Halloween special 2018

Oktober is toch wel een beetje de maand van de naargeestige geestverschijningen, huiveringwekkende zombies en bloeddorstige vampiers. Natuurlijk, omdat het 31 oktober Halloween is. Het griezeligste feest dat er bestaat en dat de afgelopen jaar flink aan populariteit heeft gewonnen in ons koude kikkerlandje. Halloween wordt dan ook op verschillende manieren gevierd en mijn Halloween draait vooral om het kijken van enge en smerige films terwijl er heerlijke versnaperingen op tafel staan. En ook dit jaar heb ik weer een selectie gemaakt van smerige en enge films die ik de komende week wil gaan kijken.

De klassieker Rosemary’s Baby is er daar één van. De door Roman Polanski geregisseerde horrorfilm is spannend en bij vlagen griezelig! Het verhaal draait om een jong stel dat naar een appartement verhuisd en al snel ontdekt dat zij omringd worden door vreemde buren en rare gebeurtenissen. Als Rosemary (Mia Farrow) plotseling en op onverklaarbare wijze zwanger wordt, heerst er paniek. Met angst voor de veiligheid van haar ongeboren kindje probeert Rosemary de waarheid boven water te krijgen. Begint ze langzaam haar verstand te verliezen of zijn er dan toch duistere krachten aan het werk?


The Evil DeadEen andere klassieker die op de stapel ligt is Sam Raimi’s The Evil Dead. Waarin Bruce Campbell voor het eerste in de huid kruipt van Ashley Williams. In het eerste deel van de populaire reeks komt hij samen zijn vrienden voor het eerst in aanraking met de ondoden als zij nietsvermoedend een afgelegen blokhut bezoeken. Snel na hun aankomst komen zij erachter dat zij niet alleen zijn en dat zij het doelwit zijn geworden van kwaadaardige entiteiten die in en rondom het tijdelijk onderkomen van de vriendengroep dwalen.


TerrifierAls het betere hak- en zaagwerk en bloedfonteinen meer jouw ding zijn, dan is de onlangs verschenen horrorfilm Terrifier een goede keuze! In de hommage aan de jaren ’80 slasher zien we hoe een angstaanjagende killer clown nietsvermoedende slachtoffertjes vakkundig om zeep helpt. Expliciete beelden van zijn werk worden evenals het functionele naakt niet geschuwd. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Terrifier is absoluut niet geschikt voor de tere zieltjes onder ons.


Stephen King's ITIn de categorie killer clowns is er natuurlijk maar één die de kroon spant. In 1990 vertolkt Tim Curry op briljante wijze de rol van Pennywise in Stephen King’s It. Een miniserie van ruim 3 uur die draait om de vreemde verdwijningen in het plaatsje Derry. Terwijl het onderzoek in volle gang is, zijn er een aantal vrienden die na hun vertrek weer samenkomen om het kwaad dat in het dorpje aanwezig is tot een halt toe te roepen. Want zij weten wie de dader is en hoe zij het bloeddorstige wezen in de vorm van een clown moeten stoppen.


Happy Death DayAls de spanning je teveel wordt of huiveringwekkende beelden van rondslingerende ledematen niet echt jouw ding is, kun je nog altijd kiezen voor iets luchtigs. De horrorfilm Happy Death Day is zo’n film die niet echt eng of nagelbijtend spannend is, maar wel voor veel kijkplezier zorgt. Voor mij persoonlijk was het ook één van de verrassingen uit het afgelopen jaar. Het verhaal is simpel. Wanneer Tree (Jessica Rothe) op haar verjaardag om het leven wordt gebracht door een gemaskerde moordenaar, is zij gedoemd om telkens op dezelfde dag wakker te worden. Met als doel om haar eigen dood te voorkomen en de krankzinnige moordenaar te stoppen.