Een selectie van goede horrorfilms voor Halloween 2015

Het is bijna 31 oktober en dan is het weer Halloween! Voor mij is het een heerlijk moment in het jaar, want ik haal voldoende knabbels en frisdrank in huis en ik trek een aantal horrorfilms uit de kast om te kunnen genieten van een lekker avondje griezelen. Ben jij ook van plan om op de bank neer te ploffen en een aantal griezelfilms te verslinden? Dan heb ik nog wel een paar tips voor jou!

The Last House on the LeftThe Last House On The Left

In 1972 regisseerde The Master of Horror Wes Craven zijn debuut. Het angstaanjagende The Last House on the Left bevat huiveringwekkende en lugubere scènes waarin twee nietsvermoedende tieners worden ontvoerd door de maniakale Krug en zijn criminele bende die de meisjes dwingen tot sadistische seksuele handelingen. En dat allemaal in het bos dat slechts enkele kilometers verder ligt dan het huis van één van de onschuldige slachtoffertjes. Deze rauwe en realistische horrorfilm is zeker niet geschikt voor de tere zieltjes onder ons, maar bewijst ook dat de inmiddels overleden Wes Craven een unieke kwaliteit had om het publiek de stuipen op het lijf te jagen.


PINPIN

PIN is een film die je bij toeval ontdekt, maar het is naar mijn mening een heerlijke psychologische thriller die door de aanwezigheid van een aantal expliciete gruwelscènes ook uitstekend past in het horrorgenre. Op het advies van de Nederlandse horrorexpert Jan Doense, die een poosje horrorfilms selecteerde voor het DVD-label Mr. Horror presents, heb ik deze film gezien en ik werd aangenaam verrast. Wanneer een dokter en zijn vrouw plotseling overlijden, gebruikt hun zoon Leon de anatomisch correcte medische pop met de bijnaam PIN als excuus om zijn zusje Ursula te beschermen tegen haar vriendjes. Maar door Leon’s obsessie wordt PIN alsmaar gewelddadiger en agressiever met als gevolg dat zelfs het vermoorden van onschuldige mensen de normaalste zaak van de wereld is.


InsidiousInsidious

Geesten en kwaadaardige entiteiten komen al jaren aan bod in horrorfilms en in de door James Wan geregisseerde griezelfilm Insidious krijgt ook de familie Lambert te maken met een wezen dat hen de stuipen op het lijf jaagt. En wanneer zoontje Dalton plotseling verdwijnt, schakelen de Lamberts de hulp in van ervaren spokenjagers om Dalton terug te vinden en de boosaardige entiteit te verjagen. De film bevat een heerlijke naargeestige sfeer die voor kippenvel zorgt en de suggestie wekt dat iedereen het doelwit kan worden van een bovennatuurlijk wezen dat niet rust voordat hij door en verderf heeft gezaaid.


Prince of DarknessPrince of Darkness

Eén van de films die mij een onbehaaglijk gevoel bezorgde is een horrorfilm van regisseur en scenarist John Carpenter. In 1987 schreef en regisseerde hij Prince of Darkness die door de zorgvuldig gekozen setting en de creepy soundtrack het beste omschreven kan worden als een film die ervoor zorgt dat je haren er recht overeind van gaan staan. De film vertelt het verhaal over een onderzoeksteam dat bij toeval een mysterieuze rol in een verlaten kerk vindt en ontdekt dat wanneer de rol eenmaal geopend is de poorten naar de hel voor eens en altijd geopend kunnen worden. Het kan weleens het einde van de wereld betekenen…


Child's PlayChild’s Play

En om de filmmarathon gepast af te sluiten is Child’s Play van filmmaker Tom Holland de perfecte keuze. In deze griezelfilm is het een bezeten pop, de wereldberoemde Good Guy Doll, die een spoor van lijken achterlaat. Wanneer de beruchte seriemoordenaar Charles Lee Ray wordt neergeschoten, neemt zijn ziel bezit van de speelgoedpop. En wanneer hij als het stuk plastic dat naar de naam Chucky luistert terugkeert, zet hij zijn zinnen op het jongetje Andy die de pop van zijn moeder cadeau heeft gekregen. Chucky doet er alles aan om het lichaam van Andy over te nemen, maar om zijn doel te bereiken moet hij nog wel een aantal mensen die in zijn weg staan uit de weg ruimen.


Ik wens iedereen een Happy Halloween, een zenuwslopende avond vol jump scares en een slapeloze nacht toe! 🙂