Filmverslaving

Filmverslaving: Echt of een fabeltje?

FilmverslavingKijk jij meerde films per week (of zelfs per dag)? Heb je de drang om de nieuwste films, die in de bioscoop of op Netflix verschijnen zo snel mogelijk te gaan kijken? Heb jij nog kasten vol met dvd’s en Blu-ray Discs staan? Of ben je geabonneerd op alle video-on-demand en streamingdiensten die er zijn? Gefeliciteerd! Jij bent verslaafd aan films kijken. Maar bestaat er wel zoiets als een filmverslaving en is dat een serieuze aandoening? In dit artikel vertelt Filmliefhebber.com er meer over.

Een filmpje kijken is een leuk tijdverdrijf. Je kan even anderhalf tot 2 uur afscheid nemen van de dagelijkse bezigheden en de zaken die je bezighouden. Zoals het betalen van je rekeningen of het piekeren over de discussie die je met je werkgever hebt gehad. Dat is ook een reden waarom films zo leuk zijn. Je kan even ontsnappen en je tijdelijk verplaatsen in een andere wereld. Of dat nu in de magische wereld van Harry Potter is of in het benauwende ruimteschip in de Science Fiction klassieker Alien. In veel films zijn de werelden en situaties vaak niet echt en een film geeft je dus de mogelijkheid om deze toch te beleven.

Bij het kijken naar films komen er ook emoties los. Een goede komedie zorgt voor een heerlijke lachbui terwijl een spannende thriller of een bloederige horrorfilm angst en spanning geeft. Welke emotie een film ook losmaakt, het doet iets met je lichaam. Een vrolijke film kan je opbeuren en vrolijk maken terwijl de adrenaline die vrijkomt bij het kijken van een spannende film ook een heerlijk gevoel geeft. Zeker na afloop wanneer het goede einde voor opluchting zorgt. Maar ook een goed drama kan een heerlijke huilbui veroorzaken en dat is ook prettig. Gewoon even alles eruit gooien en de tranen de vrije loop laten. Dat kan eveneens voor opluchting zorgen.

Dat een film invloed kan hebben op je gemoedstoestand is een feit en het is wellicht niet zo slim om een zwaar drama te kijken als je zelf niet lekker in je vel zit. Het kan de negatieve gedachtes en emoties die je hebt versterken. Anderzijds helpt het verwerken van een vervelende gebeurtenis in je leven als je geconfronteerd wordt met andermans ellende. Het zet de zaken in perspectief en dan kan er een bewustwording komen dat het altijd erger kan. Misschien is dat ook wel de reden waarom mensen graag naar soaps kijken, want de personages in deze reeksen belanden vaak van de regen in de drup. Je kan dan tot de conclusie komen dat jouw penibele situatie in vergelijking dan wel meevalt.

Het kijken van een film zorgt ook voor fascinatie. Want de personages in een film doen vaak dingen die je zelf niet zou doen. Bijvoorbeeld met hoge snelheid door een wijk scheuren, zoals Dominic Toretto dat doet in The Fast and the Furious. Of gemaskerd rondlopen en onschuldige slachtoffertjes om zeep helpen. Zoals Michael Myers dat doet in Halloween. Omdat je jezelf niet kan identificeren met deze personages, is er een gezonde interesse naar het gedrag van deze fictieve karakters en willen we er in de regel meer over weten.

Dat film als inspiratie dienen om in het echte leven situaties na te bootsen vind ik zelf klinklare onzin. Je stapt echt niet in de auto om eens een krankzinnige stunt uit te halen als je net The Fast and the Furious hebt gezien. En je gaat ook niet op zoek naar een magische ring wanneer je Frodo en Sam in The Lord of the Rings hebt gezien. Of je gaat ook niet gemaskerd de straat op om een potentieel slachtoffer te zoeken wanneer je de thriller Scream hebt gekeken. De meeste mensen hebben gezond verstand en ze hebben dan ook het besef tussen goed en fout. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

Met films verlies je tijdelijk de grip op de realiteit. Zeker als je in een verhaal of een fictieve wereld wordt meegezogen. Bijvoorbeeld wanneer je Avatar kijkt en getuige bent van hoe de mensen naar een andere planeet reizen om een inheems volk te verdrijven voor een financieel gewin. Na afloop kom je tot de realisatie dat het allemaal fictief is en je gaat verder met de orde van de dag. Wanneer je echt denkt dat er een mooie planeet bestaat waar de blauwe buitenaardse wezens hen leven leiden, is het misschien verstandig om toch eens de dokter te bellen. Maar ik ben ervan overtuigd dat films het niet veroorzaken dat de realiteit en fictie in elkaar overvloeien. Want daar ben je nog altijd zelf bij.

Of je nu 10, 100 of 400 films per jaar kijkt, het doet eigenlijk niets met je gezondheid. Zolang je maar de grip op de realiteit houdt en wat je in films ziet gebeuren niet als de realiteit ziet. Zelfs een waargebeurd drama is hevig gedramatiseerd om er een vermakelijke film van te maken. Maar een filmverslaving is wel een serieus ding. Zeker wanneer het je leven zodanig beïnvloedt dat het normaal functioneren niet meer mogelijk is. Hier gaat de regel bij alles waar ‘te’ voor staat niet goed voor je is ook op. Daarnaast is het natuurlijk niet goed voor je om uren achter elkaar naar een scherm te turen, dus neem dan ook je pauzes. En trek niet bij iedere film een zak chips of M&M’s open. Dat scheelt nogal in de kilo’s weet ik uit ervaring. Maar voor de rest zou ik mij niet teveel zorgen maken over je kijkgedrag. Wat mensen er ook van vinden of je vreemd aankijken wanneer je vertelt dat je 300 films of meer per jaar kijkt. In ieder geval trek ik mij er niets van aan.

Ben jij verslaafd aan films kijken en wat vind je daar zelf van? Laat het mij weten in een reactie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.