Mijn eerste indruk van de nieuwe afleveringen van The X Files

The X Files - Seizoen 10In de Jaren ’90 zat ik iedere donderdagavond aan de buis gekluisterd om een nieuwe aflevering van The X Files te kijken. Ik ben een fan van de door Chris Carter bedachte serie waarin FBI-agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) complottheorieën over de geheimhouding van buitenaards leven en vreemde zaken die in de zogenaamde X Files naar voren komen onderzoeken. Vooral de eerste seizoenen waren erg sterk, maar na het vertrek van Duchovny en de bizarre wendingen in het verhaal, werd het overduidelijk dat na 9 seizoenen en 2 films de koek echt op was. En daarom namen we afscheid van de Science Fiction serie die voor enorm veel kijkplezier zorgde.

Maar het afscheid was niet definitief, want deze week keerden Mulder en Scully terug op de buis in een gloednieuw seizoen van The X Files. De dossiers vol met waarnemingen van UFO’s, paranormale activiteiten en andere vreemde zaken zijn heropend en de FBI schakelt opnieuw de hulp in van de voormalige FBI-agenten om deze onopgeloste zaken te onderzoeken. Duchovny en Anderson keren allebei terug en ondanks dat ze een paar jaartjes ouder zijn geworden is het vanaf de eerste minuten al duidelijk dat het duo back in business is. Ze spelen de rollen waar ze zo bekend mee zijn geworden dan ook weer voortreffelijk en ik vind het bijzonder dat de makers erin zijn geslaagd om het kenmerkende en ietwat mysterieuze sfeertje van de eerste afleveringen uit 1993 weer terug te brengen.

De eerste 2 afleveringen zijn inmiddels uitgezonden door Fox en ik heb genoten! Als fan was ik toch wel een beetje sceptisch over de terugkeer van een van de beste shows uit de jaren ’90, maar de eerste afleveringen stellen zeker niet teleur! Niet alleen de terugkeer van de hoofdrolspelers en dat herkenbare sfeertje zorgden voor een brede glimlach op het gezicht, maar ook de originele openingstune die slechts een kleine poetsbeurt heeft gehad. Het roept fijne herinneringen op terwijl de schrijvers voor het gemak het bizarre verhaal van het matige negende seizoen en de tweede film links laten liggen en terugkeren naar de basis. Ook in de eerste afleveringen zijn er weer doofpotaffaires, experimenten met buitenaards DNA en UFO waarnemingen die Mulder en Scully moeten onderzoeken.

Niet alleen Duchovny en Anderson keren terug voor een nieuw seizoen van The X Files, maar ook Mitch Pileggi keert terug om opnieuw in de huid te kruipen van FBI Adjunct-Directeur Walter Skinner. En het eerste seizoen eindigt met een gigantische cliffhanger waarin nog een bekend gezicht van de serie zijn opwachting maakt, maar ik ga natuurlijk niet verklappen wie dat is! Ik vind dat je dat zelf maar moet ervaren.

Het lijkt mij wel duidelijk, maar ik ben in ieder geval laaiend enthousiast over het nieuwe seizoen van The X Files dat voor het gemak seizoen 1 wordt genoemd. Men begint immers opnieuw hoewel er genoeg referenties zijn naar de eerste seizoenen. Het is dan ook het wachten op de terugkeer van nog meer bekende gezichten, zoals The Lone Gunmen en andere sleutelfiguren die door de jaren heen Mulder en Scully hebben geholpen of juist hebben tegengewerkt. Afijn, we gaan het meemaken. De resterende 4 afleveringen van het eerste seizoen worden in de komende weken uitgezonden en ik nu al uit naar het de derde aflevering die voor volgende week donderdag op de planning staat.

En heb jij de nieuwe afleveringen van The X Files gezien en wat vind je ervan?