Forrest Gump

Forrest Gump (1994) recensie

Forrest Gump‘Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.’ Deze toch wel historische quote uit het drama Forrest Gump slaat de spijker precies op zijn kop. Je weet ook niet wat het leven jou brengt en wat je allemaal gaat meemaken. Niemand heeft het voor het zeggen en je moet er dan ook het beste van maken. Iets dat de niet zo intelligente Forrest (Tom Hanks) dan ook doet en zodoende onderdeel uitmaakt van de meest historische gebeurtenissen. Maar hij wil maar een ding waar zijn roem en miljarden niet tegenop kunnen en dat is trouwen met het meisje van zijn dromen.

Al van jongs af aan is Forrest verliefd op Jenny (Robin Wright), zijn enige vriendinnetje die hem heeft geleerd om confrontaties te vermijden door weg te rennen. En die wijze les heeft Forrest veel gebracht in zijn leven. Van Amerikaanse topsporter tot oorlogsheld en van veteraan tot de grote baas van een miljardenbedrijf. Forrest is een succesvol man, maar er gaat geen moment voorbij dat hij Jenny mist. Jenny leidt nu eenmaal een eigen leven waarin er geen ruimte is voor de zachtaardige Forrest. Toch mag hij zich gelukkig prijzen met de mensen in zijn leven zoals zijn lieve moeder (Sally Field), zijn oorlogsmaatje Bubba (Mykelti Williamson) en Luitenant Dan (Gary Sinise).

De door Robert Zemeckis geregisseerde speelfilm is prachtig en uniek. In de openingsfase maken we kennis met Forrest die vanaf het bankje van de bushalte zijn verhalen deelt met willekeurige voorbijgangers. Met behulp van flashbackscènes krijgen we een unieke blik in zijn turbulente leven en op een of andere manier weet Forrest met zijn onwetendheid aanwezig te zijn bij een aantal historische momenten. Dat varieert van hoe hij Elvis zijn vreemde manier van dansen leert tot aan het Watergate schandaal dat ervoor zorgde dat President Nixon aftrad. Dat zorgt soms voor grappige momenten.

Humor en drama gaan dan ook hand in hand in Forrest Gump dat wel iets meer is dan een meeslepend liefdesdrama. Tom Hanks speelt de rol van Forrest echt fenomenaal hoewel ook Gary Sinise alle lof verdient voor hoe hij de rol van de grofgebekte Luitenant Dan invult. Het is mede te danken aan het puike acteerwerk dat Forrest Gump een enorme indruk maakt hoewel Zemeckis ook de complimenten verdient voor hoe hij het prachtige en boeiende verhaal in beeld brengt. Het is dan ook een drama waarin alles klopt en dat maakt de geprezen film een topper in zijn soort.

Waardering: 5 uit 5.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.