niet meer met handgetekende animaties werken. De serie moet zo snel gemaakt worden dat hier simpelweg geen tijd voor is. Desalniettemin helpt de huidige techniek ons om toch de animaties te maken die heel erg op het origineel lijken.”

Dat maakte mij nieuwsgierig naar zijn aanpak, want is er überhaupt overleg geweest met collega’s die aan de eerste film hebben gewerkt? Ford: “Jazeker! We hebben gesproken met producent Don Hahn die in eerste instantie toch wel een beetje sceptisch was over The Lion Guard. Maar toen wij eenmaal het idee hadden uitgelegd en de eerste animaties lieten zien, werd hij heel relaxt. En hij is heel tevreden over het resultaat dat wij lieten zien. Een groot compliment voor ons!”

Ik moet ook zeggen dat ik ook zeer te spreken ben over de eerste clips die ik van The Lion Guard heb gezien. Want het is toch een fijn weerzien met de personages waar ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst kennis mee maakte. Ik ben dan ook nieuwsgierig of dit voor Ford en het team een kans is om ook het nieuwe publiek kennis te laten maken met deze franchise? Ford: “Uiteraard! Het is voor de fans van The Lion King een kans om hun kinderen kennis te laten maken met deze mooie film en de personages. De films zijn nog steeds immens populair en het is toch leuk om die fijne herinneringen nu met je eigen kinderen te kunnen delen.”

Maar bevat The Lion Guard dan ook hartverscheurende scènes zoals in het origineel. Of is het allemaal luchtiger? Ford: “Luchtiger wil ik het zeker niet noemen, maar we focussen ons wel op een veel jongere doelgroep. Dan moet het allemaal niet te zwaar worden.” En dat is natuurlijk te begrijpen en ik ben dan ook nieuwsgierig wat Ford belangrijker vindt: Wil hij het jonge publiek vermaken of hen belangrijke lessen leren? Ford: “Het klinkt een beetje afgezaagd, maar het is een beetje van allebei. We richten ons niet op het maken van een serie waarin we in iedere aflevering de kijker iets willen bijbrengen, maar door het vertellen van een verhaal en de gebeurtenissen kunnen ze er wel iets van leren.”

Het interview zit er bijna op hoewel ik Ford nog even vraag wat er nog allemaal komen gaat. Staan er bijvoorbeeld meer Disney Classic characters op de agenda die hun opwachting in een serie gaan maken? Ford: “Op dit moment ben ik enorm druk met The Lion Guard en daar wil ik mij volledig op focussen. We beginnen met een 44 minuten durende special en dan volgen nog 22 afleveringen van ongeveer een half uur.” Ik bedank Ford vriendelijk voor zijn tijd en de antwoorden. Het was overduidelijk dat de uitvoerend producent en schrijver veel tijd en energie in het project heeft gestoken en ook enorm enthousiast is over het eindresultaat. Desalniettemin moeten wij nog even wachten totdat we de serie kunnen zien, want The Lion Guard zal pas in het begin van 2016 worden uitgezonden. Desalniettemin kunnen jullie al een blik werpen op de eerste beelden die op YouTube staan.

Clip:

Advertentie