Escape From New York

Escape From New York (1981) recensie

Escape From New YorkIn 1997 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fantastische filmpersonage Snake Plissken dat op een uitstekende wijze wordt neergezet door Kurt Russell. In de spannende en futuristische actiefilm Escape From L.A. krijgt Snake de taak om de dochter van de President van de Verenigde Staten terug te vinden wanneer zij spoorloos verdwijnt in het hermetisch afgezette Los Angeles. De stad die in een nabije toekomst dient als een zwaarbewaakte gevangenis. Ik leerde pas veel later dat de film eigenlijk een vervolg is op Escape From New York uit 1981. Eveneens met Kurt Russell in de hoofdrol en geregisseerd door John Carpenter.

Samenvatting van het verhaal
Het eiland Manhattan is de nabije toekomst niet langer meer het bruisende hart van New York, maar een hermetisch afgesloten gebied dat tegenwoordig als gevangenis dient. Misdadigers die een ernstig vergrijp hebben gepleegd worden voor altijd verbannen naar het eiland waar geen regels gelden en de bewoners hen eigen wereld creëren. De voormalige soldaat en professionele bankovervaller Snake Plissken (Kurt Russell) wordt eveneens verbannen naar Manhattan, maar zijn hulp is hard nodig als het vliegtuig van de President van de Verenigde Staten in het afgesloten gebied neerstort. Aan Snake de taak om hem eerder te vinden dan de criminelen.

Dirty Harry met een ooglap
Met zijn ruige uiterlijk weet Kurt Russell een uitstekend personage neer te zetten. Ik kan hem het beste omschrijven als Dirty Harry met een ooglap. Snake deinst werkelijk nergens voor terug en hij stopt niet eerder totdat hij in zijn missie is geslaagd. Terwijl hij ook een soort nonchalance uitstraalt die hem alleen maar sterker maakt in het vakkundig uitschakelen van zijn tegenstanders. Naast Russell is de cast verrijkt met Harry Dean Stanton die de rol van Manhattan-bewoner Brain goed invult terwijl Isaac Hayes te zien was als The Duke. De tot zichzelf benoemde leider van Manhattan en de directe tegenstander van Snake.

Futuristisch
Escape From New York is in de regel een keiharde actiefilm, maar wel enorm futuristisch. De film speelt zich dan ook af in de nabije toekomst. Met behulp van praktische en make-up effecten, overtuigende decors en computeranimaties, wist John Carpenter een onheilspellende wereld te creëren. Door het duistere en sombere karakter van de film durfde de studios hen vingers er niet aan te branden, maar Carpenter kreeg het groene licht na het succes van Halloween. Tot groot genoegen van de liefhebbers die getrakteerd worden op een zeer onderhoudend filmpje. Eveneens te danken aan hoe Kurt Russell de rol van Snake speelt.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.