Interview Matt Damon (The Martian)

The MartianNu The Martian op DVD en (3D) Blu-ray Disc verschijnt, is het ook een mooi moment om aan de hoofdrolspeler een aantal vragen te stellen. Matt Damon is in de door Ridley Scott geregisseerde film te zien als Mark Watney, een astronaut die alleen achterblijft op de planeet Mars als zijn missie door een hevige storm compleet mislukt. En ondanks dat de astronaut zich in een uitzichtloze positie bevindt, weet hij toch naar het positieve te kijken en zelfs de humor ervan in te zien.

Matt Damon zegt ook dat zijn personage een geweldige vorm van humor heeft. Matt: “Dat hebben mensen die ik heb ontmoet en een gevaarlijk beroep uitoefenen allemaal wel eigenlijk. Ik denk ook dat je nooit meer naar buiten gaat als je alleen maar denkt aan de dingen die allemaal fout kunnen gaan. Deze mensen benaderen die situatie op een geestige manier en dat is ook leuk om naar te kijken. En ik wilde dat ook laten zien in mijn rol.”

De film zit vol met deze gevaarlijke en misschien ongeloofwaardige gebeurtenissen. Hoe is hier onderzoek naar gedaan en was je daarbij betrokken? Matt: “Er was een technische adviseur op de set aanwezig, want we wilden de gebeurtenissen in de film zo realistisch mogelijk in beeld brengen. De belangrijkste vraag is dan ook of een persoon ook kan doen wat astronaut Watney in de film laat zien. In de pre-production heb ik dan ook grotendeels met Ridley geschakeld. Ik ging met hem zitten om het script door te nemen. Scène voor scène om ervoor te zorgen dat we niets waren vergeten uit het boek. Het ging dan ook vooral om de essentie van het boek op film vast te leggen en uiteraard om het gehele plan om de film te maken te bespreken. Voor mij waren dat ook de belangrijkste momenten voordat we gingen filmen.”

En ben je dan ook opgegroeid met een interesse in Science Fiction? Matt: “Mijn interesse in Science Fiction is gevoed door Ridley Scott. Films zoals Alien en Blade Runner zijn voor mij belangrijk, want Ridley is geweldig in het delen van verhalen en in het vertellen over zijn films. Mensen komen op hem af in de hoop dat ze met hem kunnen praten over films en dan vooral over deze films. En hij neemt daar ook graag de tijd voor.”

Hoop je dat mensen iets opsteken van The Martian? Matt: “Het is een optimistische film. Het gaat over mensen en wat er gebeurt als mensen de handen ineenslaan en samenwerken. Het is vooral mooi dat de film uitkomt nu het politieke seizoen in Amerika van start gaat. Het is fijn om iedereen eraan te herinneren dat we het als mensen veel beter afbrengen door samen te werken in plaats van tegen elkaar te werken.”

Fijn dat je in je drukke schema toch de tijd hebt gevonden om wat vragen te beantwoorden. Kijk je zelf meer DVD’s en Blu-ray’s, omdat je zo druk bent? Matt: “Zeker, we kijken veel materiaal op Blu-ray of als download. Het fijne aan een Blu-ray of DVD is dat je even kunt vluchten aan alle publiciteit die een film in een openingsweekend met zich meebrengt. Uiteindelijk geven vrienden ook filmtips met als resultaat dat mijn filmselectie veel beter gestroomlijnd is.”

The Martian is vanaf 3 februari verkrijgbaar op DVD, Blu-ray Disc en 3D Blu-ray Disc.