Virus films

In deze films slaat het virus toe

Op dit moment houdt de uitbraak van het COIVD-19 virus de gemoederen flink bezig. Je kunt geen gesprek meer aanknopen of het gaat over het Coronavirus terwijl de overheid maatregelen neemt om de verspreiding in te dammen. Nu schrijf ik dit bericht met een dubbelgevoel, want mijn blog is geen plaats om het Coronavirus en de gevolgen daarvan te bespreken. Echter zijn er een heleboel films gemaakt waarin een virusuitbraak een hoofdrol opeist en ik merk dat er ook een hoop mensen zijn die toch geïnteresseerd zijn in films die over een uitbraak gaan. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van een aantal interessante films waarin een virus toeslaat.

World War Z

World War Z

In World War Z van regisseur Marc Forster wordt duidelijk hoe een uiterst besmettelijk virus snel kan toeslaan. Echter worden de mensen niet doodziek wanneer zij het virus krijgen, maar ze transformeren in bloeddorstige zombies. Binnen een mum van tijd is de wereld zoals we die kennen vergaan en gaan wetenschappers onder leiding van Gerry Lane (Brad Pitt) driftig op zoek naar de bron. In de hoop dat zij een vaccin kunnen ontwikkelen om het virus te bestrijden.

28 Days Later

28 Days Later

In de door Danny Boyle geregisseerde horrorfilm 28 Days Later vergaat de wereld binnen 28 dagen. Eveneens door een uitbraak van een uiterst besmettelijk virus dat mensen transformeert in wezens vol razernij. De bruisende stad Londen is een spookstad geworden terwijl Jim (Cillian Murphy) wakker wordt in een verlaten ziekenhuis. Niet wetende dat het einde van de wereld een feit is. Met beperkte resources slentert hij door de straten van de Engelse hoofdstad. In de hoop dat hij niet de enige overlevende is en snel herenigd zal worden met zijn lotgenoten.

[Rec]

[Rec]

De Spaanse horrorfilm [Rec] is één van de meest realistische zombiefilms waarin een cameraploeg verslag doet van de werkzaamheden van de lokale brandweer. Wanneer zij een oproep krijgen over een vreemde situatie in een appartementencomplex gaan zij polshoogte nemen. Maar eenmaal binnen wordt het pand door de overheid hermetisch afgesloten, omdat er sprake is van een biologisch gevaar. De bezoekers worden aan hen lot overgelaten en komen al snel tot de ontdekking dat een gevaarlijk virus is uitgebroken. Dat mensen ook nog eens transformeert in afzichtelijke wezens die naar bloed hunkeren.

12 Monkeys

12 Monkeys

12 Monkeys is een sterke Science Fiction/thriller waarin een uiterst gevaarlijk virus een belangrijke rol speelt. Bruce Willis speelt in de door Terry Gilliam geregisseerde film de rol van gedetineerde Cole, die naar het verleden wordt gestuurd om informatie te vergaren over het leger van de 12 apen. Een groep die verantwoordelijk is voor de uitbraak van een dodelijk virus dat miljarden mensen wereldwijd het leven kost.

Outbreak

Outbreak

Er is veel discussie over de maatregelen die genomen worden om de uitbraak van COIVD-19 in te dammen en in de thriller Outbreak wordt geschetst wat de gevolgen zijn als de overheid verkeerde beslissingen neemt. Met als resultaat een pandemie die niet meer te stoppen is. Dat hen zelfs ertoe beweegt om extreme maatregelen te nemen en het besmette gebied te bombarderen. Een vreselijk doemscenario waar je toch niet aan wilt denken. Nog enger is het feit dat het onbekende virus in Outbreak mensen doodziek maakt. Met vergelijkbare symptomen van het Coronavirus.

Contagion

Contagion

Maar de meest realistische en angstaanjagende film in dit rijtje is de steengoede drama/thriller Contagion van regisseur Steven Soderbergh. Die door velen doemdenkers nu wordt gezien als de film die de uitbraak van het COIVD-19 virus heeft voorspelt. Nu gaat mij dat persoonlijk iets te ver, maar het is angstaanjagend om te zien hoeveel overeenkomsten de gebeurtenissen in de film heeft met de huidige ontwikkelingen in de wereld. Nog enger is het feit dat het vaccin in de film pas maanden na de uitbraak beschikbaar is. Wat resulteert in velen slachtoffers en een ingrijpende verandering van de maatschappij zoals we die kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.