Goldie_ps_1_jpg_sd-low

Goldie (2019) recensie

Goldie_ps_1_jpg_sd-lowDe Nederlandse filmmaker Sam de Jong imponeerde met zijn debuut Prins. Dat in 2015 lovende woorden van zowel filmliefhebbers als critici ontving en zelfs internationaal werd uitgebracht. Daarna is het een poosje stil geweest rondom de scenarioschrijver, maar vorig jaar schreef en regisseerde de geboren Amsterdammer de Amerikaanse dramafilm Goldie. Met model Slick Woods in de hoofdrol. Een verfilming van een coming-of-age verhaal dat zich evenals Prins afspeelt rondom één protagonist.

De 18-jarige Goldie (Slick Woods) is een ogenschijnlijk vrolijke tiener die droomt van een carrière als Hip Hop-danseres. Terwijl ze haar droom achtervolgt heeft ze te maken met een lastige thuissituatie die verslechtert als haar moeder wordt gearresteerd. Samen haar zusjes klopt ze aan bij vrienden en bekenden, maar niemand lijkt Goldie de helpende hand te willen toereiken. Ze staat er in haar eentje voor terwijl ze gefocust blijft om haar droom te verwezenlijken.

Sam de Jong heeft opnieuw een interessante film gemaakt die op een soortgelijke speelse wijze in elkaar is gezet. Zo zijn er vrolijke en kleurrijke animaties in de film gemonteerd die zo nu en dan ook een functie hebben om nieuwe personages te introduceren. Evenals in Prins worden de personages niet volledig uitgewerkt terwijl de focus ligt op Goldie en haar missie om in haar plan om succesvol te worden. Een leuk gegeven is haar obsessie voor een knalgele bontjas die symbool staat voor alles dat Goldie graag wilt hebben. Het is dan ook één van haar primaire doelen om de peperdure jas te bemachtigen terwijl je jezelf als kijker afvraagt of de jongvolwassene zich niet beter kan richten op een stabiele huisvesting en het zorgen voor haar jongere zusjes.

Goldie is een film die niet alleen een korte speelduur heeft, maar ook lekker wegkijkt. Het is interessant om te zien hoe de jongedame worstelt met de wereld. Die naar haar eigen zeggen overduidelijk tegen haar is. Maar geen tegenslag lijkt haar uit het veld te slaan en ze gaat onverbiddelijk door om haar doel te bereiken. Anderzijds speelt een stukje egoïsme de kop op en in het treffende einde lijkt Goldie dan ook tot zinnen te komen. Een ware wake-up call die haar laat inzien dat er belangrijkere zaken zijn dan de hoofdrol spelen in een videoclip. Dat de film boeit is te danken aan het goede regiewerk van Sam de Jong. Die zijn verhaal opnieuw vakkundig op het scherm heeft getoverd, maar ook het model Slick Woods verdient alle lof voor haar uitstekende vertolking van het titelpersonage.

  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.