Horrorfilms

Filmtips om met Halloween te kijken

Op 31 oktober is het Halloween. Een feestdag die ook in Nederland steeds meer naamsbekendheid krijgt en ook steeds vaker wordt gevierd. Het huis versieren, een pompoen veranderen in een angstaanjagende lantaarn en mensen de stuipen op het lijf jagen, zijn de activiteiten die bij deze feestdag horen. Evenals overheerlijke snacks en frisdrank op tafel zetten en een stapel horrorfilms verslinden. Voor mij is het in ieder geval een perfecte manier om Halloween door te brengen. Daarom heb ik voor gelijkdenkenden een overzicht gemaakt van horrorfilms die je tijdens Halloween kunt kijken.

Bovennatuurlijke horrorfilms

In bovennatuurlijke horrorfilms spelen geestverschijningen, bezetenheid en duiveluitdrijvingen vaak de hoofdrol. Het subgenre is razend populair en er zijn dan ook een groot aantal goede zogenaamde spookfilms verschenen.

Doctor-Sleep_ps_1_jpg_sd-low_Photo-by-Jessica-Miglio-Copyright-2019-Warner-Bros-Pictures-All-rights-reserved

Doctor Sleep

Doctor Sleep is het vervolg op de angstaanjagende horrorfilm The Shining. Naar de bestseller van de beroemde auteur Stephen King. In de door Mike Flanagan geregisseerde horrorfilm speelt Ewan McGregor de rol van de inmiddels volwassen Danny Torrance. Die terugkeert naar het Overlook Hotel om het op te nemen tegen de geesten uit zijn verleden.

The Conjuring

The Conjuring

The Conjuring van regisseur James Wan. Waarin Patrick Wilson en Vera Farmiga de rollen van Ed en Lorraine Warren spelen. Twee paranormale onderzoekers die de opdracht krijgen om een gezin te helpen met de kwaadaardige entiteiten die hen in hun huis terroriseren. De horrorfilm wordt ook wel één van de beste horrorfilms van het afgelopen decennia genoemd.

The Entity

The Entity

In de klassieker The Entity wordt een alleenstaande moeder opgejaagd door een kwaadaardige geest. Die haar niet alleen terroriseert, maar ook seksueel misbruikt. Terwijl niemand haar gelooft probeert Carla (Barbara Hershey) haar hoofd boven water te houden. Het meest verontrustende aan The Entity is dat het verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd.

The-Lighthouse_ps_1_jpg_sd-low_Copyright-Universal-Pictures-International

The Lighthouse

In The Lighthouse is het acteerwerk van hoofdrolspelers Willem Dafoe en Robert Pattinson echt fenomenaal. Op een afgelegen eiland verblijven 2 vuurtorenwachters die steeds meer verwijdert raken van de realiteit. Terwijl onverklaarbare gebeurtenissen hen langzaam, maar zeker tot waanzin drijven.

Paranormal Activity

Paranormal Activity

Paranormal Activity van regisseur Oren Peli is in het verleden bestempeld als de angstaanjagendste horrorfilm te allen tijde en daar sluit ik mij ook bij aan. Het is een zenuwslopende horrorfilm waarin een jong stel in hun huis wordt opgejaagd door een kwaadaardige entiteit.

Pet Sematary

Pet Sematary

Pet Sematary is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Stephen King. Waarin een gezin ontdekt dat er nabij hen nieuwe huis een begraafplaats voor dieren ligt. Een begraafplaats met bovennatuurlijke krachten. Want de overleden huisdieren die hier begraven worden, komen weer tot leven. Hoewel ze niet meer terugkeren als de schattige dieren die ze altijd zijn geweest.

Klassiekers

De hoogtijdagen van het horrorgenre was toch in de jaren ’70 en ’80. Waarin iconische klassiekers zijn gemaakt die tot op de dag van vandaag nog steeds een enorme fanbase kennen. Ik heb de meest bekende en beste klassiekers voor je op een rijtje gezet.

A Nightmare On Elm Street

A Nightmare on Elm Street

A Nightmare on Elm Street is een klassieker van regisseur Wes Craven. Waarin de bovennatuurlijke en afgrijselijke kindermoordenaar Freddy Krueger(Robert Englund) onschuldige tieners in hen nachtmerries opjaagt en vermoordt.

The Exorcist

The Exorcist

Naar mijn mening is The Exoricst van regisseur William Friedkin nog steeds de engste film die er ooit gemaakt is. In de horrorfilm wordt het meisje Regan (Linda Blair) bezeten door een geest en schakelt haar moeder de hulp in van twee geestelijken om haar van de duivelse entiteit te bevrijden.

The Evil Dead

The Evil Dead

The Evil Dead van regisseur Sam Raimi is een tijdloze klassieker waarin een groep vrienden in een afgelegen boshut het weekend doorbrengen, maar geterroriseerd worden door kwaadaardige entiteiten. Uiteraard met Bruce Campbell als het wereldwijde beroemde personage Ash in de hoofdrol.

Hellraiser

Hellraiser

Hellraiser is één van de bloederigste en meest lugubere horrorfilms die ik ooit heb gezien. Maar de door Clive Barker geregisseerde klassieker is ook enorm spannend! Mooie make-up effecten, een goed verhaal en uitstekend acteerwerk zijn dan ook de top ingrediënten voor deze tijdloze klassieker.

Re-Animator

Re-animator

Re-animator is een interessante en zenuwslopende horrorfilm waarin er driftig geëxperimenteerd wordt met het terughalen van mensen uit de dood. Een lugubere en bij vlagen angstaanjagende horrorfilm met zeer overtuigend acteerwerk en een goed uitgewerkt verhaal.

Stephen King's IT

Stephen King’s It

Stephen King’s It is een sterke miniserie waarin een groepje vrienden op zowel jonge als oudere leeftijd geterroriseerd wordt door een bovennatuurlijke kracht. Die zich regelmatig vermomd als de welbekende en iconische killer clown Pennywise.

Komische horrorfilms

Komische horrorfilms is een subgenre waarin de smerige, bloederige en huiveringwekkende taferelen die zich in een griezelfilm afspelen niet worden geschuwd. Maar wel op een komische manier. Er zijn talrijke grappige horrorfilms gemaakt die ook zeker de moeite waard zijn om met Halloween op te zetten.

The Babysitter

The Babysitter

De Netflix Original The Babysitter is een heerlijke overdreven en komische horrorfilm. Waarin humor en bloederige taferelen hand in hand gaan. Met in de hoofdrol Samara Weaving. In de rol van een ogenschijnlijk schattige kinderoppas die een zeer duistere kant heeft.

Gremlins

Gremlins

In de klassieker Gremlins, van regisseur Joe Dante, zetten ogenschijnlijk schattige wezentjes de boel op stelten. Want als het diertje nat wordt, vermenigvuldigd het zich en als ze na middenacht eten, transformeren ze in afgrijselijke monsters die uit zijn op het creëren van chaos.

Happy Death Day

Happy Death Day

In Happy Death Day van regisseur Christopher Landon, beleeft studente Tree (Jessica Rothe) iedere dag opnieuw. Die ook telkens op dezelfde wijze eindigt. Elke dag wordt ze vermoord door een gemaskerde moordenaar en elke dag probeert zij wanhopig te ontdekken wie haar moordenaar is.

Mayhem

Mayhem is een ideale mix van humor, horror en actie. Wanneer de medewerkers van een kantoorpand worden blootgesteld aan een virus en daardoor transformeren in moordlustige individuen, moeten Derek (Steven Yeun) en Melanie (Samara Weaving) de handen ineen slaan om deze dag te overleven.

Ready-Or-Not_ps_2_jpg_sd-low_Copyright-2019-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-Rights-Reserved

Ready or Not

In de horror/komedie Ready or Not krijgt de kersverse bruid Grace (Samara Weaving) de schrik van haar leven. Als haar schoonfamilie tijdens een spelletjesavond de jacht op haar openen en alle zeilen bijzetten om haar te vermoorden.

Scary Movie

Scary Movie

Scary Movie is een onzinnige horror/komedie van regisseur Keenen Ivory Wayans. Waarin bekende horrorfilms zoals I Know What You Did Last Summer, Scream en The Sixth Sense op de hak worden genomen.

Monsterfilms

Een ander subgenre in het horrorgenre is monsterfilm. Films waarin een afgrijselijk monster, buitenaards gedrocht, weerwolven, zombies en vampiers de boel op stelten zetten. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar de films die naar mijn mening de moeite waard zijn heb ik voor je op een rijtje gezet.

Cloverfield

Cloverfield

Cloverfield is een heerlijke ‘found footage’ horrorfilm waarin we zien hoe het feest van een groep vrienden abrupt tot een einde komt wanneer er een reusachtig beest in New York de boel op stelten zet. Het vernietigt alles op zijn pad en het leger lijkt compleet machteloos tegen het wezen. Terwijl de strijd onverbiddelijk doorgaat proberen de vrienden de stad te ontvluchten.

Jaws

Jaws

Het is misschien een beetje discutabel om de door Steven Spielberg geregisseerde horrorfilm Jaws te bestempelen als een monsterfilm, maar de agressieve witte haai die in deze film dood en verderf zaait is wel degelijk een monster. Dat onschuldige strandbezoekers met alle liefde verorbert.

Predator

Predator

In Predator gaat het er ook stevig aan toe als er een afzichtelijk buitenaards wezen op de aarde neerdaalt en een groep commando’s, dat een geheime missie in het junglegebied uitvoert, het leven zuur maakt. Met als gevolg bloederige confrontaties en choquerende fragmenten.

[Rec]

[Rec]

De Spaanse horrorfilm [Rec] is misschien niet de meest traditionele monsterfilm, maar de zombies die een hermetisch afgesloten appartementencomplex onveilig maken, zijn zeker te afgrijselijk voor woorden.

Planet Terror

Planet Terror

De actie-/horrorfilm Planet Terror van regisseur Robert Rodriguez is snoeihard, smerig en bloederig. Mensen transformeren in afzichtelijke monsters als er een gevaarlijk vleesetend virus uitbreekt en een handjevol uiteenlopende individuen bundelen de krachten om hen tot een halt toe te roepen.

The Relic

The Relic

The Relic is een traditionele horrorfilm uit 1997. Waarin de museummedewerkers de schrik van hun leven krijgen als er een gevaarlijke en afschuwelijk monster het museum onveilig maakt.

Nederhorror

Ook op Nederlandse bodem zijn er heel wat horrorfilms gemaakt. Maar welke zogenaamde Nederhorrors zijn nu echt de moeite waard om tijdens Halloween op de kijkstapel neer te leggen?

Amsterdamned

Amsterdamned

In de klassieker Amsterdamned van regisseur Dick Maas maakt een mysterieuze duiker de grachten van Amsterdam onveilig. Huub Stapel speelt de rol van rechercheur Visser die de taak heeft om de siermoordenaar op te sporen als de lijken zich blijven opstapelen.

De Lift

De Lift

De Lift is eveneens een horrorfilm van regisseur en scenarist Dick Maas. Waarin een lift in een kantoorgebouw verantwoordelijk is voor onverklaarbare doden. Aan liftmonteur Adelaar (Huub Stapel) de taak om te onderzoeken wat er met de moordende lift aan de hand is.

Bumperkleef_ps_1_jpg_sd-low

Bumperkleef

In de Nederlandse horrorfilm Bumperkleef wordt het nogmaals bevestigd dat een verkeersruzie weleens heel vreemd kan aflopen. Wanneer een opvliegerige vader op de weg een andere weggebruiker uitdaagt, realiseert hij zich niet dat hij zijn gezin daarmee in gevaar brengt.

Claustrofobia

Claustrofobia

Hoewel Claustrofobia van regisseur Bobby Boermans meer een thriller dan een horrorfilm is, is de film zeker geschikt om tijdens Halloween te kijken. Een jonge studente valt na een avondje stappen in de handen van een psychopaat. Die de jonge vrouw opsluit in een naargeestige kelder.

Kristen

Kristen

De low-budget horrorfilm Kristen is een onbekend pareltje en staat garant voor een zenuwslopende avond waarin een barvrouw na sluitingstijd in het café wordt opgejaagd door een mysterieuze man.

De Poel

De Poel

De Poel is een heerlijke en bloederige horrorfilm waarin twee families tijdens een kampeertocht in de ban raken van een poel. Die vermeende bijzondere krachten bezit die de familieleden één voor één tot waanzin drijven. Met alle gevolgen nadien.

Sci-Fi/Horror

Er zijn ook genoeg horrorfilms gemaakt die tevens een Science Fiction tintje hebben. Vaak spelen deze films zich af in de ruimte of op een ruimteschip en is er altijd wel één of andere buitenaardse entiteit die dood en verderf zaait.

Alien

Alien

Alien van regisseur Ridley Scott is een tijdloze klassieker waarin de bemanningsleden van het ruimtevaartuig Nostromo een noodsignaal achtervolgen en geconfronteerd worden met een uiterst gevaarlijk buitenaards ras. Alien is vooral een beklemmende, zenuwslopende en uiterst bloederige horrorfilm die je niet snel zult vergeten.

Event Horizon

Event Horizon

Event Horizon is eveneens een zenuwslopende en bloederige horrorfilm waarin de bemanningsleden van de Lewis & Clarke een verlaten ruimteschip onderzoeken. Maar tijdens het onderzoek worden zij geconfronteerd met kwaadaardige entiteiten die inmiddels de Event Horizon hebben overgenomen.

The Fly

The Fly

In de futuristische horrorfilm The Fly speelt Jeff Goldblum de rol van Seth Brundle. Een wetenschapper die een bijzondere uitvinding doet en er ook alles aan doet om zijn creatie geheim te houden. Maar dat is van korte duur als één van zijn experimenten gruwelijk misgaat.

Pitch Black

Pitch Black

Pitch Black is één van de meest toffe Science Fiction-films die ik ooit heb gezien. Vin Diesel speelt de rol van Riddick. Een gevangene die samen met een selectief gezelschap op een onbekende planeet neerstort en al snel tot de ontdekking komt dat zij het doelwit worden van moordlustige wezens wanneer de duisternis valt.

War of the Worlds

War of the Worlds

De Science Fiction/thriller War of the Worlds is een angstaanjagende film. Van regisseur Steven Spielberg en met in de hoofdrol Tom Cruise. Die de rol van Ray speelt en samen met zijn kinderen op de vlucht slaat wanneer reusachtige buitenaardse wezens naar de Aarde komen om dood en verderf te zaaien.

A-Quiet-Place_ps_2_jpg_sd-low_©-2018-Paramount-Pictures-All-rights-reserved

A Quiet Place

A Quiet Place is een zenuwslopende horrorfilm waarin een familie krampachtig haar mond dichthoudt en geen geluid maakt om de afzichtelijke buitenaardse wezens, die de wereld hebben overgenomen, niet wijzer te maken dan dat ze al zijn.

Slashers

Slashers is een heerlijk subgenre binnen het horrorgenre. Waarin vaak een moordlustige seriemoordenaar zijn lusten botviert op hulpeloze slachtoffertjes. En deze seriemoordenaars staan erom bekend bovennatuurlijke krachten te bezitten en een masker te dragen.

Candyman

Candyman

Tony Todd speelt in de Clive Barker geregisseerde horrorfilm Candyman de titelrol. Een bovennatuurlijke seriemoordenaar die op te roepen is door zijn naam vijf keer in de spiegel van de badkamer te zeggen.

Child's Play

Child’s Play

De speelgoedpop Chucky lijkt een vriendelijk stuk plastic, maar niets is minder waar. In de horrorfilm Child’s Play is het stuk speelgoed bezeten door een vermoordde seriemoordenaar. Die al te graag zijn oude hobby’s weer wilt oppakken.

Halloween

Halloween

Michael Myers is één van de meest bekende fictieve seriemoordenaars in het horrorgenre. Die al in tientallen films, waaronder in de requel Halloween, onschuldige babysitters aan zijn mes rijgt.

IT

It: Chapter One

It: Chapter One is het eerste deel van de remake van Stephen King’s It. Waarin een groepje kinderen het opnieuw opneemt tegen de angstaanjagende killer clown Pennywise. En het gaat er deze keer wel stuk ruiger aan toe.

Saw

Saw

Saw is niet alleen een spannende, maar ook een uiterst bloederige horrorfilm. Waarin een sadistische seriemoordenaar zijn slachtoffers onderwerpt aan een reeks gruwelijke en fatale testen.

Scream

Scream

Scream van regisseur Wes Craven is een authentieke slasher waarin een gemaskerde seriemoordenaar de tieners in Woodsboro opjaagt en vakkundig om zeep helpt.

Spannende horrorfilms

Spannende horrorfilms zijn in de regel meer thrillers dan griezelfilms. Waarin het zenuwslopende verloop centraal staat. En in de afgelopen decennia zijn er heel veel spannende horrorfilms gemaakt.

Get Out

Get Out

Get Out van regisseur Jordan Peele is een bij vlagen bloederige thriller, maar vooral enorm spannend. Met een verhaal dat de kijker gedurende de film op het puntje van de stoel houdt.

Hereditary_ps_1_jpg_sd-low

Hereditary

Hereditary is een zeer onheilspellende thriller. Die bij vlagen angstaanjagend en gruwelijk is. Een film die in de markt werd gezet als één van de engste films te allen tijde.

Let The Right One In

Let The Right One In

Let The Right One In is een Scandinavische horrorfilm die zeer bloederig en luguber is. Maa vooral zeer naargeestig. Een film die zonder twijfel onder je huid kruipt.

Martyrs

Martyrs

Het Franse Martyrs is absoluut geen film voor mensen met een zwakke maag. De film is niet alleen bloedstollend spannend, maar ook enorm luguber.

Suspiria_ps_1_jpg_sd-low

Suspiria

De remake van Suspiria is een bijzondere film die bij vlagen enorm bloederig is, maar ook spannend is. Een interessante film hoewel deze niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

Midsommar_ps_1_jpg_sd-low

Midsommar

Misdommar is een eigenaardige, maar zenuwslopende horrorfilm. Die zich op een zomerfestival en op klaarlichte dag afspeelt. Een unieke film die zeker de moeite waard is om tijdens Halloween op te zetten.

Welke horrorfilms liggen er op bij jou op de stapel om tijdens Halloween te kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.