Film Alfabet Blogathon: Mijn deelname

BlogathonMet dank aan Nostra van De Filmkijker is het weer tijd voor een nieuwe blogathon! Na De Vijf Zintuigen Blogathon en Emotionele Reacties Blogathon volgt nu een Film Alfabet Blogathon. Wat is ook alweer een Blogathon? Heel simpel, een blogger kiest een beschrijving van een onderwerp, deelt dat met andere bloggers met als opdracht dat iedere blogger zijn eigen invulling eraan geeft. In het geval van de Film Alfabet Blogathon is het de bedoeling dat de blogger bij iedere letter een omschrijving van zijn of haar favoriete film, serie, regisseur, acteur, actrice of componist geeft. Hieronder volgt mijn deelname aan deze leuke Blogathon!

Aronofsky, Darren

Darren Aronofsky is één van mijn favoriete regisseurs. Ik vind dat hij bijzondere films maakt en hij heeft tot op heden een aantal toppers achter zijn naam staan. Mijn favoriete film van deze regisseur is Black Swan, een prachtige film waar Natalie Portman en Mila Kunis de hoofdrollen in spelen. Maar ook het indrukwekkende Requiem for a Dream, de mooie dramafilm The Wrestler en zijn debuutfilm Pi, zijn films die ik enorm goed vind.

Breaking Bad

Met dank aan Netflix en door het aandringen van mijn collega’s ben ik uiteindelijk Breaking Bad gaan volgen. En de door Vince Gilligan bedachte serie is weergaloos! Bryan Cranston speelt zeer overtuigend de rol van Walter White, een scheikundeleraar die ervoor kiest om crystal meth te koken om zijn behandelingen tegen kanker te kunnen betalen. Maar zijn aandeel in het illegale drugsnetwerk wordt alsmaar groter en er is voor hem geen weg meer terug. Breaking Bad telt 5 seizoenen die allemaal even sterk zijn. Een echte aanrader!

Coen Brothers, the

De films van Joel en Ethan Coen zijn niet voor iedereen. Je moet ervan houden, maar ik ben echt een enorme fan van het werk van de twee broers die goede films zoals The Big Lebowski, Fargo en No Country For Old Men hebben gemaakt. Maar ook de iets minder bekende films zoals Barton Fink, The Hudsucker Proxy en Miller’s Crossing, vind ik geweldig!

Dark Knight, the

Als er één film is die alle overwachtingen oversteeg dan is het The Dark Knight wel. De Batman-film van Christopher Nolan is briljant. De film bevat een goed verhaal en gigantisch veel spektakel terwijl Christian Bale de rol van de superheld prima speelt. Maar het succes van de film is toch grotendeels te danken aan het fenomenale acteerwerk van Heath Ledger die in de huid kroop van Batman’s krankzinnige aartsvijand The Joker.

Englund, Robert

Ik ben een enorme liefhebber van horrorfilms en dan in het bijzonder van A Nightmare on Elm Street. In de door Wes Craven geregisseerde horrorfilm speelt Robert Englund de rol van kindermoordenaar Freddy Krueger. Het filmpersonage groeide uit tot een icoon en Englund speelde de rol ook in de verschenen vervolgdelen en series. Hoewel Jacky Earle Haley een dappere poging deed om in deze rol te overtuigen in de remake van deze geweldige horrorprent, is Englund naar mijn mening de enige echte Freddy Krueger!

Fincher, David

David Fincher heeft inmiddels een aantal geweldige thrillers gemaakt en ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een slechte film van deze man heb gezien. Ik ben een enorme fan van zijn films, zoals Se7en, The Game en Fight Club. Maar ook de dramafilm The Social Network en de thriller Gone Girl zijn films die ik enorm kan waarderen.

Game, the

En ik noemde deze titel net al even, maar The Game is echt een topper. Een geweldige thriller van David Fincher waarin Michael Douglas op overtuigende wijze de rol van miljardair Nicolas Van Orton speelt. Het is een zeer vermakelijke en spannende film die de kijker continu op het verkeerde been zet en in de slotfase iedereen verrast met een heerlijke plottwist

House of Cards

David Fincher heeft ook een aandeel in de totstandkoming van de populaire Netflix Original House of Cards. Ik vind het een geweldige serie die inmiddels 4 seizoenen heeft. Het komt zelden voor dat ik verslaafd raak aan een serie, maar House of Cards is er één die ik non-stop kan kijken. Zo heb ik laatst ook het vierde seizoen, dat op 4 maart verscheen, in één dag uitgekeken!

Independence Day

Ik herinner mij het nog heel goed dat mijn vader mij meenam naar de kaskraker Independence Day waarin een ras van meedogenloze buitenaardse wezens de wereldbevolking uitroeit. Het spektakelstuk van regisseur Roland Emmerich heeft altijd een speciale betekenis voor mij gehad en ik heb de film echt al ontelbare keren gezien. Ik was echt een fan! En ondanks dat ik mij bewust ben van het feit dat dit helemaal niet zo’n goede film is, kan ik nog steeds genieten van de Science Fiction film.

Jurassic Park

Inmiddels is Jurassic Park een klassieker, maar nog steeds één van de betere films die ik ooit heb gezien! De spektakelfilm van regisseur Steven Spielberg is ontzettend goed in elkaar gezet, maar ook enorm spannend! Als klein jongetje was ik al onder de indruk van de prachtige special en visual effects waarmee men de dinosauriërs in deze film tot leven brengen, maar ik ben alle eerlijkheid nog steeds onder de indruk als ik de film opnieuw kijk.

Kunis, Mila

De meeste mensen zullen haar herkennen als Jacky in de sitcom That 70’s Show, maar ze speelde ook de hoofdrol in de romantische komedie Forgetting Sarah Marshall en onlangs in de Science Fiction film Jupiter Ascending. Is het een geweldige actrice? Ze speelt best wel goed, maar in alle eerlijkheid vind ik haar gewoon een prachtige vrouw om te zien. 🙂 Daarom krijgt ze van mij een plaatsje in deze lijst.

Lion King, the

Als iemand tegen mij zegt dat hij of zij The Lion King niet kent, dan heb je naar mijn mening echt onder een steen geleefd. De 32ste Disney Classic uit 1994 is een prachtige animatiefilm die zowel komisch als hartverscheurend is. Als klein jongetje was ik al enorm onder de indruk van deze film, maar ik draag The Lion King nog steeds een warm hart toe. Naar mijn mening is er sindsdien geen enkele animatiefilm meer in de buurt gekomen van deze weergaloze topper

Matrix, the

Bij de letter M had ik niet lang nodig om een keuze te maken, want de mysterieuze Science Fiction film The Matrix mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Deze spectaculaire film van Andy en Lana Wachowski is fenomenaal! Het verhaal is zeer onderhoudend te noemen, maar ook de prachtige special en visual effects zijn er om van te smullen. Naar mijn mening een heerlijke film die niet in deze lijst mag ontbreken.

Nightmare on Elm Street, a

Ik noemde deze film al eerder, maar ik ben echt een fan van A Nightmare on Elm Street. Zelfs de kwalitatief uiteenlopende vervolgdelen kijk ik nog steeds met veel plezier, maar het origineel van regisseur Wes Craven is de beste in de reeks. Mede te danken aan het geweldige sfeertje dat de film bevat, maar ook aan de wijze waarop acteur Robert Englund de rol van de huiveringwekkende kindermoordenaar Freddy Krueger invult.

Orange is the New Black

Is Orange is the New Black geen vrouwenserie? Ik vind van niet, maar goed. Wie ben ik. Ik ben in ieder geval een fan van deze goede televisieserie die op Netflix te zien is. Mede te danken aan het goede verhaal en het zeer overtuigende acteerwerk van de ensemble cast. Ik heb inmiddels alle delen gezien en ik kan niet wachten op het vierde seizoen dat in juni op Netflix verschijnt.

Pulp Fiction

Natuurlijk staat Pulp Fiction in dit lijstje. Het is mijn favoriete film en ik kan de door Quentin Tarantino geregisseerde misdaad/komedie blijven kijken. Mede te danken aan het leuke verhaal, de briljante dialogen en het geweldige acteerwerk van hoofdrolspelers, zoals John Travolta als crimineel Vincent Vega en Samuel L. Jackson als diens partner Jules Winnfield.

Quentin Tarantino

Oké, bij de Q heb ik een beetje valsgespeeld, want eigenlijk hoort Quentin Tarantino bij de T te staan. Afijn, de T is al vergeven aan één van mijn favoriete franchises. Natuurlijk hoort de bedenker van geniale films zoals Reservoir Dogs en Pulp Fiction in dit lijstje thuis. Hij is een geweldige scenarist en regisseur die bijzondere, maar vooral uiterst vermakelijke films maakt. Naast de genoemde titels kan ik ook enorm genieten van zijn films Jackie Brown en Inglourious Basterds.

Requiem for a Dream

Ik heb deze film al eerder genoemd en ik wil er toch even dieper op ingaan. Requiem for a Dream is een aparte film die zeker niet voor iedereen is. Het verhaal steekt goed in elkaar, maar als kijker moet je wel een rijke fantasie hebben om de touwtjes aan elkaar vast te knopen. Het is allesbehalve licht kijkvoer, maar mede te danken aan het zeer overtuigende acteerwerk van Jared Leto en Jennifer Connelly een ongeëvenaarde topper die je niet mag missen

Schwarzenegger, Arnold

Tja, volgens mij is het geen geheim dat ik een enorme fan ben van de jaren ’80 en ’90 actieheld Arnold Schwarzenegger die bekendstaat om zijn spiermassa en zijn kenmerkende catchphrases. Hij speelde in goede actiefilms, zoals Terminator 2; Judgment Day, Predator en True Lies. En hij is ook een poosje de gouverneur van Californië geweest. Maar na 8 jaar in de politiek keerde hij toch weer terug naar het witte doek. En ondanks dat hij een paar jaartjes ouder is geworden, vind ik hem nog steeds een topper!

Terminator franchise

Schwarzenegger speelde tot nu toe in alle Terminator-films met uitzondering van Terminator: Salvation. Hij is het boegbeeld van deze franchise die ik een warm hart toedraag. Het begon allemaal in 1984 met de zenuwslopende actie/Science Fiction The Terminator en toen ik de film op latere leeftijd voor het eerst zag was ik direct verkocht! Desalniettemin is het vervolg Terminator 2; Judgment Day dat in 1991 verscheen nog altijd mijn favoriet in de reeks.

Underworld franchise

Underworld is eveneens een vermakelijke franchise die ik enorm leuk vind. Kate Beckinsale speelt de hoofdrol in de tot op heden verschenen delen hoewel ze in het derde deel verstek liet gaan. In de overige delen speelt ze de rol van vampier Selene die zich mengt in de strijd tussen het vampierras en een ras van de wolfachtige Lycans. Deze strijd leveren vermakelijke films op en zeg nu zelf, het is helemaal geen straf om naar Kate Beckinsale in een strak lederen outfit te kijken. 🙂

Verhoeven, Paul

Ik heb enorm veel respect voor de Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven. Hij heeft in zijn loopbaan fantastische films gemaakt, zoals Turks Fruit en Spetters. Maar ook overzees had de filmmaker enorm veel succes met toppers, zoals RoboCop en Total Recall. Ik vind het echt geweldig wat hij tot nu toe allemaal heeft gepresteerd.

Williams, John

John Williams is een geweldige componist die verantwoordelijk is voor de meest herkenbare filmtunes die de filmgeschiedenis rijk is. De wereldberoemde themes van Star Wars heeft iedereen wel een keer gehoord, maar ook de themes van films zoals Jaws, Jurassic Park en Harry Potter herken je uit duizenden! Ik luister graag naar zijn soundtracks die allemaal geweldig zijn.

X Files, the

Ik heb goede herinneringen aan The X Files, want ik keek deze serie altijd samen met mijn moeder. Iedere donderdagavond zaten we weer saampjes aan de buis gekluisterd om Mulder en Scully in actie te zien. Maar dat is niet de enige reden waarom ik een fan ben, want ik vind de serie inhoudelijk ook fantastisch! Mede te danken aan de onderhoudende verhalen en het goede acteerwerk van hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson.

Yes Man

De Y. Poeh. Dat was geen makkelijke, maar ik heb een leuke film gevonden die dan wel de moeite waard is om te noemen. Het in 2008 verschenen Yes Man is een grappige romkom waarin Jim Carrey de rol van bankmedewerker Carl speelt. En Carl staat voor een pittige uitdaging als hij besluit om op alle vragen die hij krijgt ja te antwoorden. Dat leveren vreemde, maar hilarische momenten op!

Zimmer, Hans

En ik sluit af met één van de betere componisten in de filmwereld, want Hans Zimmer is verantwoordelijk voor briljante soundtracks, zoals die van Pirates of th Caribbean en The Dark Knight. Ik luister graag naar zijn soundtracks en dat is dan ook de reden dat ik de muzikant een plaatsje in deze lijst geef.

Klik hier voor alle deelnemers aan de film alfabet blogathon!

Paul Hauer

Eigenaar van het Nederlandstalige filmblog Filmliefhebber.com. Kijkt meer dan 300 films per jaar. Is een fan van de films van Quentin Tarantino, Nicholas Winding Refn en Darren Aronofsky. Kijkt bijna alles, maar heeft een lichte voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

18 thoughts to “Film Alfabet Blogathon: Mijn deelname”

 1. Hele interessante lijst met een paar verrassende en een paar minder verrassende keuzes… Leuk dat je Robert Englund vermeldt. Hij zal voor mij altijd de enige echte Freddy Krueger blijven 🙂

 2. Mooie gevarieerde lijst, waarbij ik vooral Hans Zimmer kan waarderen. Die man maakt inderdaad briljante muziek en is het benoemen waard. Het valt mij wel op dat wij tot nu toe de enige zijn zonder foto’s 🙂 Dat heeft zeker veel tijd gekost.

 3. Leuke keuzes, ook al heb je wel een beetje vals gespeeld met je TV-series 😉

  Mooi om Aronofsky in de lijst te zien, is zeker zo’n acteur waar ik graag de nieuwste films van zie.

  Alhoewel ik initieel gestopt was met Breaking Bad heb ik ‘m vorige zomer afgekeken en helemaal eens dat het een topper is. Kijk je Better Call Saul ook?

  Robert Englund is een opvallende keuze, niet eentje waar ik zelf snel aan zou denken.

  Fincher is altijd de moeite waard en een regisseur waarvan ik de feel van z’n films echt heel erg kan waarderen. Je merkt duidelijk z’n hand. Zie je ook bij House of Cards duidelijk.

  The Game heb ik echt lang niet gezien…moet ik weer eens opzoeken.

  Logische reden om Mila Kunis te kiezen 😉

  Orange is the New Black ben ik mee gestopt tijdens het laatste seizoen, wist me niet meer te boeien helaas.

  Leuk om Schwarzenegger te zien in de lijst, zo’n acteur waarvan ik bijna alles wel kijk ook al zal hij nooit een Marlon Brando worden

  Underworld films heb ik nooit gezien…

  1. Haha… I’m sorry! 🙂 Better Call Saul kijk ik ook, maar ik vind deze lang niet zo goed als Breaking Bad. Underworld is trouwens wel de moeite waard als je een beetje actie/fantasy kunt waarderen. Of Kate Beckinsale in een strak pak 🙂

 4. Mooi lijstje om te zien! Als ik ook nog series er tussen zou hebben gezet zou de keuze echt onmogelijk zijn geworden, haha. Hans Zimmer is inderdaad een fantastische componist 😀

 5. Vond het al moeilijk genoeg om een lijst samen te stellen met alleen filmtitels en namen van acteurs / regisseurs. Laat staan dat ik er ook nog TV series bij zou moeten nemen.

  Mooie en gevarieerde lijst moet ik zeggen! Alleen de Underworld reeks en Yes Man doen het net niet voor mij.

 6. Ik had moeite om iets bij de Y te verzinnen en was Yes Man vergeten. Die film vind ik eigenlijk leuker dan mijn keuze voor You Again!

  Tof dat je Robert Englund en A Nightmare on Elm Street hebt genoemd! Ik zat nog te twijfelen of ik voor Elm Street moest gaan, maar uiteindelijk koos ik toch voor Natalie Portman.

  Mooie lijst verder! 🙂

Geef een reactie