Emotionele reacties blogathon: Mijn deelname

Ik vond het weer eens tijd worden voor een nieuwe blogathon editie en daarom ben ik eens gaan nadenken over het onderwerp. Ik kwam al snel uit bij de emotionele reacties die films kunnen oproepen, maar ook de emotionele reacties die worden opgeroepen door het kijken van films. Hieronder kun je lezen welke associaties ik met de emoties verdriet, angst, woede, afkeer en plezier heb en hoe deze aan het kijken van films zijn gekoppeld.

We zijn allemaal weleens verdrietig en ik ben ook echt een gevoelsmens die zich er niet voor schaamt om zijn tranen te laten rollen. Ik kan dan ook echt in huilen uitbarsten als een film mij raakt. In alle eerlijkheid zijn dat er niet veel, maar bij een paar films kan ik het echt niet droog houden. Als ik in het geheugen graaf weet ik nog goed dat ik als klein jochie ontroostbaar was toen het schattige buitenaardse wezentje E.T. overleed in de gelijknamige familiefilm van Steven Spielberg. En ik ging nog harder huilen (van blijdschap denk ik) toen hij op miraculeuze wijze weer tot leven kwam! Ja, dit soort momenten vergeet ik niet snel.

Wat ik ook niet zo snel vergeet is het moment dat ik echt ontzettend bang was toen ik voor het eerst The Exorcist zag. Ik was 11, stronteigenwijs en ik moest en zou de horrorfilm kijken die midden in de nacht op televisie werd uitgezonden. En geloof het of niet, maar op het moment dat Regan’s moeder een vreemd geluid op haar zolder hoort en op onderzoek uitgaat, hoor ik ook op onze zolder iets omvallen. Ik zat rechtop in mijn bed en ik heb de rest van de week niet meer geslapen! Ik vind het nog steeds geen prettige film, maar er is wel veel voor nodig om mij nog de stuipen op het lijf te jagen.

Ik word ook niet zo snel boos, maar ik kan wel kwaad worden als ik weer een peperduur bioscoopkaartje heb gekocht, in de zaal zit en continu wordt gestoord door het pratende stelletje achter mij dat denkt dat de bioscoopzaal een goede plek is om elkaar beter te leren kennen. Ik zeg er vaak wel iets van en gelukkig loopt het altijd goed af, maar ik vind het wel onnodig en ik wil ook niet die “zeikerd” zijn die loopt te klagen. Maar het is soms nodig als ik in rust wil genieten van de film. Ik kan er in ieder geval wel super pissig om worden!

Ik ga dan ook niet langer meer met plezier naar de bioscoop. Het staat mij tegen en als ik bedenk hoeveel geld het kost, koop ik liever DVD’s en Blu-ray’s die ik thuis kan kijken. Afijn, dat is ook niet altijd een pretje, want de resterende speciaalzaken die er nog zijn hebben vaak een belabberd assortiment, geen mooie bulkprijzen meer en ook nooit de specifieke film die ik zoek. “Dan moet u het even online bestellen” is dan vaak het teleurstellende antwoord. En ik ben helemaal voor online shoppen! Maar lekker door de bakken struinen zit er niet meer in. Dus ik heb dan ook een hekel gekregen aan shoppen, want ik vind nooit meer iets wat ik zoek (op het gebied van films dan). Dan maar rechtstreeks naar de webshop in plaats van het opstarten van een nutteloze en tijdrovende zoektocht in de winkelstraten.

Maar als ik dan die specifieke film weet te bemachtigen of een speciale versie aanschaf, beleef ik enorm veel plezier aan het kopen en kijken van films. Sowieso vind ik het kijken van films heerlijk en het is dan ook (naast het bloggen) mijn favoriete tijdverdrijf. En er zijn natuurlijk een aantal films die echt zo goed zijn dat ik er enorm gelukkig van word. En als ik er dan eentje moet kiezen dan kom ik toch weer uit bij mijn favoriete film; Pulp Fiction. Jongens en meiden, wat is die film toch goed. Gif zwarte humor, briljant acteerwerk, meesterlijke soundtrack en een geweldig verhaal. Ik beleef nog altijd veel plezier aan het kijken van het meesterwerk van regisseur Quentin Tarantino en ik weet haast wel zeker dat geen enkele film ooit nog in de buurt komt van deze geweldige misdaadkomedie.

En welke aan film gerelateerde associaties heb jij met deze emoties als je een film kijkt? En wil jij meedoen aan deze blogathon editie? Stuur dan even een mailtje naar paulhauer83@gmail.com.

De tot nu toe deelnemende blogs:

Be Cool, Sodapop
Cinefille.nl
De Filmkijker
De Protagonisten
Kurt blogt
Mcurl.nl
Miss Movie (Marieke)
Miss Movie (Miron)
Naar de film
Sweet Movies