Geen afbeelding

Deze filmlocaties mag je niet missen tijdens een bezoek aan Londen

Ben je een echte filmliefhebber? Bezoek één of meerdere filmlocaties, zo waan je je even op de set van je favoriete film. Het Verenigd Koninkrijk staat vaak decor, de prachtige landschappen en mystieke kastelen geven de setting vaak een karakteristiek tintje. Regisseurs zijn dan ook altijd op zoek naar de meest indrukwekkende locaties voor de opnames van een film. Maar welke locaties in de Engelse hoofdstad zijn zeker de moeite waard om te bezoeken?

The King’s Speech

De Britse film The King’s Speech ontving maar liefst vier Oscar’s voor beste film, beste originele scenario, beste regisseur voor Tom Hooper en Colin Firth won een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Op prachtige wijze vertolkt hij de rol van Koning George VI, die van jongs af aan een ernstig stotterprobleem heeft. Logopedist Lionel Logue helpt hem om zijn spraak te verbeteren, wat resulteert in een diepgaande vriendschap. Het waargebeurde verhaal over Koning George VI, de vader van de huidige Koningin Elizabeth van Engeland, is grotendeels opgenomen in de Engelse hoofdstad. Het karakteristieke Londen zorgt ervoor dat de film, die zich afspeelt rond 1939, een geloofwaardig decor krijgt. De kroning van Koning George VI werd officieel gehouden in Westminster Abbey, een niet te missen bezienswaardigheid in Londen. Voor de film is de kroning echter opgenomen in de Ely Cathedral, een prachtige kathedraal op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad. Ook zijn meerdere scenes opgenomen in het imposante Buckingham Palace, de residentie van de Britse koninklijke familie in Londen.

Harry Potter

Van het eerste deel, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, tot het laatste deel, Harry Potter and the Deathly Hallows: veel scènes zijn opgenomen in het betoverende Engeland. De eerste film kwam al een flinke tijd geleden uit, in 2001, maar de magische wereld die J.K. Rowling heeft gecreëerd in haar verhalen blijven een klassieker. Het King’s Cross Station in Londen staat decor als het vertrekpunt van de Zweinstein Express vanaf perron 9 ¾ richting Zweinstein. De echte kenners moeten goed opletten, waar in de film de trein vertrekt tussen spoor 9 en 10, werden spoor 4 en 5 gebruikt voor de opnames van de film. Ben je een echte Harry Potter liefhebber? Binnenkort draait Fantastic Beasts and Where to Find Them geschreven door J.K. Rowling in de bioscoop!

The Da Vinci Code

In de verfilming van de wereldwijde bestseller The Da Vinci Code gaat Robert Langdon, vertolkt door Tom Hanks, op zoek naar de Heilige Graal. De zoektocht begint in de Temple Church in Londen. Dit is en van de drie round churches die nog te vinden zijn in Engeland, waar Langdon op zoek gaat naar aanwijzingen. Hij vervolgt in het boek zijn zoektocht naar de Westminster Abbey, waar zich het graf van Isaac Newton bevindt. De regisseur Ron Howard kreeg echter geen toestemming om hier te filmen, daarom staat in de film de gotische Lincoln Cathedral decor. Deze prachtige kathedraal kreeg wereldwijd de aandacht door de verfilming van The Da Vinci Code en ligt in de stad Lincoln, een stuk van Londen vandaan. Mocht je langer in Engeland verblijven, dan is een bezoek zeker de moeite waard.

Skyfall

In Skyfall, de 23e James Bond film, werd er veelvuldig gefilmd in de Engelse hoofdstad. De National Gallery is het bekendste museum van Londen, vol met meesterwerken van onder andere Leonardo da Vinci en Rembrandt en Van Gogh. In dit museum heeft James Bond een ontmoeting met Q. In deze scene zie je op de achtergrond het wereldberoemde schilderij The Fighting Temeraire. Vauxhall Cross SIS, ook wel bekend als het MI6 gebouw, is het hoofdkwartier van de Britse veiligheidsdienst. Dit indrukwekkende gebouw ligt in het zuidwesten van Londen aan de Theems en wordt veelvuldig gebruikt in James Bond films, zo ook in Skyfall. Je kunt het gebouw het beste aanschouwen vanaf de Vauxhall Brug. Daarnaast zijn er ook scènes opgenomen in het indrukwekkende Shanghai en keert James Bond in deze film terug naar een van zijn favoriete steden, Istanbul.

2 reacties

  1. Leuk stuk Paul; ik krijg helemaal zin om naar Londen te gaan. In de metro stond vorige week ook een stuk over veelbezochte filmsets. Ook het lezen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.