Escape from L.A.

Escape from L.A. (1996) recensie

Escape from L.A.In 1981 brak de hel los op een hermetisch afgesloten Manhattan. Waar de presidentiële helikopter was neergestort en de President van de Verenigde Staten werd gegijzeld door de criminelen, die in het rampgebied waren opgesloten. Oud-militair en crimineel Snake Plissken (Kurt Russell) mocht het vuile werk opknappen en de President uit de klauwen van het gespuis redden. Ruim 15 jaar later mag hij het dunnetjes overdoen in het vervolg Escape from L.A.

Bedenker en regisseur John Carpenter en hoofdrolspeler Kurt Russell bleken een gouden combinatie te zijn, maar de ideeën voor een vervolg op Escape From New York werden telkens in de ijskast geplaatst. Ruim 10 jaar na het originele idee om een vervolg te maken, verscheen Escape from L.A.. Deze keer is Los Angeles het podium waar Snake Plissken het opneemt tegen gevaarlijke criminelen om een belangrijke missie te voltooien. En Kurt Russell, die het personage Snake hoog heeft zitten, staat opnieuw zijn mannetje.

Evenals zijn voorganger, is Escape from L.A. enorm futuristisch. Los Angeles is na een grote aardbeving een eiland geworden waar zware criminelen naartoe worden verbannen. In een wereld van criminaliteit zwaait Cuervo Jones (Georges Corraface) de scepter, terwijl Snake de handen ineen moet slaan met ongure types, zoals Map to the Stars Eddie (Steve Buscemi) en Hershe (Pam Grier) om de misdaadkoning tot een halt toe te roepen. En dat gaat gepaard met enorm veel humor en geweld.

Escape from L.A. is in tegenstelling tot Escape from New York luchtiger. De minder serieuze ondertoon zorgt voor een plezierige balans, maar de grimmige sfeer die in de jaren ’80 klassieker zo goed voelbaar was, ontbreekt nu volledig. Op zich is dat geen manco, maar de film had misschien meer aansluiting gevonden als deze in dezelfde stijl was gemaakt. Dat neemt niet weg dat het weer een fijn weerzien is met Snake Plissken. Voor het laatst weliswaar, want het geplande vervolg is er nooit gekomen. Enerzijds te wijten aan de teleurstellende box-office, maar ook aan het feit dat Escape from L.A. kwalitatief een stuk minder is dan Escape from New York.

  • Film
3
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.