Hellboy

Interview Doug Jones (Hellboy)

Doug JonesGisteren was de Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht en ik heb genoten van deze leuke dag! Echter was het scoren van toffe figurines en Pop! Funko poppetjes en een verslag maken niet mijn enige redenen om de conventie te bezoeken, want ik mocht ook acteur Doug Jones interviewen! Doug Jones speelde rollen zoals The Faun en The Pale Man in Pan’s Labyrinth, Abe Sapien in Hellboy en Hellboy II: The Golden Army en Lady Sharpe in Crimson Peak. En het was niet de eerste keer dat hij Nederland bezocht.

Doug: “Ik ben niet eerder in Utrecht geweest, maar ik was 9 jaar geleden in een stadje vlakbij Amsterdam. Toen bezocht ik een kleinere conventie, maar ik ben heel even de naam vergeten.” Maar dat is ook niet vreemd, want hij bezoekt veel conventies. Doug (zegt lachend): “Jazeker! Ik kan niet alles onthouden. Maar ik heb veel lieve Nederlandse mensen ontmoet en ik geniet van de tijd hier. En toen ik begon met het bezoeken van conventies in 2007 dacht ik ook wat leuk dat ik naar andere landen ga en mijn fans ontmoet! Dus om nu weer in Nederland te zijn en mijn fans te ontmoeten is gewoon fantastisch! En mijn carrière is natuurlijk ook gegroeid sindsdien. Hellboy en Hellboy II, Pan’s Labyrinth, Fantastic Four: The Silver Surfer zijn sindsdien allemaal verschenen.” En Doug was natuurlijk ook in Hocus Pocus te zien. Doug: “Billy Butcherson de zombie, ja!”

Ik vraag dan of hij het niet vervelend vindt dat hij niet altijd wordt herkend, want hij draagt vaak make-up en protheses waardoor hij transformeert in een van die mooie filmpersonages. Doug: “Ja en nee, want ik heb van de anonimiteit genoten en ik kon rustig een kopje koffie gaan drinken. Dat is geweldig. Maar de laatste tijd doe ik veel meer rollen met mijn eigen gezicht, zoals de schurk in Arrow en The Flash. En ik was als jurylid te gast in het TV-programma Face Off en ik geef veel interviews en mensen gaan dan toch de relatie leggen tussen mijn gezicht en de karakters die ik heb gespeeld. Dus nu komt het voor dat mensen mij aanspreken in het restaurant en dan vragen of ik Doug Jones ben. Het zijn leuke ervaringen en ik kan mij ook niet voorstellen dat iemand daar niet van geniet.”

Dat vind ik fijn om te horen, maar ik ben wel benieuwd hoe lang Doug gemiddeld in de stoel zit om getransformeerd te worden in een van die wezens. Doug: “Als je kijkt naar een volledige transformatie, dan duurt het op zijn minst 3 uur en het kan soms wel 7 uur duren. De langste dagen zijn de test make-ups. Dat zijn de dagen dat ik niet hoef te filmen en dan komen de make-up artiesten om de make-up voor het eerst toe te passen. De langste dag die ik ooit heb gehad was voor de film Quarantine en ik speelde de dunne geïnfecteerde man en ik droeg niets meer dan ondergoed. Ik had razernij en de zichtbare huid moest dus behandeld worden, maar het was een volledige lichaamstransformatie. En het duurde 11 uur! En het duurde ongeveer 7 uur om Abe uit Hellboy te worden. Ik ben momenteel ook te zien in The Strain als The Acient vampier en die make-ups duren ongeveer 4 uur.”

Maar dan ben ik wel benieuwd wat Doug doet om de tijd te doden. Doug: “Je leert in ieder geval de make-up artiest erg goed kennen. Je deelt verhalen en ik vertel grappen en je lacht met elkaar. Ik luister soms ook naar muziek en als ik Internet heb dan kijk ik naar YouTube filmpjes. Ik ben gek op pratende katten! Ze maken mij aan het lachen!” En dan vraag ik of hij ook advies geeft tijdens deze make-ups. Doug: “De meeste invloed die ik heb op de make-up heb heeft te maken met of het lekker zit of dat het mijn performance beïnvloedt. Als ik bijvoorbeeld voel dat iets niet helemaal goed gelijmd zit. Of als er iets niet goed op het voorhoofd vlakbij de wenkbrauwen wordt geplakt, want daar is heel veel beweging. En dan reageert het masker ook niet goed. Dus ik help ze herinneren om daar rekening mee te houden. Soms zijn er ook 2 make-up artiesten die ieder een helft van mijn gezicht bewerken en het gebeurde eens dat de ogen niet helemaal goed zaten, omdat ze niet naar elkaars helft keken. Maar als het aankomt op kleuren en vormen dan laat ik dat aan hen over. Ik bemoei mij daar niet mee, want de beste make-up artiesten van de wereld werken met mij samen. Het is voor mij een eer om het te mogen dragen.”

Maar er komt meer bij kijken en ik vraag aan Doug waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Doug: “Je krijgt een script en je leest wat de intenties van de schrijvers zijn. Wat zijn mijn relaties met de andere personages in de film? En wat ben ik? In Pan’s Labyrinth speelde ik The Faun en ik was gedeeltelijk geit, mens en boom. De volgende stappen zijn de aanwijzingen van de regisseur en ik krijg de concept tekeningen van de personages te zien. En ik zie dan gelijk welke beperkingen ik heb of welke toevoegingen ik krijg. En dat helpt mij allemaal in mijn performance.”

En ik ben dan ook wel even nieuwsgierig naar Doug zijn mening over CGI en Motion Capture technieken. Want tegenwoordig worden weinig of geen acteurs gebruikt om een personage neer te zetten. Doug: “Dat werkt alleen als je Andy Serkis bent, zoals Gollum in The Lord of the Rings en Kong in King Kong. In die gevallen is het enorm performance gericht. Andy en ik doen eigenlijk hetzelfde werk, maar het enige verschil is dat zijn make-up achteraf wordt toegepast en in mijn geval wordt de make-up voor het filmen toegepast. Ik denk echt niet dat CGI de praktische effecten gaan overnemen. Het is een poosje gedaan, maar het publiek is terughoudend.  Ze zeggen dat het nep lijkt of dat de beelden meer op een videospelletje lijken. De techniek is wel enorm verbeterd, maar ik denk dat mensen nog steeds een band willen met de personages.”

En Doug werkt natuurlijk veel samen met regisseur Guillermo Del Toro. Dus ik vraag aan hem of hij altijd direct ja zegt als de regisseur hem belt voor een nieuwe film. Want ik kan mij goed voorstellen dat hij veel van hem vraagt. Doug (zegt lachend): “Dat doet hij zeker! Maar ik zeg altijd ja. Ik hoef er nooit over na te denken. Natuurlijk wil ik wel eerst het script lezen voordat ik definitief ja zeg. Als een regisseur en schrijver kent hij mij beter dan dat ik mezelf ken. Hij kent mijn capaciteiten, maar ook mijn tekortkomingen. Dus hij kan heel goed voor mij schrijven. En hij maakt natuurlijk duistere dingen, maar het is altijd een verhaal met een positieve uitkomst. Of een verhaal met een duidelijke boodschap of een verhaal met een les die men kan leren. Daarom ben ik ook altijd in goede handen bij hem. En hij is heel specifiek in wat hij wilt.”

En hij werkt ook samen met Guillermo Del Toro aan een nieuw project. Toch Doug? Doug: “Ja, dat is waar. En ik kan je er niets over vertellen!” zegt hij lachend. Doug: “Maar er is al nieuws bekend. Het is een nog titelloos project dat zich in de jaren ’60 afspeelt en het heeft te maken met de koude oorlog. Sally Hawkins is gecast voor de hoofdrol en ze zijn nog in gesprek met Octavia Spencer voor een bijrol. En ik speel opnieuw een bovennatuurlijk wezen. Maar wat mijn rol in het verhaal is kan ik helaas niet zeggen. Maar het is een prachtig script! Ik hoop op een prachtig eindresultaat. Deze zomer gaan we beginnen met filmen in Toronto en waarschijnlijk komt de film volgend jaar uit.”

Maar Doug heeft sowieso een druk jaar, want er staat veel in de planning. Doug: “Er staat veel in het rood op IMDB. Dit jaar verschijnen er een aantal films. Er zijn een aantal veelbelovende projecten voor mij. Ik heb een paar rolletjes in Ouija 2 en ik speel het titelpersonage in The Bye Bye Man. Die film komt in Oktober in de Verenigde Staten uit. En ik heb ook een remake van Nosferatu gedaan! En ik speel Graaf Orlok. Het was een droom van mij om dat personage te mogen spelen. Ik weet alleen nog niet wanneer die film verschijnt.” En ik vroeg dan ook of dit zijn favoriete rol van het afgelopen jaar was. Doug: “Ja, maar ook de hoofdrol in The Bye Bye Man. Het is een horrorfilm, maar het is heel artistiek gefilmd. Dat is wel een must-see. Maar Graaf Orlok is toch wel mijn favoriet. Ik kon niet wachten op de puntige oren en de hoektanden en de make-up is prachtig! En ik zie er iets ouder en gruwelijker uit dan hoe Max Shreck eruit zag. Het is geweldig! En omdat ik zoveel doe in het horror en fantasy genre was het ook leuk om in een Hallmark Channel movie te spelen. Een luchtige feelgood film. Ik speel een butler in een groot landhuis en mijn bazin is Raquel Welch. Brian Dennehy, Bill Cobbs en Lee Meriether spelen er ook in. Een aantal iconische acteurs! Ik ben heel blij met deze ervaring, want dit is heel iets anders dan wat ik normaal doe.”

Je zei het zelf al Doug, je speelt vaak in fantasy, horror en Science Fiction films. Maar als je mocht kiezen, welk personage zou je dan het liefst spelen? Doug: “Ik zou de meeste voldoening halen uit een rol als superheld met superkrachten. Het is dan leuk om te zien hoe het publiek op je reageert.  Ze hebben echt een band met deze personages. Dus als je naar de Dutch Comic Con komt, dan komen mensen ook echt naar je toe om te zeggen dat het personage invloed op hun levens heeft gehad. Maar dat heb ik dus ook wel ervaren met mijn rollen als The Faun en The Pale Man in Pan’s Labyrinth. The Faun is meer een goed personage hoewel je dat in het begin van de film helemaal niet weet terwijl The Pale Man puur kwaad is. Maar het publiek heeft ook een band met deze personages.”

Ik twijfel nog hoor Doug of The Faun wel een goedzak is. Doug: “Really!!!” en terwijl hij even zijn hand op mijn schouder legt zegt hij geruststellend: “Natuurlijk is hij dat! Hij helpt het kleine meisje om haar plek in de wereld te vinden.”

Maar was het geen lastige rol, omdat het een Spaanse film is? Doug: “Ik stond erop dat de dialogen van The Faun opnieuw werden ingesproken. Ik had het wel zelf kunnen doen en op de set heb ik alle dialogen ingesproken. Ik heb geen Spaanse lessen gevolgd voor de film, maar ik heb een poos terug op school Spaanse les gehad. Dus ik heb het script bestudeerd en ik begreep alles wat er gezegd werd. Maar het was wel een pittige klus.”

Zijn er dan nog rollen die Doug graag wilt spelen. Doug: “Dat was Nosferatu, maar dat kan ik nu niet meer zeggen! Maar ik wil nog wel graag een engel spelen. De engel des doods heb ik al gespeeld in Hellboy II, maar ik wil een engel met witte vleugels spelen die iemand hoop en genezing brengt. Die rol wil ik graag spelen.”

Oké Doug, dan heb ik een laatste vraag voor je die ik gewoon MOET stellen. Hellboy 3? Doug: “Oh, I wish! Hellboy II is alweer acht jaar geleden dus we houden onze adem in. Ron Perlman, Selma Blair en ik willen graag terugkeren voor een derde deel. Maar het is vaak een geld issue, toch? Hellboy is door Sony Pictures gemaakt en Hellboy II is door Universal Picturs gemaakt. En Hellboy 3 heeft nog geen studio. Het is dus afhankelijk of een studio het risico wilt nemen en wilt investeren, want Guillermo wilt dit keer een groter budget. Het is de vraag of dat gaat lukken. Hellboy en Hellboy II hebben het meeste geld verdient in de home entertainment markt en die markt is enorm veranderd.”

Ja, want het is wel jammer dat er bijna geen DVD’s en Blu-ray’s meer worden verkocht. Doug: “Ja! Ik ben nog old school en ik wil gewoon een disc in een doosje op de plank hebben staan en dan weet ik de film altijd te vinden! Ik wil ook de cover art zien en het verhaaltje op de achterkant lezen.” zegt hij lachend

En dan hebben Doug en ik alles besproken wat ik graag met hem wilde bespreken en hij bedankt ons vriendelijk voor het leuke gesprek. “Thank you so much for your time” zegt hij nog even en hij geeft ons een dikke knuffel. Doug is ongelofelijk lief en sympathiek en hij heeft echt een passie voor zijn werk. Ik vind het dan ook geweldig dat ik hem heb mogen spreken op de Dutch Comic Con. En ik dank Triangle PR voor het organiseren van dit leuke interview.

14 reacties

  1. Cool om zo iemand te interviewen. En gezien de lengte van het interview heeft hij ook echt de tijd voor je genomen. Mooi!

  2. Tof interview! Doug Jones komt erg sympathiek over. Leuk dat hij enthousiast is om de fans te ontmoeten op conventies en dat hij er de tijd voor maakt.

  3. Cool interview van een acteur die ik niet meteen zou hebben erkend, maar de karakters die hij gespeeld heeft zijn wel iconisch…heb de genoemde films bijna wel allemaal gezien.

  4. Wat een geweldig interessant gesprek is dit geworden zeg!! Dat half uur kwam duidelijk goed van pas :). Mooie foto’s ook en die foto van jullie samen is ook echt heel leuk :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.