Enemy of the State

Enemy of the State (1998) recensie

Enemy of the StatePrivacy is er niet meer. Persoonsgegevens worden in overvloed geregistreerd, gedocumenteerd en doorverkocht terwijl we ons allemaal in ernstige of minder ernstige mate schuldig maken aan het openbaar delen van informatie. In een digitale wereld bestaat anonimiteit niet meer en de welbekende verhalen over hoe bijvoorbeeld de overheid deze informatie gebruikt om mensen te monitoren, baart veel mensen zorgen. Ruim 20 jaar geleden werd het actief monitoren van mensen al flink aan de kaak gesteld in de spectaculaire thriller Enemy of the State.

Het idee dat de overheid continu over je schouder meekijkt is wellicht angstaanjagend, maar als je niets te verbergen hebt kan het ook een geruststelling zijn. In de door Tony Scott geregisseerde thriller zien we hoe surveillance ook het leven compleet op zijn kop kan zetten. Wanneer advocaat Robert Dean (Will Smith) onwetend in het bezit komt van bewijsmateriaal van een politieke moord, wordt hij het doelwit van de NSA. Die hem niet alleen opjaagt, maar ook in diskrediet brengt. Waardoor de advocaat het in zijn eentje moet opnemen tegen politiek machtige individuen.

Will Smith speelt de rol van de bij vlagen gevatte advocaat meer dan uitstekend en hij bewijst met deze rol dat hij meer in zijn mars heeft dan het optreden als de komische noot. Iets dat hij voor Enemy of the State veelvuldig had gedaan in films zoals Independence Day en Men in Black. Het samenspel met Gene Hackman, die aantreed als de gepensioneerde NSA-agent Brill en Robert helpt om zijn naam te zuiveren, is uitstekend te noemen. Terwijl Jon Voight op zeer overtuigende wijze de rol van Robert’s gewiekste tegenstander Thomas Reynolds invult.

Enemy of the State is spannend en spectaculair. De film komt na een korte opening in een heerlijke stroomversnelling en de kijker wordt getrakteerd op een aantal spectaculaire en zenuwslopende momenten. Terwijl er ook focus op de uitwerking van het verhaal en de karakterontwikkelingen is. Met als groot pluspunt dat Will Smith met deze rol heeft bewezen dat hij meer kan dan de komiek uithangen. Dat hij later nog eens heeft bewezen met sterke optredens in films zoals Seven Pounds, Collateral Beauty en The Pursuit of Happyness. De film van regisseur Tony Scott is dan ook zeker een topper in zijn soort. En anno 2020 nog net zo actueel.

  • Film
4
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.