Extremely Wicked Shockingly Evil and Vile

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) recensie

Extremely Wicked Shockingly Evil and VileOnlangs verscheen op Netflix het misdaaddrama Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Een film waarin een gedeelte uit het leven van de beruchte seriemoordenaar Ted Bundy centraal staat. Het is tevens het speelfilmdebuut van documentairemaker Joe Berlinger die als regisseur en producent eerder al betrokken was bij de Netflix serie Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. Dat is ook goed te zien aan het spraakmakende drama dat in de stijl van een documentaire is geschoten.

Samenvatting van het verhaal
Theodore Bundy (Zac Efron) is een veelbelovende rechtenstudent. Charmant en ongelofelijk slim. Hij wordt stapelverliefd op de alleenstaande moeder Liz (Lily Collins) en het geluk kan voor hen niet op. Totdat Ted in 1975 op de radar van de autoriteiten verschijnt. Een golf aan vermissingen van jonge vrouwen en door meerdere getuigenverklaringen, wordt Ted al snel de hoofdverdachte. Terwijl het bewijsmateriaal steeds belastender wordt tegen de jonge student blijft hij stug volhouden dat hij onschuldig is. Terwijl hij tijdens de rechtszaken zijn charmes in de strijd gooit en zijn kennis gebruikt om zichzelf te vertegenwoordigen, probeert hij op een sluwe doch wanhopige wijze aan de doodstraf te ontkomen.

Waargebeurde feiten
In de documentaire bleek al dat Ted Bundy een uiterst charmant, sluw en levensgevaarlijk individu was die verantwoordelijk was voor talrijke slachtoffers. Vlak voor zijn executie heeft hij uiteindelijk schuld bekend aan het vermoorden en verkrachten van 30 slachtoffers. Hoewel het daadwerkelijke aantal volgens velen vele malen hoger ligt. In meerdere films en series werd de persoon Ted Bundy al vaker gebruikt, maar deze waren nimmer zo waarheidsgetrouw als de door Joe Berlinger speelfilm. Waarin niet Ted Bundy als een beest of horrorfiguur, maar als een persoon wordt neergezet.

Zac Efron
De overtuigende acteerprestaties van Zac Efron komen Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile ten goede en wie Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes heeft gezien ziet ook hoe realistisch de speelfilm is. Het angstaanjagende is dat ik zeker in de beginfase een soort van medelijden had met de hoofdprotagonist die maar blijft volhouden dat hij erin wordt geluisd. Terwijl je al weet wat de vriendelijk lijkende rechtenstudent op zijn kerfstok heeft. Het bewijst des te meer hoe gevaarlijk Ted Bundy was. Een normale jongeman met een glansrijke toekomst in zicht. De jongen die je als vrouw mee naar huis neemt om aan je ouders voor te stellen. Efron verdient dan ook alle lof voor hoe hij deze spraakmakende en zware rol heeft ingevuld.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.