The Lion King

Films om bij te janken

Als ik mensen vertel dat ik een lekker potje kan janken bij een mooie film dan kijken ze mij toch even vreemd aan. Een beer van een kerel van in de dertig die een pakje zakdoekjes opentrekt als hij een indrukwekkende film ziet. Toch is het echt zo! Ik ben misschien een softy, maar ik schaam mij er niet voor. Ik ben blij dat ik het empathische vermogen heb om het te doen en de sluizen lekker open te zetten als het mij emotioneel gezien even teveel wordt. Nu is het niet zo dat ik bij het minst geringste de tranen van mijn wangen moet vegen, maar er zijn een aantal films die toch iets bij mij losmaken.

The Lion KingHartverscheurend afscheid

De Disney Classic The Lion King uit 1994 is zo’n film waar ik bij vol schiet. Het moment dat de kleine Simba zijn vader verliest is hartverscheurend. De emotioneel beladen soundtrack die bij dit heftige moment wordt afgespeeld helpt ook niet echt mee aan het in bedwang houden van de tranen en dus laat ik ze ook maar lekker vloeien. De film is in zijn totaliteit al prachtig, maar dit aangrijpende moment staat in mijn geheugen gegrift.


The Green MileEmotionele executie

The Green Mile van regisseur Frank Darabont is misschien wel één van de mooiste films die er ooit gemaakt is. In het drama maken we kennis met de sympathieke John Coffey (Michael Clarke Duncan) die door de bekrompen mens ter dood veroordeeld wordt voor zijn speciale gaven. Het moment dat hij dan ook plaatsneemt op de elektrische stoel en in tranen uitbarst gaat dan ook door merg en been. Een moment waarbij ik mijn tranen niet langer in bedwang kan houden en nog maar een paar zakdoekjes pak om mijn tranen mee te drogen.


Schindler's ListIndrukwekkend oorlogsdrama

En dan is er nog altijd Schindler’s List. Het indrukwekkende oorlogsdrama van Steven Spielberg is niet alleen choquerend, maar ook ontzettend aangrijpend. De wijze waarop Oskar Schindler honderden joden van een haast onvermijdelijke dood heeft gered is niet alleen memorabel, maar ook hartverscheurend te noemen. Het einde waarbij alle overlevenden en diens familieleden langs het graf lopen van Schindler is dan ook een moment waarbij ik het niet droog houd. Het is indrukwekkend om te zien en de beelden bezorgen mij overal kippenvel.


E.T. The Extra TerrestrialDe resurrectie van een buitenaards wezen

E.T. – The Extra Terrestrial van Steven Spielberg is een tijdloze klassieker, maar bovenal een leuke familiefilm. Een film over acceptatie en een onvoorwaardelijke vriendschap tussen de kleine Elliott (Henry Thomas) en het schattige buitenaardse wezentje E.T.. Nu is de film niet zo emotioneel om een familiepak zakdoeken bij in de aanslag te houden, maar al sinds dat ik een klein jongetje was heb ik een moment van zwakte als E.T. in eerste instantie komt te overlijden en vervolgens op miraculeuze wijze weer tot leven komt. Dit moment ben ik nooit meer vergeten en ik heb het nog steeds moeilijk als ik deze beelden weer zie.


Marley & MeAfscheid van een trouwe viervoeter

Als liefhebber van horrorfilms zit ik met groot genoegen een zak chips leeg te eten als nietsvermoedende hoofdrolspelers vakkundig om zeep worden geholpen door één of andere maniakale seriemoordenaar. Maar als er een trouwe viervoeter aan zijn einde komt is er bij mij geen houden meer aan. De komische familiefilm Marley & Me is dan ook een tranentrekker. Het moment dat de familie afscheid moet nemen van de op leeftijd geraakte golden retriever is voor mij een moment om weer eens in mijn deken weg te kruipen en mijn tranen de vrije loop te laten.

Bij welke film(s) houd jij het niet droog?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.