Alexander Ludwig

Interview Alexander Ludwig (Vikings)

Dutch Comic Con
Paul meets Alexander Ludwig

Alexander Ludwig zit nog maar kort in het vak, maar hij heeft al veel gedaan. Hij had succes met The Hunger Games en hij is nu te zien in de hitserie Vikings. Hoe is het voor de jonge acteur om in Nederland te zijn en zijn fans te ontmoeten.

Alexander: “Het is geweldig! Het is mooi om te zien hoeveel indruk Vikings op het publiek maakt. Het voelt geweldig dat het werk wordt gewaardeerd. Als ik op reis ben zie ik pas echt hoe populair de serie eigenlijk is.”

Alexander zijn moeder is actrice en zijn vader zit eveneens in de filmwereld. Dit jaar zit de Vikings acteur 10 jaar in het vak en ik vroeg hem of het altijd zijn ambitie is geweest om een acteur te worden. Alexander: “Mijn ouders zagen liever niet dat ik in de filmbusiness zou gaan. Ik was 9 toen ik de telefoon van mijn moeder stal om haar oude agent te bellen en een afspraak te regelen. Ik vond het altijd leuk om te acteren en ik begon met commercials. En nu zijn ze blij dat ik in de business zit. Mijn moeder is ook mijn grootste fan en mijn vader steunt mij altijd. Hoewel hij een beetje sceptisch was in het begin. Het is natuurlijk een moeilijke business. Slechts 1% van de acteurs hebben werk en succes. En als een klus klaar is zijn ze werkeloos en moeten ze nieuw werk zoeken. Maar het is ook de prijs die we betalen om te doen wat we leuk vinden.”

Toch lijkt het mij wel lastig om iedere keer in de huid te kruipen van uiteenlopende personages. Alexander: “Het is hard werken en ik moet mij goed voorbereiden. Iedere acteur doet het op zijn eigen manier. Maar ik bekijk het script en ik veroordeel het personage niet. Cato in The Hunger Games is van nature een sadistisch mens en ik moet mezelf afvragen waarom hij zo is. Het is geweldig, want je leert ook veel over jezelf terwijl je onderzoekt hoe je een personage als Cato moet spelen.”

En dan is het natuurlijk lastig dat je op het ene moment vrienden en in het volgende moment vijanden bent. Alexander: “Voor een aantal mensen is het moeilijk om afstand te nemen van het personage, maar ik maak gebruik van een methode die ik leer van acteercoach Ivana Chubbuck. Het komt erop neer dat op het moment dat er actie wordt geroepen alle remmen los gaan en dat het na de cut ook klaar is.”

The Hunger Games was een enorm succes, maar had Alexander dat ook zien aankomen? Alexander: “Ja, dat gevoel had ik wel. Het was geen verrassing. De boeken waren al succesvol en je wist gewoon dat mensen toch wel naar de bioscoop zouden gaan. Maar we hebben wel iets moois gemaakt. Toch was het een vreemde ervaring, want toen de film werd uitgebracht kon iedereen mijn naam al!”
Nu is er succes met Vikings van AMC. Alexander: “Daar had mijn rol in The Hunger Games wel een aandeel in. De producenten hadden mijn werk gezien en dat ik geschikt ben. Ze vroegen mij om te komen en het was net in een periode dat televisie aan het groeien was. Ik wist nog niet of ik mezelf wilde vastleggen voor een lange periode, maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb! Ik leer zoveel! Je leert ook pas echt hoe het is om een acteur te zijn als je 11 maanden achter elkaar voor de camera staat en niet naar huis kan. Het is ook zwaar, maar het is het waard!”

Het is een mentale, maar ook een fysieke strijd. Alexander: “Het is uitputtend, maar ook opwindend. Op het moment dat ik in de rol zit heb ik het niet in de gaten, maar daarna ben ik echt gaar!”

Ik vraag hem dan ook of hij als liefhebber van muziek en extreme sporten dan ook niet overweegt om een carrière switch te maken. Alexander: “Ik vraag het mezelf continu af. Maar het is wie ik ben. Ik kan mij geen leven zonder acteren, muziek maken en sporten voorstellen. Acteren wil ik blijven doen en het maken van muziek is leuk, maar puur voor mezelf. Ik maak het niet voor anderen, want is gewoon ontspanning. Dat geldt ook voor extreme sporten. Ik heb het nodig, want ik ben een adrenaline junkie!” zegt hij lachend.

Krijgt Alexander dan nooit een telefoontje met de vraag of hij het iets rustiger aan wil doen. Alexander: “Ze schreeuwen naar mij!” zegt hij een beetje ondeugend. Alexander: “Ik kan er geen afstand van doen en mij door het werk laten definiëren wie ik ben. Als ik in een project zit ga ik het gevaar niet opzoeken. Dan blijf ik professioneel. Maar als het klaar is dan doe ik wat ik wil!” zegt hij lachend.

Wat zijn voor Alexander de volgende stappen. Alexander: “Het is niet makkelijk, maar ik wil een goede schrijver worden. Het is geweldig om mijn eigen content te creëren. Het publiek is ook niet gek ondanks dat de studio dat soms wel denkt. Ze willen kwaliteit en unieke verhalen. Daarom werkt het in Vikings zo goed. Als je als kijker niets met het personage hebt dan is de vechtscène gewoon een vechtscène. Maar door die emotionele band is het meer dan dat. En dat is ook mogelijk met kaskrakers hoor! Kijk maar naar Iron Man en de Batman films van Christopher Nolan. Het gaat om investeren en ontwikkelen en niet om snel geld te willen verdienen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.