Interview Ridley Scott (The Martian)

The MartianThe Martian is vanaf 3 februari verkrijgbaar op DVD en Blu-ray Disc en dan is het ook een mooi moment om aan regisseur Ridley Scott te vragen wat we allemaal kunnen verwachten van de Blu-ray Disc.

Ridley: “We hebben geweldige extra’s toegevoegd die ook zijn goedgekeurd door NASA…. Ik denk dat ze erg verheugd waren over het gedrag van de astronaut. Ze vonden dit helemaal oké. Dat er geen angst is, alleen als je er alleen voor staat en dat je het af en toe laat zien is diepgaand. We hebben ook materiaal gemaakt dat viraal ging en ik heb dat gemaakt tijdens de draaidagen. De acteurs waren toch al op de set. Als ze de set hebben verlaten krijg je ze niet zo makkelijk weer terug dus ik deed dat altijd als ze een dagje vrij hadden. We deden de voorbereidingen, we schreven het en we filmden het om het alvast op het Internet te kunnen zetten, maar we hebben de naam van de film nooit genoemd. Dus mensen die online waren, zoals op Twitter, hadden vragen hierover. We hebben echt ontzettend veel extra materiaal gemaakt.”

Wat trok je aan in dit verhaal? Ridley: “Ik houd van de complexiteit. Het is goed om een film te maken die complex is en het is mijn taak om dat goed te vertalen en ook niet te verdwalen in mijn eigen complexiteit. Het einde pakt dan ook ontzettend goed uit terwijl ik daar niet veel over heb nagedacht. Het ging over de hulp die Watney nodig had en de puzzelstukjes vielen gewoon op hun plaats. Ik denk dat de boodschap dat we elkaar nodig hebben goed is overgekomen.”

Wat voegt Matt toe aan de film? Ridley: “Oh, alles! Matt is een van de beste acteurs uit deze tijd. Hij is humoristisch en ik houd daarvan. Het maakt hem perfect voor deze rol.”

En de vrouwelijke karakters. Heb je plezier beleefd aan het maken van sterke vrouwelijke personages? Ridley: “Ja, ik heb altijd het idee gehad om Sigourney’s personage vrouwelijk te maken terwijl het oorspronkelijk een mannelijk karakter was. Ik had geen flauw idee dat dit impact zou hebben. En hetzelfde gebeurde met Thelma and Louise. Ik hield van die twee vrouwen die klaagden over het feit dat we een stel wilde schooljongens waren. Ik vond dat ze een duidelijke stem hadden en daarom heb ik die film gemaakt. Het was hetzelfde met Jessica en Kate. Jessica is naar Houston gegaan om tijd door te brengen met een vrouwelijke astronaut. Ze kwam terug en ze vond dat de astronauten zo kalm en lief waren, maar ook standvastig. En zo heeft ze haar rol ook gespeeld.”

Het maken van The Martian was niet zonder uitdagingen en vooral de scène met de zandstorm leek ingewikkeld. Hoe moeilijk was het om die scène te maken? Ridley: “Het was vies. Wat je ook draagt, het stof komt echt overal. Hoe goed je jezelf ook kleed. Met de acteurs ging het wel, want die droegen gesealde kleding en helmen, maar ik droeg alleen een beschermende jas. Het was ook moeilijk om met alleen een propeller, stof en een combinatie van stof en deeltjes te werken. Als je te veel stof gebruikt maak je ze kapot. Dus ik had een beetje stof en veel deeltjes nodig. En dat bleek na het filmen niet genoeg te zijn, dus ik heb wat digitaal toegevoegd.”