Emotionele reacties blogathon: Mijn deelname

LogoIk vond het weer eens tijd worden voor een nieuwe blogathon editie en daarom ben ik eens gaan nadenken over het onderwerp. Ik kwam al snel uit bij de emotionele reacties die films kunnen oproepen, maar ook de emotionele reacties die worden opgeroepen door het kijken van films. Hieronder kun je lezen welke associaties ik met de emoties verdriet, angst, woede, afkeer en plezier heb en hoe deze aan het kijken van films zijn gekoppeld.

We zijn allemaal weleens verdrietig en ik ben ook echt een gevoelsmens die zich er niet voor schaamt om zijn tranen te laten rollen. Ik kan dan ook echt in huilen uitbarsten als een film mij raakt. In alle eerlijkheid zijn dat er niet veel, maar bij een paar films kan ik het echt niet droog houden. Als ik in het geheugen graaf weet ik nog goed dat ik als klein jochie ontroostbaar was toen het schattige buitenaardse wezentje E.T. overleed in de gelijknamige familiefilm van Steven Spielberg. En ik ging nog harder huilen (van blijdschap denk ik) toen hij op miraculeuze wijze weer tot leven kwam! Ja, dit soort momenten vergeet ik niet snel.

Wat ik ook niet zo snel vergeet is het moment dat ik echt ontzettend bang was toen ik voor het eerst The Exorcist zag. Ik was 11, stronteigenwijs en ik moest en zou de horrorfilm kijken die midden in de nacht op televisie werd uitgezonden. En geloof het of niet, maar op het moment dat Regan’s moeder een vreemd geluid op haar zolder hoort en op onderzoek uitgaat, hoor ik ook op onze zolder iets omvallen. Ik zat rechtop in mijn bed en ik heb de rest van de week niet meer geslapen! Ik vind het nog steeds geen prettige film, maar er is wel veel voor nodig om mij nog de stuipen op het lijf te jagen.

Ik word ook niet zo snel boos, maar ik kan wel kwaad worden als ik weer een peperduur bioscoopkaartje heb gekocht, in de zaal zit en continu wordt gestoord door het pratende stelletje achter mij dat denkt dat de bioscoopzaal een goede plek is om elkaar beter te leren kennen. Ik zeg er vaak wel iets van en gelukkig loopt het altijd goed af, maar ik vind het wel onnodig en ik wil ook niet die “zeikerd” zijn die loopt te klagen. Maar het is soms nodig als ik in rust wil genieten van de film. Ik kan er in ieder geval wel super pissig om worden!

Ik ga dan ook niet langer meer met plezier naar de bioscoop. Het staat mij tegen en als ik bedenk hoeveel geld het kost, koop ik liever DVD’s en Blu-ray’s die ik thuis kan kijken. Afijn, dat is ook niet altijd een pretje, want de resterende speciaalzaken die er nog zijn hebben vaak een belabberd assortiment, geen mooie bulkprijzen meer en ook nooit de specifieke film die ik zoek. “Dan moet u het even online bestellen” is dan vaak het teleurstellende antwoord. En ik ben helemaal voor online shoppen! Maar lekker door de bakken struinen zit er niet meer in. Dus ik heb dan ook een hekel gekregen aan shoppen, want ik vind nooit meer iets wat ik zoek (op het gebied van films dan). Dan maar rechtstreeks naar de webshop in plaats van het opstarten van een nutteloze en tijdrovende zoektocht in de winkelstraten.

Maar als ik dan die specifieke film weet te bemachtigen of een speciale versie aanschaf, beleef ik enorm veel plezier aan het kopen en kijken van films. Sowieso vind ik het kijken van films heerlijk en het is dan ook (naast het bloggen) mijn favoriete tijdverdrijf. En er zijn natuurlijk een aantal films die echt zo goed zijn dat ik er enorm gelukkig van word. En als ik er dan eentje moet kiezen dan kom ik toch weer uit bij mijn favoriete film; Pulp Fiction. Jongens en meiden, wat is die film toch goed. Gif zwarte humor, briljant acteerwerk, meesterlijke soundtrack en een geweldig verhaal. Ik beleef nog altijd veel plezier aan het kijken van het meesterwerk van regisseur Quentin Tarantino en ik weet haast wel zeker dat geen enkele film ooit nog in de buurt komt van deze geweldige misdaadkomedie.

En welke aan film gerelateerde associaties heb jij met deze emoties als je een film kijkt? En wil jij meedoen aan deze blogathon editie? Stuur dan even een mailtje naar paulhauer83@gmail.com.

De tot nu toe deelnemende blogs:

Be Cool, Sodapop
Cinefille.nl
De Filmkijker
De Protagonisten
Kurt blogt
Mcurl.nl
Miss Movie (Marieke)
Miss Movie (Miron)
Naar de film
Sweet Movies

Advertentie

Paul Hauer

Filmrecensent en eigenaar. Hij kijkt 300 films per jaar en is een fanatieke filmverzamelaar. Heeft een voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

16 thoughts to “Emotionele reacties blogathon: Mijn deelname”

 1. Leuke associaties en interessant dat jij ook voor dingen gekozen hebt die aan filmkijken gerelateerd zijn zoals het kopen van films en de storende factor tijdens een bioscoopbezoek.

  Wat betreft E.T. heb ik trouwens dezelfde reactie, nog steeds.

 2. Goede lijst! Hoewel ik zelf best een jankerd ben had ik dat vreemd genoeg niet bij E.T. en alle frustraties rondom herrie in de bioscoop en het treurige aanbod van films in de winkels is heeel herkenbaar 🙂

 3. Heel herkenbaar die pratende mensen in de bioscoop. Vind ik ook super irritant! Ik koop tegenwoordig ook vaak dvd’s in de kringloopwinkel. Daar hebben ze nog bakken vol staan en kun je lekker neuzen en af en toe kom je daar echt onverwachte dingen tegen! ~ Marieke

 4. Haha, ik zie dat we een soortgelijk verhaal hebt bij Angst! Ik keek hem tijdens mijn verjaardagsfeestje met vriendinnen en zakte toen door mijn bed heen. Film hebben we ook niet meer afgekeken natuurlijk 😉

 5. Ik laat mijn tranen ook altijd lekker gaan. Heerlijk om af en toe je emoties te laten gaan. Daarnaast ook wel herkenbaar voor wat betreft je bioscoopervaringen. heel irritant dat je mensen er soms op moet wijzen dat ze in een bioscoop zitten en niet in de kroeg. Bij de films die ik in de bioscoop kijkt valt het gelukkig wel mee. Meestal zijn het dan de wat oudere mensen die aan het praten zijn, maar alleen omdat ze het zo naar hun zin hebben en niet in de gaten hebben dat ze in de bioscoop zitten. Ook best wel schattig.

  1. Ja dat is schattig. Dat heb ik ook met kinderen. Ik zat een paar maanden terug bij Jurassic World en een jongetje van 8 (denk ik) stelde veel vragen aan zijn vader en zei vaak dingen zoals “oooo kijk die dino!”. Dan heb ik er niet zoveel moeite mee. Deed mij ook denken aan de tijd dat ik als klein jochie bij de eerste Jurassic Park zat 🙂

 6. De emoties over E.T. en pratende mensen in de bioscoop zijn inderdaad ook bij mij heel herkenbaar!

  The Exorcist is heel akelig maar heeft bij mij nooit het effect gehad dat anderen dan wel weer hebben.

 7. Je hebt een leuke blogathon georganiseerd, Paul! Het is mooi om te zien wat voor invulling iedereen geeft aan de verschillende emoties.

  Ik ken dat boze gevoel wel als ik in de bios zit. Ik had laatst pratende mensen, mensen die steeds op Facebook zaten te kijken zodat ik het lichtje steeds zag branden in mijn ooghoek, iemand die midden in de zaal zat en steeds ging opstaan en iemand die op mijn voet stond. Toen was ik wel weer even klaar met de bios. >.< Ik kijk ook liever thuis op de bank films.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.