Disobedience_ps_1_jpg_sd-low

Disobedience (2017) recensie

Disobedience_ps_1_jpg_sd-lowEen goed drama gaat er altijd wel in als zoete koek en actrice Rachel Weisz heeft in de afgelopen jaren bewezen dat ze wel iets meer te bieden heeft dan het opnemen tegen bloeddorstige mummies in financieel succesvolle avonturenfilms. Dat de Oscarwinnares een andere weg is ingeslagen moge duidelijk zijn. Met goede rollen in films zoals The Lobster, Youth en Complete Unknown. In het door haar geproduceerde drama kruipt ze in de huid van Ronit. Een jonge vrouw die de joodse gemeenschap in Londen is ontvlucht, maar terugkeert als haar vader komt te overlijden.

Samenvatting van het verhaal
Fotografe Ronit (Rachel Weisz) keert terug naar Londen als zij verneemt dat haar vader is overleden. De uit een Joods gezin afkomstige jonge vrouw heeft de joods-orthodoxe gemeenschap verlaten toen aan het licht kwam dat zij homoseksueel is. Ze werd door de gemeenschap genegeerd terwijl haar vader haar onterfde. Eenmaal terug in Londen vindt Ronit onderdak bij haar goede vrienden Dovid (Alessandro Nivola) en Esti (Rachel McAdams) die inmiddels getrouwd zijn. Terwijl David gevraagd wordt om de taken van de overleden rabbijn over te nemen en Esti haar taak als vrome echtgenote probeert in te vullen, zorgt de komst van Ronit voor veel onrust. Zeker als blijkt dat de oude liefde tussen haar en Esti weer opbloeit.

De kat op het spek binden
Het Engelstalige regiedebuut van Sebastián Lelio is een authentiek drama. Het thema ‘verboden liefde’ staat centraal hoewel dit in de openingsfase niet heel duidelijk naar voren komt. Dat Ronit’s komst gepaard gaat met veel onrust binnen de Londense joods-orthodoxe gemeenschap moge duidelijk zijn hoewel haar aanwezigheid en haar wens om afscheid te nemen van haar vader worden gerespecteerd. Wanneer de sleutelfiguren en diens onderlinge relaties bekend zijn, laat Lelio de ware reden zien waarom Ronit’s terugkeer zo beladen is. Terwijl het overduidelijk is dat de hoofdprotagonisten gevoelens voor elkaar hebben. Dat de relatie tussen Ronit en Esti dan ook weer opbloeit is een haast onvermijdelijk feit, want dat krijg je ervan als je de kat op het spek bindt.

Goed acteerwerk
Door de zeer indrukwekkende acteerprestaties van zowel Rachel Weisz als Rachel McAdams is Disobedience een interessante film die het vooral moet hebben van de dialogen en de ietwat treurige settings die het drama extra kracht moeten bijzetten. Dat neemt niet weg dat de film tergend langzaam is en met een speelduur van nog net niet twee uur een lange zit is. Als kijker word je soms even flink wakker geschud als de twee actrices met elkaar het bed delen hoewel Lelio keurig binnen de lijntjes blijft. Zo blijft de focus op het verhaal en het drama in tact en expliciete seksscènes en choquerende beelden blijven de kijker bespaard. Het is dan ook jammer dat de op onlangs op Blu-ray Disc verschenen dramafilm een beetje vaart mist, wat naar mijn inziens het vermaak niet ten goede komt.

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.