Artikel

Gaat de crisis onze manier van films consumeren beïnvloeden?

Het zijn onzekere tijden. Naast de angst voor het Coronavirus rijzen er vragen over de toekomst. Opeens moeten mensen thuiswerken, worden grote evenementen afgelast of uitgesteld en winkels en bioscopen hebben de deuren gesloten. Gaat onze manier van leven veranderen? Ook als de crisis voorbij is? Nu is Filmliefhebber.com geen platform om daarover te discussiëren, maar ik vraag mij toch iets af. Gaat COVID-19 onze manier van films consumeren beïnvloeden?

Speculeren

Het is afwachten en speculeren, maar er zijn al ingrijpende veranderingen gaande. Grotere bioscoopreleases zijn uitgesteld, opnames van films en series zijn stilgelegd en films die nog maar net in de bioscoop draaiden worden eerder op on demand videoplatformen uitgebracht. Universal Pictures nam daar het voortouw in met de digitale release van The Invisible Man, maar ook Sony Pictures gaat de films Bloodshot met Vin Diesel en de actie/komedie Jumanji: The Next Level eerder digitaal uitbrengen. Bloodshot zal vanaf 27 maart te zien zijn en Jumanji: The Next Level vanaf 9 april. Het is ook niet ondenkbaar dat meer filmmaatschappijen dit voorbeeld zullen volgen.

Home entertainment

Ook de geluidsdragers komen nu onder druk te staan gezien het feit dat de productie van bepaalde fabrieken stil is komen te liggen. Geplande DVD en Blu-ray Disc releases worden niet uitgebracht of uitgesteld terwijl de aandacht wordt gevestigd op de VOD-releases op online platformen zoals Pathé Thuis, Ziggo Movies & Series, AppleTV en Film1. Nu stond de markt al behoorlijk onder druk, maar zou de COVID-19 uitbraak het einde van de geluidsdrager kunnen betekenen? Ook dat blijft speculeren, maar het is wel plausibel.

Consumeren

Met een toename in Video on Demand en streamingdiensten zijn er in ieder geval genoeg mogelijkheden om films en series te blijven consumeren. Hoewel het afscheid nemen van het doosje in de kast mij verdriet zou doen. Nu is het nog niet zo ver, maar om content digitaal te consumeren zal nu populairder dan ooit worden. Zeker wanneer er besluiten worden genomen om release windows tussen theatrical en home entertainment releases verkleind zullen worden en de prijzen van abonnementen op streamingdiensten en huurfilms op on demand platformen aantrekkelijk blijven. Ondanks dat ik een fanatieke DVD en Blu-ray Disc verzamelaar ben, ben ik ook een voorstander van digitaal consumeren. Zeker wanneer ik straks de keuze heb om een film in de bioscoop te bezoeken of lekker vanaf de bank te kijken.

Denk jij dat de uitbraak van het Coronavirus onze manier van films consumeren gaat beïnvloeden en ben jij wel of geen voorstander van gelijktijdige bioscoop- en home entertainment releases?

Eén reactie

  1. Ik vraag het mij ook af hoe het in de toekomst verder zal gaan. Ik ben begonnen met verzamelen, omdat iedereen ze nu weg doet en dvd’s tweedehands erg goedkoop geworden zijn. Misschien ook wel nostalgie. Netflix vind ik geweldig, maar regelmatig staat de film, die ik wil zien er niet of niet meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.