De grootste teleurstellingen van 2016

Misschien was 2016 wel het jaar van de teleurstellingen. Zeker op het gebied van films, want veel films die ik aan het begin van het jaar hoog heb ingeschat haalden uiteindelijk de top 10 niet en zouden zelfs de top 20 niet halen als ik die zou maken. Ook op andere blogs en in groepen op Facebook lees ik veel “klachten” over een slecht filmjaar en ik sluit mij daar dan ook bij aan. Maar welke films stelden mij dan het meeste teleur?

Independence Day: ResurgenceOude liefde kreeg een redelijk vervolg

Ik ben een groot fan van Indepencence Day. De Science Fiction film van regisseur Roland Emmerich heb ik dan ook al meer dan 60 keer gezien en nee, dat is geen grap! Ik was dan ook blij toen ik zag dat er een vervolg kwam. Ondanks dat ik ook een beetje sceptisch was, want een vervolg is in de regel inferieur aan het origineel. En dat geldt ook voor Independence Day: Resurgence hoewel ik er wel van genoten heb. Maar zo episch als Indepencence Day is het actiespektakel niet.


Alice Through The Looking GlassTim Burton werd gemist

Alice in Wonderland van regisseur Tim Burton is een leuke en zeer vermakelijke Fantasy film. Maar voor het vervolg gaf de excentrieke filmmaker het stokje over aan James Bobin en dat is ook direct te merken. Tim Burton wordt gemist en Alice Through The Looking Glass bevat niet dat kenmerkende magische sfeertje uit de eerste film. Dan mag het allemaal nog zo mooi zijn, ook deze film belandt in het lijstje van de teleurstellingen. Ik had er gewoon iets meer van verwacht.


The ShallowsLively in bikini redt The Shallows niet

90 minuten lang naar Blake Lively in een bikini kijken is geen straf, maar toch was The Shallows een lange zit. Het gebrek aan spanning was het grootste manco van de door Jaume Collet-Serra geregisseerde horrorthriller die helaas de geschiedenis ingaat als een teleurstellende film. Ik had er in ieder geval veel meer van verwacht. Maar ach, een film zoals Jaws zal nooit meer gemaakt worden.


The 5th WaveBuitenaardse invasie imponeert nauwelijks

The 5th Wave was een film waar ik enorm naar uitkeek. Het verhaal is enorm interessant en actrice Chloë Grace Moretz heeft in haar jonge carrière toch al leuke dingen laten zien. Echter slaat men met The 5th Wave de plank volledig mis. Een buitenaardse invasie zonder een duidelijk beeld van de wezens of de schepen waarmee zij vliegen is toch teleurstellend. Sterker nog, zonder dit blijft er niets meer over dan een film over een meisje dat zich in een bosrijk gebied staande moet zien te houden. Een gevalletje beetje jammer.


The Brothers GrimsbyDe man achter Borat is niet zo grappig als hooligan

Sacha Baron Cohen heeft de pech dat hij twee keer in het lijstje van de teleurstellingen staat. Als Time deed hij het nog leuk in Alice Through The Looking Glass, maar de geestelijke vader van Ali G en Borat overtuigt niet in de rol van platte voetbalhooligan die samen met zijn broer in de wereld van internationale spionage belandt. De grappen in Grimsby zijn zo slecht of plat dat het niet meer grappig is en een actiekomedie moet het toch een beetje hebben van de humor. Maar helaas. Grimsby weet geen doelpunten te scoren.


Zoolander no. 2Ben had beter stiller kunnen blijven

Het was niet het jaar van Ben Stiller, want het langverwachte vervolg op de hilarische komedie Zoolander werd binnen no-time met de grond gelijk gemaakt. En geheel terecht als je het mij vraagt. Een gebrek aan humor zorgde ervoor dat ik meer op mijn Facebook pagina zat te kijken dan naar het scherm en ik heb mij gewoon verveeld. Daarom mag Zoolander no. 2 als een uiterst teleurstellende film bestempeld worden.


Warcraft: The BeginningOpnieuw mislukking voor gameverfilming

Ik wist eigenlijk al aan het begin van 2016 dat Warcraft niets voor mij is, maar ik moet deze toch even noemen. Ik had ergens nog de hoop dat deze een The Lord of the Rings gevoel zou oproepen, maar Warcraft is lang niet zo episch. Het is meer een computer geanimeerde adventure waar een klein aantal echte mensen in te zien is. Een soort Heksen & Bezemstelen anno 2016, maar dan met iets mooiere animaties. Nee, Warcraft is niet aan mij besteed. Nogmaals sorry WOW fans!


Batman vs Superman: Dawn of JusticeSnyder maakt opnieuw CGI soep

Ja! De nieuwe Batman stond aan het begin van het jaar toch stiekem al in mijn top 10, maar na het bezoekje aan de bioscoop verdween de actiefilm al snel uit de lijst. Wat was ik teleurgesteld in de door Zack Snyder geregisseerde film en ik had er echt veel meer van verwacht! Daarnaast lukt het Snyder opnieuw om er een CGI soep van te maken en waren veel scènes nauwelijks of niet te volgen. Oké, ik moet toegeven dat de Extended Edition die ik daarna heb gezien een stuk beter is, maar dan nog steeds is Batman v Superman: Dawn of Justice voor mij een grote teleurstelling.


RoomSaai kamertje

Iedereen was (en is nog steeds) lyrisch over Room. Maar ik heb meer op mijn klokje dan naar het scherm gekeken en de film kon mij niet imponeren. Daarom is de door Lenny Abrahamson geregisseerde dramafilm een teleurstelling voor mij. Maar ik denk dat ik bijna de enige ben die deze film niet goed vind. Misschien zat ik er niet lekker in of stond mijn hoofd er niet naar. Enfin, dat doet verder niets af aan het feit dat Room de lijst van de grootste teleurstellingen heeft gehaald.


Star Trek BeyondEnterprise crasht behoorlijk

De grootste teleurstelling van het jaar was toch Star Trek: Beyond. Hoewel ik mij prima heb vermaakt met de Science Fiction film van Justin Lin valt deze in het niet bij zijn voorgangers Star Trek en Star Trek: Into Darkness. Het verhaal vond ik niet interessant en ik vond de humor ver te zoeken. En de Enterprise heeft echt een belachelijk kleine bijrol voor een Star Trek film. Echter is de film niet helemaal mislukt en deze heeft ook zeker zijn pluspunten. Maar aan het einde van de rit was ik toch enorm teleurgesteld. Please, Mr. Abrams. Return to the crew of the Enterprise.


Wat vond jij de grootste teleurstelling(en) van 2016?