F-te-de-Famille_ps_1_jpg_sd-low

Fête de famille (2019) recensie

F-te-de-Famille_ps_1_jpg_sd-lowVerjaardagen van familieleden zijn in de regel heel leuk. Iedereen komt bij elkaar voor een gezellig onderonsje. Er wordt gegeten en gedronken, maar vaak ook gekibbeld en zelfs geruzied. Er zijn altijd wel familieleden die elkaar tolereren, maar nimmer de beste vrienden zullen worden terwijl er ook altijd wel iemand is die als de lijm fungeert. Iemand die krampachtig de vrede probeert te bewaren en verhitte discussies probeert te sussen. Iets dat Andréa (Catherine Deneuve) ook probeert als haar familieleden in haar ietwat vervallen landhuis samenkomen om haar zeventigste verjaardag te vieren.

Familiebanden
In Fête de famille is het een ogenschijnlijke normale familie die de hoofdrol opeist. Vincent (Cédric Kahn) is de meest succesvolle zoon van Andréa en haar ietwat onverschillige echtgenoot Jean (Alain Artur), maar ook de persoon die de ander het meest veroordeeld. Vooral als zijn jongere broer Romain (Vincent Macaigne) vastberaden is om het familieweekend op video vast te leggen, steekt hij niet onder stoelen of banken hoe belachelijk hij het vindt. Maar de spanning tussen de broers en de verhitte discussies zijn de minste zorgen wanneer Andréa’s dochter Claire (Emmanuelle Bercot) opeens op de stoep staat.

Emmanuelle Bercot
Na een afwezigheid van 3 jaar keert Claire terug naar haar familie. Niet voor een gezellige reünie, maar om haar erfdeel op te eisen. Iets waar ze volgens haar recht op heeft, maar met het geld heeft zij ook de wildste plannen. Die ze in geuren en kleuren tijdens de lunch kenbaar maakt. Een onthulling die kwaad bloed zet bij Vincent die nog maar eens benadrukt hoe krankzinnig hij de plannen van zijn labiele halfzus vindt. De heksenketel is pas echt compleet als Claire in de emotie schiet en met haar bijzondere gedrag het weekend volledig verpest. Het is te danken aan het zeer overtuigende acteerwerk van Emmanuelle Bercot dat Claire een bijzonder en interessant personage is.

Acteerwerk
Nu is het acteerwerk sowieso van een hoog niveau en dat moet ook wel in een film die het vooral moet hebben van onderhoudende dialogen en spannende intriges. Verder gebeurt er namelijk niet zoveel in de door Cédric Kahn geregisseerde speelfilm. Die bij vlagen zeer amusant en komisch is, maar waarin het drama toch de overhand heeft. Hoewel er veel herkenning te bespeuren is, legt Kahn het er soms wel te dik bovenop. Dat het realisme niet helemaal ten goede komt, maar ik neem het voor lief. Fête de famille is dan ook zeker een kijkbeurt waard en doet de spreuk ‘familieleden kies je niet uit, je krijgt ze’ eer aan.

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.